2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közösségimédia-hír, hogy a Szülői Szervezetek Országos Föderációja (FNAP), melynek tagja a Magyar Szülők Szövetsége, hosszas egyeztetések után azt kéri a tanügyminisztériumtól, hogy a 6 ezrelékes fertőzöttségi küszöb meghaladta után az érintett tanintézmények vezetőtanácsa dönthesse el, hogyan kívánja folytatni az oktatást: teljesen áttér-e a digitális formára, vagy csak részben, vagy egyáltalán nem, és maradnak a fizikai jelenléttel. Így pedagógusok, szülők és diákok közösen dönthetik el, nekik mi a megfelelő. 

Kérték ugyanakkor, hogy bizonyos egészségi gondokkal küzdő diákok, bár az oktatás fizikálisan történik, otthonról követhessék digitálisan a tanórákat. Amennyiben elfogadják a javaslatokat, a módszertan fogja tartalmazni a részletes kivitelezhetőséget. Mivel sok tekintetben megoszlanak a vélemények és elképzelések, a föderáció azt tartotta a leghelyesebbnek, hogy az egészségügyi szabályozások figyelembevételével, de mindenki felelősségteljesen vegye ki a részét a döntések meghozatalából. Ez egyfajta önrendelkezési lehetőség, mellyel élni lehet. 

– Hogyan jutottak erre a döntésre, mi indokolta, hogy az FNAP állást foglaljon ez ügyben? – kérdeztük Csíky Csengelét, a Magyar Szülők Szövetségének elnökét. 

Csíky Csengele

Forrás: Csíky Csengele Facebook-oldala


– A szülői szervezetek folyamatos kommunikációja a szülőkkel hatalmas munkává nőtte ki magát. A legkülönfélébb nézetek, elképzelések, álláspontok, helyzetek, vélemények, kérések érkeznek be hozzánk, sok esetben egymásnak teljesen ellentmondóak. Van egy járványhelyzet, és annak vannak következményei, melyeket előre nem nagyon lehet látni, tehát nem lehet rá felkészülni, főleg a tanintézmények tekintetében. A rendelkezések pedig ugyanolyan kaotikusak és improvizatívak, mint a kormány. Éppen ezért úgy döntöttünk az FNAP vezetőségében, hogy megpróbáljuk nagyobb egységekbe csoportosítani a különböző szülői kéréseket, elképzeléseket, és a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve keresünk egy köztes megoldást. A 6 ezrelék egy olyan felső határ, mely még talán kezelhető a járványügy szerint. Ezen belül pedig, figyelembe véve a diákok, pedagógusok és szülők részéről jelzett különböző eseteket, a legjobb megoldásnak az ígérkezett, ha a 6 ezrelékes küszöb elérésekor maguk dönthetnek a saját tanintézményük működéséről. Egyszerűen lehetetlen egy egységes sémát felállítani úgy, hogy mindenkinek megfeleljen, ugyanakkor a járvány tekintetében is felelősségteljesen lehessen dönteni. Az egyetlen megoldás a felelősség részleges felvállalása. Így esélyt kaphatnak oltottak és oltatlanok, veszélyeztetettek és egészségesek, félők és bátrak egyaránt. Azt gondoljuk, minden szempontot maximálisan figyelembe vettünk és mérlegre tettünk. A kérdés most már csak az, hogy ebben a kaotikus, kormányválságos időszakban van-e egyáltalán valaki, akivel érdemben lehet tárgyalni a tanügyminisztériumban. Hozzászoktunk, hogy Romániában a tanügyminiszterek „szavatossági ideje” 6-10 hónap. Azon dolgozunk, hogy a szülők és diákok egységes kérése célba érjen, és csatlakozzanak hozzánk a szakszervezetek is. E pillanatban itt tartunk – nyilatkozta megkeresésünkre a Magyar Szülők Szövetségének elnöke. 

Hozzátette: információi szerint időközben a tanügyminiszter a főtanfelügyelőkkel videókonferenciát tartott, amelyben ajánlotta, hogy az FNAP javaslatai alapján járjanak el, de erről írásbeli rendeletet még nem adott ki. „A miniszter a meglévő rendelkezések egy másfajta értelmezésére kérte a tanintézményeket és azok vezetőit, hogy úgy működhessenek, ahogyan azt javasoltuk. Vagyis az eddigi engedélyeztetés helyett egyszerűen bejelentik döntésüket a megyei főfelügyelőségeknek, a minisztériumnak, illetve a járványügyi hatóságoknak”.