2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Támogatják az itthon maradást

A múlt hét végén második alkalommal szervezték meg a balavásári szüreti fesztivált. A kimozdulni, szórakozni vágyóknak az eső sem szegte kedvét, a színes programokra sokan látogattak el Balavásáron, ahol igazi községnapoknak örülhettek.

A tavalyi sikeren felbuzdulva ismét megszervezték a szüreti fesztivált, és ki is bővítették – mondta el a megnyitón a községgazda. Valóban, a tavalyihoz képest nemcsak a programkínálat volt gazdagabb, érdekesebb, hanem több volt a szürethez, az őszhöz, a vidéki életformához kötődő elem és díszlet is a rendezvénynek helyszínt biztosító egykori gabonaraktárak udvarán és épületében. Már a bejáratnál szalmába öltöztetett „gazda” és „gazdasszony” várta az érkezőket, és nem hiányzott a kosárka szőlő sem. Az udvaron és az épületben is találtunk a hagyományos szüreti és paraszti kultúrához tartozó elemeket és díszleteket, amelyek nemcsak a szemnek voltak tetszetősek, hanem emlékképnek is alkalmasak.

Az udvaron ismét helyi kézműves- és termékvásárt szerveztek: ott sorakoztak a községben termelt gyönyörű zöldségek, festett csuhévirágok, vászonszatyrok, fűzött gyöngyök, kézműves ékszerek, gyapjúfilcből készült könyvjelzők, bábok, ajándéktárgyak, de lehetett szőlőt is vásárolni, s a palackozott kendi borok mellett frissen préselt mustot is lehetett kóstolni, míg egy nyomáti termelő tejkrémet kínált. A lacikonyha is számos húskülönlegességgel, hagyományos ételekkel csalogatta a kilátogatókat. A gyerekeket a Pörög a család nevű program keretében egy sátorban arcfestés, valamint számos játék és kézműves-foglalkozás, az udvaron pedig vidámpark várta. Mivel a hétvégi rendezvény egyik célkitűzése a helyi értékek megismertetése, bemutatása, a hagyományokra való visszatekintés volt, a látogatók a Közösségünk múltja című fényképkiállítást is megtekinthették: a kézműves mesterségeket és életképeket bemutató fotókból álló tárlat a népi mesterségek mozzanatait, tárgyi értékeit, a 20. század életmódjának pillanatait, a község múltjának egy szeletét mutatta be.

Szőlő, bor, jókedv, őszi fesztivál – erről szólt a hétvégi rendezvény


Színes, gazdag program

Szombaton délután tartották meg az önkéntes tűzoltók találkozóját is, majd az utcai felvonulás után a vásártéren a tűzoltók bemutatót tartottak az érdeklődőknek a poroltóval történő tűzoltásról, illetve balesetet szenvedett személy magasból történő életmentését létra és hordágy segítségével. Az eseményen a házigazdák mellett Erdőszentgyörgy, Ákosfalva és Nyárádszereda önkéntes tűzoltóegységei is részt vettek. Később a fesztiváltéren a sepsiszentgyörgyi Salvatore egyesület mutatott be elsősegélynyújtási és életmentési ismereteket és technikákat azokra az esetekre, amikor eszméletlen embereken vagy olyanokon kell segíteni, akiknél fulladásveszély áll fenn. 

Este a színpad elé sereglett a téren nyüzsgő tömeg, a szászrégeni Titán együttes koncertezett, majd a kézdivásárhelyi Pittyes 2-es és Gyufa szórakoztatta a közönséget.

Az érdeklődőket vasárnap is várta a kézműves- és termelői sátrak sora és a fényképkiállítás. A programok első részét a gyerekeknek szánták: a Forduljon a libbenője, táncoljon a cipellője! nevű program keretében népi gyermekjátékokat oktattak az apróságoknak, később az Egrestői Keresztény Nők Egyesületének jóvoltából és irányításával a gyerekek ízletes csörögét sütöttek, töltött káposztát készítettek, az étkeket természetesen ők fogyasztották el.

Egész délután az érdeklődők rendelkezésére állt a Szappanos Péter helyi vállalkozó által biztosított Fotobox sarok is, ahol ingyenes fényképkészítést és nyomtatást vehettek igénybe a látogatók.

A felnőtteknek szóló programok csak késő délután kezdődtek, amikor színpadra lépett a magyarországi (gerjeni) Duna Rock együttes, a sepsiszentgyörgyi House of Pioneers, végül pedig a magyarországi Bruno X Space hiphopegyüttes. Mindkét este lemezlovasok szolgáltattak zenét a napzáró bulihoz.

A kétnapos rendezvény megszervezésében az önkormányzat partnerei voltak a Balavásárért Egyesület, a Balavásári Önkéntes Tűzoltók, a BAISZ, az Egrestői Keresztény Nők Egyesülete, az Innováció és Hagyomány Egyesület, támogatói pedig helyi vállalkozók, gazdák és borászok. Szombaton dr. Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági és környezetvédelmi attaséja is betért a rendezvényre helyi ismerősei, a gazdák köszöntésére.


Itt még van jövő

Egyik ismerősének szomorú tapasztalatait osztotta meg a megnyitón a község vezetője: egy kárpátaljai faluban csupa 70-80 éves idősek fogadták és rakták le a hozzájuk érkező segélyszállítmányt, mert a falut mindenki más elhagyta, a fiatalok elmenekültek a háború elől, vagy besorozták őket a hadseregbe. „Mennyire szomorú az, amikor nincs gyermekzsivaj az utcákon, a játszótereken, nincsenek fiatalok az iskola körül, üresek a sportpályák – nincs jövő” – mutatott rá Varga András Adorján, kiemelve: egy községnek akkor van jövője, ha vannak fiatalok, gyerekek, akik tovább tudják vinni azt, amit építünk. 

„Balavásár község kivételes helyzetben van, hiszen vannak itt gyerekek, fiatalok, a mi feladatunk, hogy értékeljük őket, tartsuk őket itthon, és biztosítsunk számukra minden feltételt, amit a város vagy más községek tudnának biztosítani” – jelentette ki a polgármester, felsorolva mindazokat a beruházásokat, amelyeket ebben az értelemben elindított vagy tervbe vett az önkormányzat: a csatornahálózat kiépítése hamarosan indul Egrestőn, de már folyamatban van Balavásáron és Kenden, ugyanezen települések számára nyertek támogatást a vízhálózat kiépítésére is, digitalizálták az iskolákat, óvoda épül, napközis programot indítanak, bölcsődét fognak építeni. „Merész terveket készítettünk, és éjt nappallá téve dolgozunk, hogy a következő generációk itthon maradjanak, és évtizedek múlva is legyenek gyerekek, ifjak a falvainkban” – hangsúlyozta a polgármester.

Fontos, hogy együtt tudnak lenni a község lakói, hogy van lehetőség a találkozásra, koccintásra, az elmúlt időszak élményeinek megosztására – véli Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, aki az RMDSZ számára fontos családpolitikai csomagról szót ejtve, azt mondta: itt mindenkinek helye van, nemcsak most, hanem hosszú távon is.

Az ünneplőket üdvözölte Móring József magyarországi kormánybiztos, a dél-dunántúli régió országgyűlési képviselője is. 

A községbeliekkel ünnepeltek a testvértelepülések képviselői is, a magyarországi Tápiószentmárton, Fót, Kisbárapáti, Somogyvár, Gerjen, valamint a felvidéki Nemesócsa küldöttségei.

A rendezvény kiemelt eseménye volt a nagykorúsítás

Fotók: Gligor Róbert László


Megbecsülni a fiatalokat

A községnapok új eleme és kiemelt programja volt az idén a nagykorúsítási ünnepség, amely keretében köszöntöttek és hivatalosan is nagykorúnak nyilvánítottak 48 fiatalt, aki idén tölti be a 18. életévét. A fiatalok egy-egy emlékplakettet és virágot vehettek át, a nevüket méltóképp örökíti meg az önkormányzat: a polgármesteri hivatal udvarán emlékfal kezdett épülni, minden évben a nagykorúsítottak névtáblája felkerül egy-egy téglára, és beépül a falba, „amely évről évre magasodni fog, emlékeztetve a fiatalokat arra, hogy legyenek büszkék a közösségre, ahova tartoznak” – jegyezte meg a polgármester, remélve, hogy a most nagykorúsított fiatalok unokáinak téglái is ebbe a falba fognak beépülni. „Lezárult egy gondtalan korszak, helyében egy felelősségteljes, önálló élet vár rátok” – figyelmeztetett az elöljáró.

Az ünnepségen jelen levő Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke arra biztatta a fiatalokat: élvezzék fiatalságukat, ne aggódjanak a jövő miatt, ismerjék meg a világot, dolgozzanak sokat, szerezzenek sok élményt, ismerjék meg szüleiket, alkossák meg saját világképüket, és ők maguk is legyenek szülők.


Régi kapcsolat

Balavásár egyik legrégebbi testvérkapcsolatát a magyarországi Fót településsel ápolja. Ennek a testvérkapcsolatnak hála a balavásári Török János és a fóti Garay János általános iskolák is együttműködnek, és ennek jubileumi, immár huszadik évfordulóját ünnepelik az idén. Ennek kapcsán Asztalosné Tóth-Fekete Beatrix fóti igazgatónő egy színes albumot állított össze az elmúlt két évtizedről, és reményét fejezte ki, hogy a kapcsolat folytatódni fog, ugyanakkor az albumból egy-egy példányt nyújtott át Vajda József Attila helyi iskolaigazgatónak, Székely Ella helyi tanácsosnak, Sagyebó István volt és Varga András Adorján jelenlegi polgármesternek. A fóti kapcsolat immár 38 éves, az önkormányzatok 22 éve írtak alá megállapodást, és az iskolák is már 20 éve működnek együtt – mondta el Székely Ella, az iskolai kapcsolat kezdeményezője, aki arra intett mindenkit: ne csak egy dal maradjon az, hogy „mi egy vérből valók vagyunk”, hanem ezért dolgozni, tenni, fáradozni is kell, mert igazi kapcsolatok csak úgy alakulnak ki, ha a fóti gyerek a Békás-szorosban rácsodálkozik a Kárpátok szikláira, a balavásári gyerek pedig a Duna partján az Országházra.