2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

José Manuel Durao Barroso arra számít, hogy a magyar alkotmány összhangban van az Európai Unió alapértékeivel.

(MTI) – Továbbra is arra számít José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, hogy a hétfőn elfogadott magyar alkotmány összhangban van az Európai Unió alapértékeivel – jelentette ki az Ukrajnában tartózkodó elnök szóvivője kedden Brüsszelben.Pia Ahrenkilde Hansen hozzátette: a brüsszeli bizottság egyelőre nem kapta meg a végleges szöveget, amelyet még Schmitt Pál köztársasági elnöknek is alá kell írnia.
Az alkotmánnyal kapcsolatban az uniós tagországoknak ráadásul nincsen bejelentési kötelezettségük Brüsszel felé – fejtette ki.
Az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján – egy kérdés kapcsán beszélve – a szóvivő emlékeztetett arra, hogy Barroso a hónap elején, az Európai Parlament plenáris ülésén nyilatkozva egyértelművé tette azt is: az alkotmányozás folyamatának kidolgozása és az alaptörvény tartalmának összeállítása a tagországok illetékessége, összhangban a nemzeti szabályozással, a nemzetközi joggal és az uniós joganyaggal. A bizottság ezzel együtt figyelemmel követi az alkotmány elfogadásával kapcsolatos fejleményeket – tette hozzá.
Az EP-ben elmondott, említett felszólalásában a bizottsági elnök leszögezte, hogy minden EU-tagország számára kötelezettség a közös uniós értékek tiszteletben tartása. Hozzáfűzte, hogy az unióban nem is látott még olyan alkotmányt, amelynél nem ez lett volna a helyzet.
„Számomra ez olyan téma, amelyről nem is kellene beszélni” – fogalmazott akkor az elnök.
Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője hétfőn felszólította az Európai Bizottságot, hogy tanulmányozza át az alkotmány szövegét az uniós értékek szempontjából.