2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A belarusz–lengyel válsághoz hasonlótól tart a finn ellenzék

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a finn ellenzék a parlamentben a kormánykoalíció ellen. Az ellenzéki pártok attól tartanak, hogy az ország keleti, Oroszországgal közös határa lengyel–belarusz mintára hamarosan nemzetbiztonsági kockázatnak lehet kitéve.

Zárják le a határt!

Az indítványt a jobboldali Kereszténydemokraták, a Mozgásban Most és a Nemzeti Koalíció a szélsőjobb Finnek Pártjának vezetésével nyújtotta be. Véleményük szerint a Sanna Marin vezette piros–zöld koalíció túl keveset tesz a finn határ védelmének biztosítására egy, az oroszok által potenciálisan bevethető „hibrid taktika” esetén. Az ellenzéki tömb azt szeretné, ha törvényt hoznának arról, hogy az 1340 km hosszú keleti határt zárják le, még a menedékkérők előtt is.

A téma azután került reflektorfénybe, hogy a lengyel–belarusz határon krízishelyzet alakult ki az ott veszteglő illegális bevándorlók miatt. A lengyelek szerint a fehérorosz rezsim Moszkva tudtával vagy utasítására vitte a lengyel határhoz a Közel-Keletről Minszkbe csábított, majd a lengyel–belarusz határon sorsára hagyott több ezer, Európába vágyó migránst.

Az orosz fenyegetettség érzékeny húrokat penget minden finn szívében

A bevándorlásellenes Finnek Pártja régóta követeli, hogy zárják le a határokat, „megálljt parancsolva az unión kívülről érkező menedékkérők ellenőrizetlen beáramlásának”. Bár kevéssé valószínű, hogy a benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazzák, az orosz fenyegetettség olyan téma, mely minden finn szívében érzékeny húrokat penget. Mykkänen, aki az előző finn kormányban belügyminiszter volt, azt mondja: ő csak biztos akar lenni abban, hogy Finnország szomszédainak „nem lesz eszköze arra, hogy a menedékkérőket és a menekültügyi eljárást felhasználva hibrid hadműveletbe kezdenek”.

Nem alaptalan félelmek 

A finn politikusoknak okuk van arra, hogy tartsanak egy, az orosz–finn határon kialakuló, a lengyel–belarusz helyzethez hasonló szituációtól. 2016 január-februárjában ugyanis majdnem ezer, a határon átlépni kívánó illegális bevándorló érkezett a Finnország és Oroszország között húzódó északi-sarki határmezsgyéhez. A finnek szerint az orosz hatóságok buszokkal segítették és hotelekben is elhelyezték őket, sőt azt is elmondták nekik, hogyan kell menedékkérelmet benyújtani, amint a határra érnek.

A finn hatóságok kiderítették, hogy az állítólagos „menedékkérők” több mint fele öt-tíz éven át legálisan élt az oroszoknál, és egyébként legalább negyven különböző országból érkeztek.  A finnek gyorsan felmérték, hogy akár százezres nagyságrendben is érkezhetnek hasonló módon a határra Oroszországból, elfogadták hát az oroszok ajánlatát, miszerint két népszerű határátkelőt hat hónapon át nyitva hagynak ugyan, de azokat csakis az orosz, fehérorosz és finn állampolgárok használhatják. Az oroszok, miután bemutatták, mit tudnának tenni, ha akarnának, elfogadták az egyezséget, és amint a szerződést aláírták, a menedékkérők hada eltűnt.

A finn határőrség vezetője elvetette a kerítés ötletét

Bár több mint valószínű, hogy a finn kormánykoalíció túléli az ellene kezdeményezett bizalmatlansági szavazást, a határkérdést ettől függetlenül muszáj lesz megoldaniuk.

Az oroszok 2016-os hibrid támadása óta sem a mostani, sem az előző kormány nem dicsekedhetett azzal, hogy felkészültek volna egy hasonló jövőbeni támadás kivédésére. Az sem igazán segített az ügynek, hogy a múlt héten a finn bel- és külügyminiszter is szinte egyszerre jelentette ki: a finn határnak mindig nyitva kell állnia a potenciális menedékkérők előtt, eleget téve ezzel a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeknek is, majd egy nappal később mindketten visszakoztak, muníciót szolgáltatva ezzel az ellenzéknek a kormánnyal szemben.

A finn határőrség vezetője elvetette a kerítés ötletét, mondván: a határ őrizete elégséges, nincs szükség további védelmi intézkedésekre. Egyes határőrök mégis arról beszélnek, hogy ki kellene terjeszteni vagy meg kellene erősíteni a fizikai akadályokat a kulcsfontosságú pontoknál, ha erre igény mutatkozik. (Euronews)