2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt hét végi esőzések miatt május 7-én, kedden este

árvízveszély fenyegette Dózsa György községben a mezőgazdasági területeket és kerteket. A gyors beavatkozásnak köszönhetően ezúttal sikerült a területek elárasztását megakadályozni, de a gyenge kivitelezésű átereszek miatt továbbra is fennáll az anyagi károkkal járó áradás veszélye – tájékoztattak a község elöljárói. 

Dózsa György község alpolgármestere, Dombi Ferenc fotókkal örökítette meg az árral való késő délutáni és éjszakai harcukat. Mint kifejtette, aggodalmuk beigazolódott, mivel azt követően, hogy a Népújságban április 24-én megjelent a Felületes árvízvédelem a Nyárád folyón című ankét, a száraz időjárást felváltotta az esős. Megnőtt a Nyárád és a Vécke-patak vízszintje, a Csiba–Káposztásszentmiklós csatornába felhalmozódott vízmennyiséget az átereszek nem tudták visszatartani, és a mezőgazdasági területekre ömlött a víz. A lőrincfalvi csatornánál, Dózsa Györgyön (Lukafalván) öt helyen lelt szabad útra az ár, a Nyárádon két ponton, a Vécke-patakon három helyen kellett intézkedni. A községből 3-4 csapat dolgozott mintegy tizenöt emberrel, ugyanakkor a buldoexkavátort is bevetették, hogy megakadályozzák az áradást, azt, hogy a községben a kertek és szántóterületek víz alá kerüljenek. 

– Egyetlen szerencse, hogy a vízszint délután nőtt meg, követni lehetett az eseményeket, és a lakosságot mozgósítani. Helyenként 50 homokzsákot is el kellett helyezni, akkora erővel tört utat magának a víz, és rendkívül körülményes volt, mivel a víznyomás nehezítette a zsákok célzott elhelyezését. A Csibaszentmiklósról lenyúló vízelvezető csatorna átereszei nem működőképesek – hiányoznak az orsók, lappancsok –, amelyeket akkor kellene működésbe hozni, amikor a mezőgazdasági területek feltelnek vízzel, és a csatorna a Nyárádba vezetné a fölösleget, illetve lezárni, amikor a Nyárád vízszintje megemelkedik. A kivitelezéssel lehet gond, mert nem a célnak megfelelően működnek az átereszek. Ezt kellene a vízügynek tökéletesítenie, mert hiába bízunk abban, hogy van 10-15 darab zsilip, ha szükség esetén kiderül, hogy azok mellett ömlik a víz a szántóföldekre. Jeleztük a megyei vízügynek, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a munkálatokat elvégezték, az ütemtervükben szerepel a zsilipek rendszeres ellenőrzése, pedig ilyenkor látszik, hogy azok nem a célnak megfelelően működnek – hangsúlyozta az alpolgármester.