2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ezüstérmes lett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfikardcsapat a düsseldorfi vívó-Európa-bajnokságon.

A címvédő magyarok második kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek szombaton a 12 együttest felvonultató mezőnyben, és magabiztosan verték a briteket. Az elődöntőben is nagyszerűen és eredményesen vívtak, a románokat 45-40-re felülmúlva jutottak be a fináléba, amelyet a németek érdekeltsége és a tévéközvetítés kötöttsége miatt a bronzmérkőzés előtt rendeztek meg.

Magyar szempontból ez is jól indult, az első három asszó után 15-6 volt az állás: Szatmári 5-1-re verte Benedikt Wagnert, Szilágyi ugyanennyire Szabó Mátyást, Gémesi pedig 5-4-re Max Hartungot. A következő öt párharcot viszont a németek nyerték, az egyenlítés már a hatodik párban összejött nekik, utána pedig előnybe is kerültek. Olyannyira, hogy Szilágyi utolsóként már 34-40-nél ment fel a pástra Wagner ellen. A reménytelennek tűnő helyzet ugyanakkor csakhamar változott, a kétszeres olimpiai bajnok magyar kardozó stabilabbnak, magabiztosabbnak tűnt ekkor, és 43-43-nál utolérte ellenfelét. Aztán 43-44-nél testvezetékcsere következett magyar oldalon, majd a következő akció közben Wagner szólt, hogy Szilágyinál nincs teljesen rendben a technika. Az újabb akciónál nem ítélt tust a mérkőzésvezető, az azt követőnél viszont – amelyben középen csapott össze a két vívó – igen, a németek javára.

Szilágyi – aki az utolsó asszót 9-5-re nyerte –, plusz 5-tel, Szatmári mínusz 1-gyel, Gémesi mínusz 6-tal zárt.

„Én úgy láttam, hogy a szurkolótábor átlendítette őket a holtponton. Hiába volt nekünk kilenctusos előnyünk is, újra erőre kaptak. Volt sanszunk a végjátékban, vissza tudtam hozni, szeretek is Wagnerrel vívni, de ahhoz, hogy 40-34-ről nyerjen az ember, kisebb fajta csoda kell, és ez most nem jött össze” – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron.

Az utolsó tusról azt mondta, nüansznyi különbség volt középen, amit addig együttesnek adott a zsűri, ekkor viszont nála látta a találatot. „Mi úgy éreztük, hogy abszolút nem így volt, de ennyi szubjektivitás benne van a kardvívásban” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy nagyon jó a viszonyuk a németekkel, ismerik őket, rengeteget edzőtáboroznak közösen. „Azt gondolom, hogy a fair play szellemében zajlott le ez a mérkőzés. Annak ellenére, hogy itthon voltak, és kihasználhatták volna ezt jobban is. Örülök, hogy ez ilyen tiszta döntő volt” – mondta.

A második hely megszerzését az olimpiai részvétel kiharcolása szempontjából fontosnak tartja. „A kvalifikáció tükrében nagyon sokat ér ez az ezüstérem. Szerintem egy jó kis lépést tettünk a kvótaszerzés felé. Mindig azt szoktuk mondani, hogy elégedettnek kell lennünk, ha érmesek vagyunk, dobogóra állhatunk. Ez most is így van, de öt perccel a döntő után nyilván nem fogok itt cigánykereket hányni, mint ez a kisgyerek itt mellettünk” – folytatta, majd úgy fejezte be összegzését, hogy egy-két nap múlva biztosan tudnak örülni a csapatezüstnek, és ez az eredmény jó előjel a júliusi budapesti világbajnokság előtt.

A férfi kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték. Korábban ugyancsak második lett a női kardválogatott, míg harmadikként zárt női kard egyéniben Márton Anna, valamint a férfipárbajtőr-csapat.

Fotó: MTI


Románia negyedik

Románia a nyolcaddöntőben 45-31-re legyőzte Belgiumot, majd a negyeddöntőben Oroszországon 45-42-vel jutott túl. Az elődöntőben a magyarok 45-40-nel jobbnak bizonyultak, így a románok a bronzért csatázhattak az olaszokkal, akiktől 45-35-ös vereséget szenvedtek, így a negyedik helyen zártak. 

Ez volt a nemzeti együttes legjobb eredménye az Eb-n, hiszen a női kard egyéniben a 2016-ban olimpiai bajnok Ana-Maria Popescu csak 9. lett, illetve az Ana-Maria  Popescu, Bianca Benea, Maria Udrea és Greta Vereş összetételű női kardcsapat a nyolcaddöntőben 40-33-ra kikapott Ukrajnától, így a 9-16. helyért folytathatta a továbbiakban. Az alsó ágon aztán minden összecsapását megnyerte a román válogatott (45-35 Csehország ellen, 45-37 Izrael ellen, 45-37 Spanyolország ellen), amely így a kilencedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.


Eredményjelző

Férfikardcsapat-Eb:

* negyeddöntő: Olaszország – Georgia 45-44, Németország – Franciaország 45-40, Románia – Oroszország 45-42, Magyarország – Nagy-Britannia 45-28

* elődöntő: Németország – Olaszország 45-42, Magyarország – Románia 45-40

* döntő: Németország – Magyarország 45-43

* a 3. helyért: Olaszország – Románia 45-35

Végeredmény: férfikardcsapat, Európa-bajnok: Németország (Max Hartung, Benedikt Wagner, Szabó Mátyás, Björn Hübner), 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 3. Olaszország (Luigi Samele, Enrico Berre, Aldo Montano, Luca Curatoli), 4. Románia (Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alin Badea, Iulian Teodosiu).