2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október 17-28. között újra megszervezi a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, idén 24. alkalommal, a Bernády Napokat. Mint ismeretes, a minden korosztálynak szóló rendezvény célja, hogy a figyelem középpontjába helyezze a városépítő polgármestert. A fiatalabb korosztály sport- és tematikus vetélkedőkön méretkezhet meg, míg a művészetkedvelők számára kiállításokkal, albumbemutatóval és színvonalas előadással készül az alapítvány.

A 24. Bernády Napok programjáról Borbély László, az alapítvány elnöke tájékoztatott. 

A rendezvénysorozat október 17-én virtuális kincskereséssel kezdődik. A Maros Megyei Múzeummal közösen szervezett „Találd meg Bernádyt!” online vetélkedőre háromfős, V-VIII. osztályos tanulókból álló csapatok jelentkezését várják, október 14-ig lehet benevezni a bernady@bernady.ro, 

balinthajni59@yahoo.com e-mail-címen. A jelentkezőknek be kell küldeniük a csapat, ezen belül a résztvevők, az osztályfőnök és az iskola nevét. Október 17-én délelőtt 10 óráig a szervezők e-mailben elküldik az osztályfőnököknek, koordináló tanároknak azt a Google-űrlapot, amelyet továbbítaniuk kell a benevezett csapatoknak. A csapatok 10 fénykép alapján kell beazonosítsák a Bernády nevéhez köthető épületek eredeti rendeltetését és az épületek pontos címét. A megoldott feladatlapokat október 20-án 17 óráig kell eljuttatni az említett e-mail-címekre. A nyerteseket október 28-án díjazzák a Bernády Házban (Horea utca 6. szám). 

Ezzel párhuzamosan indul a már hagyománnyal rendelkező, a Művészeti Szaklíceum V-VIII., illetve IX-XI. osztályos tanulói számára meghirdetett Szobrok képzőművészeti vetélkedő, amelyet először 2019-ben szerveztek meg. Az alkotásokat feltöltik az alapítvány Facebook-oldalára, ahol szavazással döntik el a nyerteseket. 

Az idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő sportvetélkedő, amelyet a járványt megelőzően, 2017-től rendszeresen megszerveznek. Az idén is Vita Csaba testnevelő tanár irányításával kezdődik október 18-án, kedden 14 órától a Szász Adalbert Sportiskola sporttermében a teremfoci-bajnokság V-VIII. osztályosoknak, ötfős vegyes csapatok részvételével. Másnap 16 órától ugyanitt kerül sor a IX-XII. osztályos fiú- és lánycsapatok streetball-versenyére. A nyerteseket a helyszínen, a verseny után díjazzák. 

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítványt 1992. április 15-én jegyezték be. Az alapító tagok: Béres András, Borbély László, Csíky Boldizsár, dr. Dóczy Pál, Király István, Markó Béla, Puskás Sándor, Spielmann Mihály, Sütő András. Október 27-én, csütörtökön 18 órától a Bernády Házban az alapítvány létrehozásának 30. évfordulójára emlékeznek, egypár perces filmben összegezve az elmúlt 30 évet. Ez alkalomból kiállítás nyílik az alapítvány tulajdonában levő képzőművészeti alkotásokból és fotókból, valamint bemutatják a Galéria a Bernády Házban 3. albumot. A megemlékezésen fellép a Tiberius vonósnégyes. 

Október 28-án, pénteken 10 órától megkoszorúzzák dr. Bernády György sírját a marosvásárhelyi református temetőben, majd a Bernády téren levő szobor talapzatához is elhelyezik a megemlékezés virá-gait. 12 órától a Bernády Házban kerül sor a virtuális kincskeresés, valamint a művészeti vetélkedő nyerteseinek díjazására.  

A hagyományos gálaest 18 órakor kezdődik a Kultúrpalota nagytermében, ahol átadják a Bernády-emlékplakettet egy olyan marosvásárhelyi személyiségnek, aki dr. Bernády György szellemiségében sokat tett a városért. Ezután Mácsai Pál magyarországi színművész Ezt meséld el, Pista! című egyéni előadása következik. Az előadás bemutatója 1996-ban volt Budapesten, a Komédium Színházban, és azóta több mint 700-szor került színre. 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Bernády Napok rendezvényeire.