2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Serena Williams valósággal leütötte a pályáról ellenfelét a wimbledoni teniszturné női egyes döntőjében, és pályafutása ötödik címhódítását ünnepelhette az angliai nyílt teniszbajnokságon.

Serena Williams valósággal leütötte a pályáról ellenfelét a wimbledoni teniszturné női egyes döntőjében, és pályafutása ötödik címhódítását ünnepelhette az angliai nyílt teniszbajnokságon. Nem örülhetett viszont a román Horia Tecău (fotó): hiába jutott be sorozatban harmadszor a fináléba, ezúttal is vesztesként volt kénytelen levonulni a pályáról.

Serena Williams három játszmában legyőzte szombaton a lengyel Agnieszka Radwanskát a 19,9 millió euró összdíjazású angol nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjében, ezzel ötödször nyerte meg a wimbledoni tornát. Az eredmény: Serena Williams (amerikai, 6.) – Agnieszka Radwanska (lengyel, 3.) 6:1, 5:7, 6:2. Az összecsapás 2 óra 2 percig tartott. Az amerikai klasszis teniszjátékos 14. Grand Slam-diadalát és 42. WTA-tornagyőzelmét aratta egyesben.

Az első, 36 perces játszmában a tengerentúli teniszező 5:0-ra elhúzott, valósággal leütötte a pályáról Radwanskát, aki pályafutása első GS-fináléját játszotta Londonban.

A 49 percig tartó második szett kezdetben hasonlóan alakult, mint a nyitó felvonás, de másképp végződött. A volt világelső 4:1-es vezetéshez jutott, s ekkor úgy tűnt, villámgyors diadalt arat. Radwanska azonban, aki kisebb megfázással bajlódott, nem adta meg magát, és váratlanul magához tért. Egyre keményebben, bátrabban és pontosabban játszott, sorozatban négy játékot nyert, majd 6:5-nél másodszor is elvette az amerikai adogatását, ezzel kiegyenlített.

A 37 perces, mindent eldöntő utolsó játszmában 2:2-ig fej fej mellett haladt a két teniszező, ám ezt követően a 31 éves tengerentúli nagyon bekeményített. Radwanska ugyan próbált hősiesen védekezni, ám gyorsan kiderült: Serena Williams magasabb szinten ját-szik.

Beszédes adat az All England Club centerpályáján lebonyolított meccsről: a lengyelnek 13 nyerő ütése volt, az amerikainak pedig 58!

Federer hetedik diadalával újra világelső

A férfi egyest Roger Federer nyerte az angol nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben nagy küzdelemben, négy játszmában győzött a hazai közönség előtt szereplő Andy Murray ellen. Az eredmény 4:6, 7:5, 6:3, 6:4. Az extraklasszis svájci teniszező rendkívül magas szintű összecsapáson, 3 óra 20 perc alatt múlta felül riválisát, s ezzel hetedik alkalommal diadalmaskodott a wimbledoni tornán. A 30 esztendős Federer 17. Grand Slam-diadalát gyűjtötte be egyesben.

Federer hetedik wimbledoni diadalával beállította az amerikai Pete Sampras rekordját és miután hétfőtől – 2010 májusa óta először – újra vezeti a világranglistát, itt is behozza Samprast, aki 286 hétig állt a rangsor élén, ami szintén csúcs.

A zsúfolásig megtelt aréna páholyaiban többek között olyan illusztris vendégek foglaltak helyet, mint David Cameron brit miniszterelnök, Katalin cambridge-i hercegnő, továbbá Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának vezetőedzője és David Beckham futballsztár.

Tecău: a harmadik döntő, a harmadik vereség

A maga nemében páratlan teljesítményt tudhat magáénak Horia Tecău, aki Robert Lindstedttel (fotó) sorozatban harmadszor is bejutott a wimbledoni teniszturné férfi párosdöntőjébe. Miután az előző kettőt elvesztette a román/svéd kettős, remélték, hogy most sikerül feledtetni a két kudarc emlékét.

Nem sikerült. Az ötödik számú favorit brit Jonathan Marray és a dán Frederik Nielsen alkotta duó 4-6, 6-4, 7-6 (5), 6-7 (5), 6-3-ra diadalmaskodott.