2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hat éve működik a mezőbodoni néptáncegyüttes

A mezőbodoni Fénysugár néptáncegyüttes 2015-ben alakult, és azóta is megszakítás nélkül működik. Igaz, a kezdeti lelkesedés idővel csökkent, 40 fölötti létszámmal indultak, jelenleg pedig 27 fős a csapat. Az 5–8. osztályosokból álló nagycsoportba 16, az elemisták kiscsoportjába 11 gyermek jár – tudtuk meg a Fénysugarat irányító Pál Emese tanítónőtől.

– Heti egy-két alkalommal tartjuk a táncpróbákat, a gyermekeket Fazakas János néptáncos, néptáncpedagógus oktatja. A repertoárban többek között mezőségi és vajdaszentiványi táncok szerepelnek – mesélte Pál Emese, majd azt is hozzátette, hogy az egyház, a polgármesteri hivatal és a szülők is támogatják a néptánccsoportot. Magyarországi pályázattal, a Csoóri Sándor Alapon keresztül mezőségi és vajdaszentiványi népviseletet varrattak a gyermekeknek, ugyanebből a forrásból a nyáron a Gyimesekbe kirándult a Fénysugár. 

– Meglátogattuk az ezeréves határt, Székelyudvarhelyen a Mini Erdély Parkot, és természetesen a gyimesfelsőloki bobpályát is ki kellett próbálni, majd Farkaslakán pihentünk egyet – idézte fel a még friss élményeket a tánccsoport irányítója, aztán a Fénysugár szerepléseiről is beszámolt.

– Falunapokon és más rendezvényeken is fel szoktunk lépni, más településeken – Mezőbándon, Erdőcsinádon, nem sokkal a megalakulás után Marosludason – is megmutatkoztunk. Idén bekapcsolódtunk a Székelyföld Napok keretében szervezett Táncoló és zenélő Székelyföld programsorozatba, október 16-án a szatmári Szamoshát néptáncegyüttes és a mezőmadarasi Árvalányhaj néptánccsoport mutatta be nálunk a műsorát, és természetesen a Fénysugár-gyermekek is közönség elé léptek.