2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közel négyezer új fertőzött

A legutóbbi tájékoztatás óta 3950 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte több mint 33 ezer koronavírustesztet végeztek – közölte kedden a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az új esetekkel 808.040-re nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma. 744.040 SARS-CoV-2-fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak. 8536 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, jelenleg 1044 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. Románia területén 42.716 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 12.347 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 49.375 személy van házi, 131 pedig intézményes karanténban. Az elmúlt 24 órában 106, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 20.509-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. (Agerpres)


Március 15-től bárki feliratkozhat az oltásra

Romániában március 15-től bárki feliratkozhat a koronavírus elleni oltásra, de az oltáskampánynak a teljes lakosság előtt megnyíló, várhatóan áprilisban kezdődő harmadik szakasza idején is elsőbbséget fognak élvezni az első két szakaszban kiemelt társadalmi rétegek képviselői – közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az országos oltási kampány koordinátora.

Az országban elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatták meg a vakcinát, de ezzel párhuzamosan január közepén megkezdődött a kampány jelenleg is tartó második szakasza, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit oltják.

A második fázisban elvileg 5-6 millió állampolgár jogosult megkapni a védőoltást, tehát ez a szakasz távolról sem ért véget, ennek ellenére megnyitják a feliratkozás lehetőségét a teljes lakosság előtt, hogy egyetlen oltóközpontban se maradjanak kihasználatlanul a rendelkezésre álló dózisok – magyarázta a koordinátor.

Gheorghiţă rámutatott: a teljes lakosság oltását feltételező harmadik szakasz előjegyzési időszakának kezdetén, március 15-én beüzemelik a – korábban beígért – várólistákat az internetes előjegyzési portálon. A feliratkozókat SMS-ben vagy e-mailben értesítik arról, hogy mikor kerülnek sorra az általuk kiválasztott oltóközpontban: az illetőnek 24 órája lesz visszaigazolni (lefoglalni) a felajánlott oltási időpontot.

Az előjegyzésnél a rendszer továbbra is elsőbbséget biztosít a második fázisra jogosult jelentkezőknek: a rendelkezésre álló oltások 75 százalékát a 65 év felettieknek és krónikus betegeknek, 25 százalékát pedig a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak ajánlják fel, de ha egy-egy oltóközpontban nem telnek be a helyek, a rendszer értesíti azokat a – harmadik szakaszban beoltható – jelentkezőket, aki feliratkoztak az adott központ várólistájára.

Feltehetően április folyamán fogják beoltani Romániában az első olyan jelentkezőt, akinek nem biztosítottak elsőbbséget az oltáskampányban, az előjegyzési portálra ugyanis több mint egymillió olyan – második szakaszra jogosult – felhasználó jelentkezett be, akinek mindeddig nem sikerült időpontot foglalnia – részletezte a koordinátor.

Romániában hétfő estig csaknem 947 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 729-ezren a második adagot is megkapták. A felhasznált vakcinák túlnyomó részét a BionTech/Pfizer szállította, február 4-e óta pedig csaknem 78 ezer Moderna-, február 15-től pedig 140 ezer AstraZeneca-vakcinát is beadtak. Szerdán oltják be koronavírus ellen az egymilliomodik állampolgárt – jelentette be az oltáskampány koordinátora. (MTI)