2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Más rendeltetést szánhatnak a kihasználatlan iskolaépületeknek

A napokban döntő házként szavazta meg a szenátus azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok más rendeltetést szánjanak azon iskolaépületeknek, amelyekben legkevesebb három éve nem zajlik oktatási tevékenység. Románia-szerte több száz ingatlan van ebben a helyzetben.

Jelenleg Romániában számos olyan ingatlan létezik, amelyekben valamilyen okból már nem zajlik oktatás, és bürokratikus okok miatt az épületek évek óta üresen állnak. Az eddigi szabályozások értelmében az önkormányzati tulajdonban lévő, nem használt ingatlanok rendeltetésének átminősítéséért oktatási minisztériumi beleegyezésre volt szükség.

Novák Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke lapunk megkeresésére elmondta, országos viszonylatban több száz ilyen épület van. Országos szinten a polgármestereket tömörítő szövetség is több ízben jelezte már a különböző fórumokon, hogy számos épület van, amelyek egykor tanintézetként működtek, évek óta használaton kívül vannak, és az önkormányzatok más rendeltetést szánnának ezeknek, olyat, ami az adott közösség javát szolgálná. Ez is közrejátszott ebben a döntéshozatalban.

– Több olyan település van, ahol valamilyen okból kifolyólag az egykori iskolaépületben megszűnt az oktatás, vagy azért, mert új, modernebb iskolák épültek, és azokba költöztek át a diákok és a pedagógusok, vagy pedig kisebb falvak esetében akár az elnéptelenedés is oda vezethetett, hogy évek óta üresen állnak az ingatlanok. Ezeket az épületeket az önkormányzatok tartják fenn, ugyanakkor nagyon nehézkesen sikerült eddig elérni a tanügyminisztériumnál, hogy ezen épületek rendeltetését megváltoztathassák. A szóban forgó módosítás azt írja elő, hogy amennyiben egy egykori iskolaépületben több mint három éve nincs oktatás, az önkormányzat a helyi tanács döntése alapján megváltoztathatja a rendeltetését – foglalta össze a módosítás lényegét a szenátor. Kérdésünkre hozzátette, nincsenek megkötések arra vonatkozóan, hogy milyen rendeltetést nem lehet majd szánni ezeknek az ingatlanoknak, ellenben a szenátor bízik abban, hogy az esetek többségében jó döntések fognak születni, amelyek a közösség javát szolgálják. Az RMDSZ honatyái szerint fontos, hogy az önkormányzatok maguk dönthessék el, milyen rendeltetést adnak azoknak az ingatlanoknak, amelyek kihasználatlanul állnak, és ne legyen szükség minisztériumi beleegyezésre, amely számtalan esetben bürokratikus okok miatt akadályozza az átminősítés folyamatát.

Jellemzően vidéken vannak olyan ingatlanok, amelyekben az elnéptelenedés miatt megszűnt az oktatás, több éve üresen állnak, sok esetben már romos állapotban, és az önkormányzatoknak, minisztériumi beleegyezés nélkül, nem volt lehetőségük ezeket más célokra hasznosítani.

A módosított szabályozás ugyanakkor előírja, hogy ha a diákok létszáma megnő, és újra szükség van az ingatlanra oktatási intézményként, a polgármesteri hivatalnak kell gondoskodnia arról, hogy az megfeleljen egy iskolának. A jogszabály az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

 Fotó: Nagy Tibor