2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új városi park létrehozásáról egyeztettek Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel, akivel az egykori téglagyár helyszínén, az ott kialakult bányatavaknál találkozott reggel Marosvásárhely városvezetése. 

„Kellemes meglepetésben volt részem, amikor kilátogattunk ma reggel Soós Zoltán polgármester úrral egy olyan zöld területre Marosvásárhelyen, mely nagyon hasonlít a bukaresti Vãcãreºti parkhoz. Én támogatom és a minisztérium is partner abban, hogy egy városi természetparkot alakítsunk ott ki. Ez egy nagy lehetõség a marosvásárhelyiek és a turisták számára is” – mondta Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.


A tárcavezetõ kétnapos egyeztetésre érkezett Maros megyébe. Marosvásárhelyen Tánczos Barna minisztert Soós Zoltán polgármester, Portik Vilmos alpolgármester, Frunda Csenge, az RMDSZ városi frakciójának vezetõje fogadták, és bemutatták a legfontosabb, környezetvédelemmel kapcsolatos városi terveket. 

„A terület városi kezelésbe való átvételét már a következõ hónapban kérni fogjuk, annak érdekében, hogy az ott parlagon heverõ mintegy 22 hektáron új zöldövezetet alakítsunk ki. Tanácsi határozat és megvalósíthatósági tanulmány készül ennek a kialakítására. Egy olyan természetes zöld környezetet akarunk létrehozni, ami a marosvásárhelyiek és a turisták számára is kikapcsolódási lehetõséget kínál” – ismertette Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. 

Soós Zoltán polgármester a téglagyári terület 22 hektáros zöldövezetté alakítása mellett azt is kérte a minisztertõl, segítsenek abban, hogy a Román Vízügyi Hatóság legyen a hivatal partnere a Poklos-patak medrének zöldítési programjában, mely során közösségi tereket és biciklisávot is létrehoznának a városban. 

Az egyeztetés a volt téglagyár területén kezdõdött, ezt követõen a Kultúrpalotában tartott sajtótájékoztatón Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere ismertették a találkozó fõbb témáit. 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala idén két fontos zöldövezeti fejlesztési programot is el szeretne indítani. 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának sajtóközleménye