2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alakulófélben a hazai Orban-kormány. A miniszterjelöltek listáját is majdnem véglegesítették. Legalábbis tegnap délben ezt állította a kormányalakítással megbízott liberális pártvezér, akit kézi vezérléssel maga az államelnök irányít. És nem csak kormányalakítási ügyekben. 

Politikai források szerint a „veretes” liberálisokat – megkímélendő a nehéz és bizonytalan kimenetelű kormányzás okozta esetleges népszerűségvesztéstől –, nem vonják be az új kabinetbe. Egyetlen kivétel a párt „megmondóembere”, Raluca Turcan, akiből miniszterelnök-helyettest „csinálnak”. Úgy látszik, egy cseppet sem aggasztja sem a pártelnököt, sem az államfőt Turcan „esetleges népszerűségvesztése”. Igaz, nincs sok vesztenivalója, hiszen eddig sem volt különösen népszerű még saját párttársai körében sem. De legyen ez az ő problémája.

Tegnap délben biztosra állították, hogy az igazságügyi miniszter Ioan Cupşa képviselő lesz, aki a kolozsvári műegyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd jogit is, és ő volt az egyetlen liberális honatya, aki megszavazta a 20 ezer elítéltet szabadlábra helyező „miniamnesztiát”.

A „források” tudni vélik, hogy az egészségügyi tárcát Horaţiu Suciu neves marosvásárhelyi kardiológusnak szánják. Ami nagy veszteség lenne a szív- és érrendszeri betegségek intézete és a beteg gyermekek számára is. A források részletesen sorolják, hogy kit miért és melyik tárca élére szán Iohannis és Orban. Van olyan, aki azért érdemel miniszteri tárcát, mert az 1989-es forradalomban rendkívüli érdemeket szerzett forradalmároknak járó igazolvánnyal rendelkezik, más azért, mert az államfő pártfogoltja. Erről jut eszembe, pár éve a vásárhelyi RMDSZ-be is azért neveztek ki valakit alelnöknek, mert „jól fészbukozott”. 

Persze találhatók a listán olyanok is, akik valóban alkalmasak egy-egy miniszteri tárca vezetésére. 

Ám nem elég egy lista, parlamenti támogatásra is szükség van. Orban tárgyalt a parlamenti pártokkal. Eddig azonban csak a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) képviselőivel született egyfajta egyezség. A liberális pártvezér kijelentette, támogatja az USR-nek azt a célkitűzését, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet! című kezdeményezés törvényjavaslatként kerüljön fel a parlament napirendjére. Időközben azonban kiderült, hogy az USR szintén államelnöki bársonyszékre pályázó elnökének hírneve sem éppen makulátlan, akár ellene is indulhat büntetőeljárás. D. B. volt cégének ügyeiről a Rise Projekt tényfeltáró portál közölt írást, amelyben azzal vádolták, hogy három európai uniós projekt lebonyolításakor is visszaélést követett el hátrányos helyzetűek kárára, és ebből baráti köre és nővére is hasznot húzott.

A volt kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is feltételeket szab a bizalmi szavazást illetően. Az RMDSZ pedig nem ad biankó csekket egyetlen kormánynak sem. „Nem utasítunk el senkit, és nem is ígérünk támogatást senkinek mindaddig, amíg nem ismerjük meg a kormányprogramot, a miniszterek nevét, és nem tudjuk, milyen intézkedésekkel készülnek” – jelentette ki Kelemen Hunor. 

A szociáldemokraták természetesen nem fogják megszavazni Orban kormányát. 

Zűrzavaros politikai hét lesz ez is. Biztos megtörténik a politikai hatalomváltás. Ez azonban nem jelent automatikusan mentalitásváltást is.