2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Bukarestből és Budapestről érkezett vendégek múlt pénteken illetve szombaton tartottak előadást a Születés hete rendezvénysorozaton.


A romániai valamint a magyarországi bábaszövetség elnökének és képviselőjének részvételével tekintették át a szüléssel kapcsolatos elvárásokat és a valóságot a bábák nemzetközi napja kapcsán. A Bukarestből és Budapestről érkezett vendégek múlt pénteken illetve szombaton tartottak előadást a Születés hete rendezvénysorozaton a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban.

Bár az európai normáknak megfelelően Romániában is bevezették az orvosi egyetemeken történő bábaképzést, a 40 szülés helyett még kettőt sem vezetnek le a végzett szülésznők. Ez megengedhetetlen, hisz a hivatáshoz a gyakorlat is szervesen hozzátartozik. A nőknek ki kellene harcolniuk, hogy jól képzett bábák segítségével hozzák világra a gyermeküket, a hallgatóknak pedig, hogy a választott hivatásnak megfelelő képzést kapjanak, amelybe a természetes szülésről szóló ismeretek is beletartoznak – osztotta meg véleményét a közönséggel Vania Limban, az első romániai független bába, aki a szövetség elnöki tisztségét töltötte be éveken át. Előadásában beszámolt arról, hogy miképpen lett elege mindabból, amit a szülészeti klinikán tapasztalt, ahol szülész asszisztensként dolgozott, s milyen munka folyik abban a központban, ahol a szülő nő igényeihez alkalmazkodva vezetik le a baba világrajöttét.

Románia ma is az elsők között van Európában a csecsemőhalandóság tekintetében, s ahhoz, hogy ez megváltozzon, más, emberibb, anya- és csecsemőbarát feltételeket kellene teremteni a szülészeteken. Ahol tiszteletben kellene tartani a változatos körülmények, eltérő szokásrendszerből érkező nők igényeit. Beszámolt arról is, hogy milyen nehéz volt a bába szót elfogadtatni Romániában. Elmondta hogy az apás szülés híve, s ezt a jogot nem lenne szabad megtagadni a nőktől. Ahogy a természetes szülést is népszerűsíteni kellene, hisz elfogadhatatlan, hogy a nők hatvan százaléka császármetszéssel hozza világra a gyermekét. Híve annak, hogy a természetes, ösztönös folyamatokat kell tiszteletben tartani szülés közben és szülés előtt is.

Már hazai viszonylatban is vannak nők, akik nem értenek egyet azzal, hogy a vajúdást és a szülést mesterséges úton siettessék – tette hozzá Marcela Dobre, aki jelenleg az Országos Bábaszövetséget vezeti.

Hogyan kezdte, hogyan hagyta ott és hogyan tért vissza két ikerszülés és egy veszítés után a pályára, s hogyan jutott el a felismerésig, hogy a kapott ismeretekkel ellentétben nem orvosi esemény a szülés – erről számolt be Nováky Rita, a Magyar Országos Bábaszövetség elnöke. Magyarországon már sokat változott a helyzet, az apás szülés elfogadott, és vannak szülészorvosok, akik azt vallják, hogy a szülés természetes folyamat és ennek megfelelően változtatták meg szakmai hozzáállásukat. Arra is rájöttek, hogy a boríték sem lesz vékonyabb, ha nem folyamodnak a gátvágáshoz akkor, amikor csak időre és türelemre van szükség. Biztosítani kell a vajúdó nő és a szülés intimitását, ami nyitott ajtókkal nem lehetséges, szülés után pedig a baba és anya közötti szoros kapcsolatot. A vajúdás módosult tudatállapot, és a szülő nőnek még azt megelőzően meg kellene néznie, hogy mit íratnak alá vele. Jogaikat a nők vívhatják ki, s azt is, hogy a jól képzett bábáknak nagyobb szerepük legyen a szülés folyamatában, s szülész- vagy újszülöttorvosra csak akkor legyen szükség, ha valóban szükség van – mondta többek között Nováky Rita, aki örömmel találkozott romániai kolléganőivel, akikkel megbeszélték az együttműködés lehetőségeit is annak érdekében, hogy a kórházi szülés humánusabbá váljon.

– Elindultunk és talán sikerült a résztvevők fejében megmozgatni egy kis rugót – válaszolta kérdésünkre a Születés Hete szervezői nevében Csomós Rita. Őszinte beszélgetések hangzottak el, új kapcsolatok születtek, s örömmel éreztük a hatást is, hisz a megyei sürgősségi kórházban tett látogatás során megszólított egy frissen lebabázott anyuka, hogy a hallottak hatására tudta elengedni magát, feloldódni, és elengedni a gyermekét is – tette hozzá Imre Tekla, aki szerint azon gondolkoznak, hogy el kellene indítani egy blogot, ahol mindenki kifejezheti a gondolatait.

– A rendezvényen körvonalazódott az igény, hogy meg kell változtatni a szülészeti ellátást. A Születés hete nem az otthon szülésre akart biztatni, hanem arra, hogy minden nő ott szüljön, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát, ahol adottak a feltételek arra, hogy a kisbabával együtt ő legyen a központ – mondta a résztvevők nevében Kovács Réka Rozália.