2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legfrissebb hírek szerint a szállításügyi minisztérium 617 millió eurós beruházást tervez az országos közlekedésbiztonsági stratégia keretében. A beruházási terv szerint 300 fix traffipaxot helyeznek el a legforgalmasabb útszakaszok mentén. Ezenkívül 500 térfigyelő kamerát és 1000 sebességkorlátozót is beszereznek az utak biztonságosabbá tétele érdekében. 

A traffipaxok felismerik majd a megengedettnél gyorsabban haladó gépjárművek rendszámtábláját – ezek vezetői azonnal értesítést kapnak a büntetésről –, illetve a szabálytalanul közlekedő autókat. 

A közlekedésbiztonsági infrastruktúrát az országos helyreállítási tervből származó mintegy 35 millió euróból bővítik. A stratégia értelmében három éven belül minden autópályán és gyorsforgalmi úton elhelyezik a rendszámtáblákat automatikusan felismerő eszközöket.

A beruházás célja a halálos balesetek számának csökkentése a közutakon, ugyanis Romániában átlag 100 halálos baleset jut egymillió lakosra. Ez az arány 50 százalékkal meghaladja az európai átlagot. A hatóságok országszerte 267 veszélyes pontot azonosítottak, ahol gyakori a halálos baleset.

Hasznos kezdeményezés, hiszen köztudott, hogy az Európai Unió- ban még ma is Romániában veszítik a legtöbben életüket közúti balesetben. Ráadásul a balesetek száma az országban növekvő tendenciát mutat. Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint 

2021-ben 19800 személy halt meg közúti balesetben, 5%-kal több, mint az előző évben.

Ugyanakkor 2021-ben Svédországban voltak a legbiztonságosabbak a közutak (18 haláleset/millió fő), és Romániában a legkevésbé biztonságosak (93 haláleset/millió fő). Az uniós átlag 44 haláleset/millió fő volt. Az Erópai Unió célja 2030-ig felére csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát. Az elmúlt évtizedben a jelenség 36 százalékos csökkenést mutatott.

Az EB minap közzétett adatai értelmében kilenc tagországban – Dánia, Németország, Írország, Ciprus, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália és Svédország – rekordmértékben csökkent a halálos balesetek száma. Ezzel szemben Lettországban, Szlovéniában és Finnországban az elmúlt két évben növekedett a számuk.

Évtizedek óta Romániában halnak meg legtöbben közúti balesetben, így épp ideje volt felébredni, és tenni valamit a helyzet javítása érdekében. Az írás elején említett stratégiát 2025-re kívánják megvalósítani. Addig még ki tudja hányan veszítik életüket a rossz utakon, illetve a felelőtlen gépkocsivezetők miatt?!