2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Színkavalkád és vidámság jellemezte

a május 12-én, szombaton tizenkilencedik alkalommal megszervezett Maros megyei virágszemlét. A közigazgatásilag Marosszentannához tartozó Udvarfalván a hagyományossá vált dísznövény-kiállítás és -vásár keretében a helyiek mellett marosszentannai és várhegyi virágtermesztők állították ki és árusították színpompás termékeiket. 

Mintegy negyven virágtermesztő mutatta meg szebbnél szebb termékét, a sportpályán 25 termelő állított standot, a főúton saját ingatlanuk előtt 15 helyen kínálták a csodálatos kerti és balkonnövényeket. A művészi műsorokkal, vásári hangulattal színesített eseményen a nyáriasra váltó napsütéses délutánon ezernél is többen időztek a sportpályán felállított virágstandok előtt. A település egykori futballpályáján szemet-lelket gyönyörködtető kínálatból lehetett válogatni, de a főút mentén lévő házak előtt is bőséges volt a felhozatal. Muskátlifajták, álló és csüngő petúniák, színpompás egynyári virágok, évelő növények, begónia, dália, szálvia, különböző rózsafajták, tölcsérjázmin, sokszínű kompozíciók csalogatták a vásárlókat. A Marosvásárhely szomszédságában lévő településre egyre többen érkeztek, a gépjárművek számára kialakított parkoló hamar megtelt, így az út mentén sorakoztak a virágvásárra érkező látogatók és vásárlók autói, számukat a rendfenntartók háromszáz körülire becsülték. A jó hangulatról a szabadtéri színpadon fellépő együttesek – óvodásoktól felnőttekig – és egyéni előadók gondoskodtak. 

Az ünnepséget megnyitó áhítatot Jakab István esperes tartotta, a Hozsánna kórus szolgált, a helybéli ifisek pedig pantomimelőadást mutattak be. Az udvarfalvi óvodások előadása, a Napsugár néptáncegyüttes, valamint az Aranykalász néptánccsoport pergő ritmusa egyaránt betöltötte a szabadtéri színpad előtti teret, akárcsak az egyéni előadók – többek között Ábrám Tibor és Domahidi Jolán – fellépése során. Az ünnepséget a Titán frontembere, Szabó Előd és Tóth Reni előadása zárta. 

Fotó: Szer Pálosy Piroska


A szakma átörökítése

Amint köszöntőjében László Ildikó alpolgármester hangsúlyozta, a kis települést, Udvarfalvát a szorgos kezek tették országszerte híressé. A virágtermesztés hagyománya lassan „megfertőzi” a fiatalokat is, akik szemlátomást átveszik a szülők, nagyszülők helyét, és a virágok szeretete a megélhetés mellett hivatásként válik életük részévé, ezért is büszkék a település ifjaira. Az esemény nyújtotta lehetőséget kihasználva a Maros menti virágkiállítást Winkler Gyula európai parlamenti képviselő is megtisztelte jelenlétével, a megyei tanácselnök és az RMDSZ megyei és helyi elnökei kíséretében járta be a teret és köszöntötte a jelenlévőket. A május 26-ai európai parlamenti választások jegyében az EU parlamenti jelöltje az összefogás jelentőségét emelte ki, valamint a sikeres fejlődéshez elengedhetetlen uniós támogatások szerepét. Mint mondta, első alkalommal látogatott a községbe, ahol megtapasztalhatta a jó gazdákra jellemző falufejlesztést. Péter Ferenc megyei tanácselnök a kiállított szép virágok mellett a virág-standoknál a vásárlókat kiszolgáló fiatalok szépségét emelte ki, hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy Udvarfalva nem csupán Marosvásárhelyt és környékét, hanem az egész erdélyi piacot ellátja virággal.

Gábor György udvarfalvi virágtermesztőt a tevékenység gazdasági vetületéről kérdeztük. Az első osztályos unoka, Krisztina társaságában árusító nagypapa szerint a rengeteg munka és a téli időszak nehézségei ellenére is kifizetődő ez az ágazat. A palántákat külföldről szerzik be, decemberben elültetik, azt követően ápolgatják, míg értékesíthető dísznövényekké fejlődnek. Feleségével tíz ár területen termesztenek virágokat, az értékesítést azonban nem bízzák a nagybani kereskedőkre, hanem többnyire a segesvári piacra szállítják.

Sikó Sándor Attila családi vállalkozás keretében működteti azt a kis vidámparkot, amely már ötödik éve a szülőkkel, nagyszülőkkel érkező gyerekek örömét szolgálja, és igazi vásári hangulatot idézett az udvarfalvi sportpályán, akárcsak a felállított lacikonyhák. A kétféle körhintán – kisrepülős és autós –, a kisvonaton, gyerekcsúszdán, ugrálókon hároméves kor fölöttiek szórakozhattak önfeledten. 

Az idei esemény főszervezője az udvarfalvi Deo Volente Egyesület volt, főtámogató a Maros Megyei Tanács, akárcsak a község polgármesteri hivatala és az RMDSZ szervezete.