2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely vészesen közeledik a 3-as fertőzöttségi küszöbértékhez 

A Maros Megyei Prefektúra tegnapi tájékoztatása szerint Marosvásárhelyen az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve 2,83, azaz vészesen közeledik a kritikus 3-as küszöbértékhez. Megyeszinten jobb a helyzet, ott ez az érték 1,51 – derül ki a közleményből. Mint ismeretes, a napokban dr. Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője bejelentette, hogy azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-as küszöbértéket, szabadtéren is mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk használata. Marosvásárhely mellett a városszéli peremtelepüléseken ugrott meg a fertőzöttek aránya, Koronkán 3,03, Maroskeresztúron 2,68, Nyárádtőn 2,85, Marosszentgyörgyön 2,82, Marosszentkirályon 2,68, Marosszentannán pedig 3,23 az ezer lakosra vetített új fertőzések száma. A megye többi városában egyelőre mérsékeltebb a járványhelyzet, Szászrégenben 0,88, Segesváron 1,14, Dicsőszentmártonban 0,43, Marosludason 1,67, Radnóton 1,75, Nyárádszeredában 1,48, Erdőszentgyörgyön 0,74, Szovátán pedig 0,39 ez az érték. (menyhárt)


Több mint 4000 megbetegedés 

A legutóbbi tájékoztatás óta 4013 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában 29.646 teszt elvégzése nyomán (17.575-öt az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 12.081-et pedig kérésre) – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A járvány eleje óta összesen 168.490 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést Romániában, és 125.009 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. (Agerpres)


Karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról beutazni

Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni, mivel a román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között. A szomszédos állam polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres sávon belül beutazhatnak Magyarország területére. Másrészt a magyar határtól számított 30 kilométeres sávon belül élő magyarok a szomszédos államokból visszatéréskor mentesülnek a járványügyi korlátozások alól akkor, ha külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos államban a magyar határtól számított 30 kilométeres sávon belül tartózkodtak. (MTI)


Bukarestben az összes kórháznak fel kell készülnie a Covid–19-ben szenvedők fogadására

Az egészségügyi miniszter felszólította a bukaresti kórházakat, hogy mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket, mivel a fővárosban alig van már szabad ágy a Covid-kórházakban, és országos szinten is betelt a fertőzöttek számára elkülönített helyek kétharmada.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint már második napja meghaladta a négyezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi napon az átlagosnál 30 százalékkal több, 73 halálesetet jelentettek, és hétszáz fölé ugrott az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma.

A járvány a fővárosban terjed leggyorsabban, itt – megdöntve az előző napi rekordot – csütörtökön már 777 új fertőzést jelentettek.

Közben a romániai orvosi kollégium arra figyelmeztette Ludovic Orban kormányfőt és Nelu Tătaru egészségügyi minisztert, hogy a hatóságok nem vonhatják be rendeleti úton a családorvosokat a koronavírus-járvány elleni küzdelembe, ugyanis ők nem állami alkalmazottak, hanem az egészségbiztosítóval kötött keretmegállapodások alapján fejtik ki tevékenységüket. A szakmai testület szerint a családorvosok telefonon keresztül elláthatják tanácsokkal koronavírusos pácienseiket, de nem lehet őket a fertőzési gócokba küldeni.

A miniszterelnök hétfőn jelentette be: úgy akarják módosítani a karanténtörvényt, hogy a pozitívnak bizonyult koronavírus-teszt után a fertőzöttnek ne kelljen mindenképpen a túlterhelt járványkórházban jelentkeznie állapotának felmérése érdekében, hanem bízhassák eleve a családorvosok gondjaira a tünetmentes fertőzöttek kezelését. (MTI)