2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Húsz év fakivágásait korrigálnák Marosvásárhelyen

Folytatódik a faültetés Marosvásárhelyen, amit Soós Zoltán polgármester a környezetvédelem elkötelezett híveként a választási programjában is felvállalt. A tervek szerint az elkövetkező években városszerte több ezer tuját és facsemetét ültetnek el, az idén mintegy háromszázat.

Egyelőre a város forgalmasabb övezeteiben pótolják a kivágott, tönkretett vagy kitört fákat, a térrendezés keretében a nagyáruházak parkolóit is növényzettel látják el.

A megyeszékhely városi kertészetének munkatársai mellett április 1-jén az Egyesülés negyedbeli egyirányú, nagy forgalmú Tisza utcában Soós Zoltán polgármester is részt vett a facsemete-ültetésben. 

Mint hangsúlyozta, egyik célja visszaszerezni Marosvásárhely húsz évvel ezelőtti arculatát, amikor a jelenleginél sokkal több zöldövezet biztosította a lakosság számára nélkülözhetetlen oxigénellátást. Az utóbbi két évtizedben végrehajtott fakivágási akciókat a cserje- és faültetés, parkosítás révén szeretnék ellensúlyozni, a lakosság komfortérzetének növelése és egészségmegőrzése érdekében. A legtöbb helyen a kivágott, letört cserjék helyét parkolók, kocsibeállók vették át, ezeken próbál változtatni az új városvezetés, az ütemtervet a zöldövezetek igazgatósága dolgozza ki. 

Fotó: Nagy Tibor


Forgalmas útszakaszokon, nagyáruházak parkolóiban is

A Kaufland és Promenada Mall nagyáruházakat évekkel ezelőtt kialakították, azonban a parkolók környékén jóformán teljesen hiányzik a zöldövezet. Hasonlóképpen a Shopping City bevásárlóközpont parkolójában sem tapasztalható nagyobb méretű zöldesítés, annak ellenére, hogy az építkezési engedély egyik feltétele a zöldövezetek kialakítása volt. Az elkövetkezőkben a városi zöldövezetek igazgatóságának szakemberei ellenőrzik majd, amit a beruházók felvállaltak, de a jelek szerint csupán a teraszosított területek oldalfalait ültették be növényzettel. 

A buszmegállókból kivágott fákról is említést tettünk, amelyek a nyári hőségben nyújtanának védelmet. Amint a városvezető jelezte, azokban a buszmegállókban is, ahol telepíteni lehet, csemetékkel pótolják majd a kivágott fákat. Az elöljáró szerint négy-öt év alatt sikerülhet visszaállítani a város húsz év alatt eltüntetett zöldövezeteit.

A facsemeték esetében, illetve a játszótereken, utcai bútorzaton is tapasztalt vandalizmus kivédésének lehetőségéről is kérdeztük. Mint hangsúlyozta, radikális változás csak a térfigyelő kamerarendszer kiterjesztésével, és azoknak a területeknek a megfigyelésével érhető el, ahol visszatérő károkozás tapasztalható.

Dániel Lajos kertészmérnök, a melegházak és zöldövezetek igazgatóságának vezetője szerint nagycsütörtökön ötven csemetét ültettek el a Ştefan cel Mare, Fenyő, Vulkán, Szabadi és Tisza utcákban. A szakember szerint az utcák mentén elhelyezett hárs- és juharfák max. három méter magasra nőnek, de csak olyan szakaszokra ültettek, ahol nem zavarhatja majd a villanyhálózatot. Az elmúlt napokban a Dózsa György utcai Kaufland nagyáruház és KFC gyorsétterem környékén 127 darab tujafélével oldották meg a zöldövezet hiányát, ugyanakkor több mint ezerszálas virágágyás teszi otthonosabbá a betonrengeteget. Amint a beszélgetésünk során elhangzott, a vegyi kombináttal átellenben lévő bevásárlóközpontok parkolóit is zöldebbé tennék, többek között tujákat, cserjéket telepítenének oda.