2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszamenőleges hatállyal két hónapra tiltotta el Kim Rasmussent a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF), így a magyar női válogatott menesztett szövetségi kapitánya ismét tevékenykedhet. A dán TV2 honlapján hétfőn megjelent interjúban az edző elmondta: az eltiltás mellett 35 ezer koronás (mintegy 22,5 ezer lej) pénzbüntetést kapott.

Decemberben a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyarok a csoportkör utolsó fordulójában egy góllal kikaptak Romániától, így nem jutottak a középdöntőbe. Rasmussent a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a hajrában a reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották csapatát. A játékvezetői tévedésekkel tarkított összecsapás után az edző sportszerűtlenül viselkedett, nem megfelelő szóhasználattal élt a sajtótájékoztatón, ezért az IHF a magyarok kiesése után azonnali hatállyal felfüggesztette.

A magyar válogatott a rossz szereplés ellenére kijutott az olimpiai selejtezőtornára, ahol Szerbia, Kazahsztán, valamint Oroszország lesz az ellenfele március 20-tól 22-ig. A győri tornán már a Danyi Gábor, Elek Gábor edzőpáros irányítja a csapatot, mert Rasmussent a magyar szövetség január 7-én felmentette.

A dán tréner hétfőn elmondta, visszamenőleges hatállyal tiltották el két hónapra, vagyis ismét szabadon dolgozhat. Az eredeti döntés három hónap volt, de ebből egyet elengedtek a bocsánatkérése miatt. „Rendkívül megkönnyebbültem. Immár a jövőbe tekintek, és most már semmi nem akadályoz, hogy ismét munkát vállaljak. Remélem, hamarosan megint lehetőséget kapok, és a lehető leghamarabb leülhetek a kispadra” –  nyilatkozta.

Hozzátette, súlyosabb büntetés esetén biztosan a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult volna, hiszen nagyon tartott tőle, hogy egy életre eltiltják. Mint kifejtette, pénzbüntetése kapcsán nem számít a magyar szövetség segítségére. „Nincs mit tenni. Én voltam, aki ezt mondta, szóval nekem kell fizetnem” – utalt a sajtótájékoztatón elhangzott káromkodására.

Rasmussen elárulta, voltak már kezdeti tárgyalásai dán és külföldi klubcsapatoknál, de konkrétumról még nem tud beszámolni. Elismerte, a dán női válogatott szövetségi kapitányi posztja számára is egy álom, vagyis nagyon szívesen irányítaná hazája legjobbjait.

A Románia elleni mérkőzésen, majd az utána következő sajtótájékoztatón úgy „kiviselte” magát a dán szakember, hogy távoznia kellett a magyar válogatott éléről. Fotó: MTI/Kovács Tamás


A férfiaknál Bánhidi Bence, a nőknél Schatzl Nadine az év kézilabdázója

A férfiaknál Bánhidi Bencét, a nőknél pedig Schatzl Nadine-t választották a 2019-es év legjobb kézilabdázójának. A magyar szövetség (MKSZ) elnöksége a hétfői ülésén döntött erről, Bánhidi és Schatzl egyformán első alkalommal lett az esztendő legjobbja. A junior férfiaknál Szita Zoltánt, a junior nőknél pedig Vámos Petrát választották a tavalyi év legjobbjának, míg a védőjátékosok között Sipos Adrián és Tomori Zsuzsanna, a kapusoknál Mikler Roland és Bíró Blanka, a Magyarországon játszó külföldi kézilabdázók között pedig a szerb Petar Nenadic, valamint norvég Stine Oftedal kapja az elismerést.