2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az alpolgármester szerint átvizsgálják a postaréti munkálatok tervszerűségét

Március 8-án, két nappal a székely szabadság napja és hat nappal a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter marosvásárhelyi látogatása előtt vitákat szült a Székely vértanúk emlékművének is helyet adó Postaréten zajló térrendezés.

Fotó: Nagy Tibor


Az egyik román nyelvű helyi napilap internetes portálja, illetve egy online lap is felhívta a figyelmet tegnap délelőtt arra, hogy a vértanúk obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raknak le térköveket, az emlékműtől pár méterre lévő csorgón pedig a székely nap és hold közé illesztve jelent meg a „Székely vértanúk kútja” román és magyar nyelvű felirat egy fémtáblán.

Sergiu Papuc alpolgármester a Zi-de-zi.ro helyi portálnak elmondta: a munkálatokat a polgármesteri hivatal rendelte meg. Hozzátette: ellenőrzik, hogy a térrendezés kivitelezője a tervnek megfelelően járt-e el. „Nem akarom, hogy a November 7. negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítsuk. (…) Ha nem tartották be a térrendezési tervet, eltüntetjük a szimbólumokat. Nem érthetünk egyet effélével. Ezek a lépések fölöslegesen borzolják a kedélyeket Marosvásárhelyen” – idézte a portál az alpolgármestert.


Az Agendademures.ro helyi portál arról számolt be, hogy Sergiu Papuc alpolgármester nyilatkozata után Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója tartott helyszíni szemlét, levetette a csorgóra kitett kétnyelvű feliratot, és közölte, hogy hamarosan átrajzolják az emlékmű körüli térkövekkel borított területet.

Az emlékműnél vasárnapra, a vértanúk napjára megemlékezést és felvonulást hirdetett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), s a megmozdulásnak a székely szabadság napja címet adta. Jövő hét csütörtökén az RMDSZ tartja itt a nemzeti ünnep alkalmából a központi rendezvényét, amelyre Szijjártó Péter külügyminisztert is várják.

Izsák Balázs SZNT-elnök közleményben nyilvánította ki pénteken, hogy jogsértőnek és provokatívnak tartja a székely jelképek eltávolítását. Úgy vélte, az efféle intézkedések méltatlanok az EU elnökségét betöltő Romániához, és ellentétesek a Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésével. „Követeljük, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz” – fogalmazott közleményében Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke arra kérte a marosvásárhelyi magyarokat, hogy a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva vegyenek részt a vasárnapi megemlékezésen és tiltakozáson. Hasonló tartalmú közleményt adott ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete is. Vass Levente, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke az MTI-hez eljuttatott üzenetében azt kérte a marosvásárhelyi magyaroktól, hogy ne dőljenek be a provokációnak, és minél nagyobb számban vegyenek részt a nemzeti ünnep alkalmából tartandó rendezvényeken. (hírösszefoglaló)

Frissítés:

Kali István az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete ügyvezető elnökének facebook bejegyzése péntek délután:

Állásfoglalás a postaréti munkálatok kapcsán:

1. A magyarságnak a szimbólumhasználatát törvény garantálja. Azt megkérdőjelezni nem szabad.

2. A park felújítás tervét be kell tartani, az eredeti formában, azt menet közben átrajzolni megengedhetetlen.

3. A felújítási munkálatoknak addig a pillanatig amíg azon a helyszínen valamilyen esemény zajlani fog be kell fejeződniük. Minden felfüggesztést vagy elakasztást a magyar közösség elleni tevékenységnek minősítünk.

Kapcsolódó cikkek: