2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Külön nemzetközi törvényszék az agresszió kivizsgálására

Különleges nemzetközi törvényszék elé kellene állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt, a háborús bűnök elkövetőit bíróság elé kell állítani, támogatni kell az ukrán hatóságokat és a Nemzetközi Büntetőbíróságot a bizonyítékok összegyűjtésében. Ugyanakkor kulcsfontosságú a gyors fellépés – mondják az EP-képviselők. Erről közleményt is kiadtak, amelyet az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája juttatott el szerkesztőségünkbe.


Állásfoglalás kézfeltartással

Az Európai Parlament múlt héten elfogadott állásfoglalásban felszólítja az uniót, tegyen meg mindent a nemzetközi intézményekben annak érdekében, hogy támogassa az orosz és belarusz rezsim képviselőinek háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és agresszió bűncselekményei miatt történő felelősségre vonását. A képviselők szerint a vizsgálatoknak és az azokat követő büntetőeljárásoknak az orosz fegyveres erők háborús bűnökben részt vevő teljes személyzetére és a háborús bűnökben részt vevő kormányalkalmazottakra is ki kellene terjednie. 


Különleges törvényszék felállítását sürgetik

A képviselők különleges nemzetközi törvényszék felállítását sürgetik, amely az Ukrajna ellen elkövetett agresszió bűncselekményét vizsgálná ki, és megbüntetné az ilyen bűncselekmények elkövetőit, többek között Oroszország és szövetségesei politikai vezetőit és katonai parancsnokait. Az ilyen ügyek elbírálására a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre.

A képviselők azt kérik az uniótól, hogy az a lehető leghamarabb minden szükséges emberi és költségvetési erőforrást biztosítson, és minden adminisztratív, vizsgálati és logisztikai támogatást adjon meg a törvényszék létrehozásához.

A Parlament szerint a beszámolókból megismert atrocitások: a városok és települések válogatás nélküli bombázása, az erőszakos kitelepítések, a tiltott lőszerek használata, a konfliktusövezetekből az előzetesen elfogadott humanitárius folyosókon keresztül menekülni próbáló polgári lakosság elleni támadások, a civilek kivégzése, a szexuális erőszak és az emberek lakóhelyük elhagyására kényszerítése súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot. Ezen tettek mindegyike háborús bűncselekménynek minősülhet, és miattuk mostanáig nem indult büntetőeljárás.


Üdvözlik a közös vizsgálócsoport felállítását

A képviselők hangsúlyozzák, hogy az uniónak gyorsan kell dolgoznia, mert a jelenleg is zajló háborúban súlyos kockázata van annak, hogy a háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat megsemmisítik.

Az EP teljes körű támogatásáról biztosítja a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének munkáját és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) vizsgálóbizottságának tevékenységét, valamint a bizonyítékok összegyűjtésén dolgozó független civil szervezeteket és ukrán hatóságokat.

A Parlament üdvözli az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége, a Eurojust által koordinált, Litvánia, Lengyelország és Ukrajna által közösen létrehozott vizsgálócsoport felállítását, amelynek munkájában a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala is részt vesz, és más tagállamokat is a csatlakozásra biztat.