2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

82-vel nőtt a megyei fertőzöttek száma

Október 12-ig Maros megyében összesen 2497 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Az egy nappal korábbi adatokhoz viszonyítva 82-vel nőtt az új fertőzöttek száma, 11 esetben a megismételt Covid-teszt lett pozitív. Az elmúlt két hétben a megyében 699 beteget diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, a legtöbb esetet – 316-ot – a megyeszékhelyen. A lista második helyén 28 fertőzöttel Segesvár és Marosszentgyörgy, a harmadik helyen 25 fertőzöttel Szászrégen áll. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint jelenleg 198 Covid–19-cel diagnosztizált személyt kezelnek a megye kórházaiban. A járvány kezdetétől 803-an távoztak gyógyultan a kórházból, 550 tünetmentes beteget tíz nappal a beutalás után, 181-et kérésre engedtek haza. 46 személy Covid-fertőzés gyanújával van beutalva. A járvány kezdetétől 140-en hunytak el a megye egészségügyi intézményeiben. 


Székelyudvarhelyen is bezárják a vendéglők, kávézók beltereit

Székelyudvarhely és Bögöz (Mugeni) is felkerült a Hargita megyei vészhelyzeti bizottság azon településeket tartalmazó listájára, ahol a Covid–19-megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt, így korlátozó intézkedéseket vezetnek be. 

Ezzel 15-re emelkedik a korlátozásokat bevezető Hargita megyei települések száma. Korábban 13 település volt a listán, amelyeken a vészhelyzeti bizottság csütörtöki határozata értelmében vezették be a korlátozó intézkedéseket: Fenyéd, Karcfalva, Gyergyócsomafalva, Csíkdánfalva, Galócás, Csíkmadaras, Csíkszereda, Csíkszentmihály, Csíkpálfalva, Csíkrákos, Csíkszentmárton, Madéfalva és Szentegyháza.  Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője elmondta, hétfő estétől október 18-áig bezárnak a vendéglők, bárok, kávézók és szórakozóhelyek beltéri helyiségei. A 15 településen minden 5 évnél idősebb személy számára kötelezővé válik a védőmaszk viselése az oktatási intézmények 50 méteres körzetében is. A bizottság ugyanakkor mindenkinek javasolja az utcán való maszkviselést. A koncerteket, előadásokat, vásárokat és sportrendezvényeket csak a megfelelő óvintézkedések és a fizikai távolság szigorú betartásával lehet megszervezni, az egyház által szervezett ünnepeken pedig csak a helyi lakosság vehet részt. A bizottság határozata értelmében ugyanakkor a megye minden településén különböző idősávokat vezetnek be az intézmények nyitására és zárására, és ott, ahol lehetséges, áttérnek a távmunkára. A lakótársulások kötelesek biztosítani a lépcsőházak, liftek fertőtlenítését. A hatóságok szigorúbban fogják ellenőrizni az óvintézkedések betartását – áll még a határozatban. A prefektusi hivatal adatai szerint az utóbbi 24 órában 24 új koronavírus-esetet regisztráltak Hargita megyében, a járvány romániai kitörése óta összesen 1384-en betegedtek meg ott. (Agerpres)


2069 új koronavírusos megbetegedést igazoltak

A legutóbbi tájékoztatás óta 2069 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 10.051 elvégzett teszt nyomán – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. A járvány eleje óta összesen 157.352 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést Romániában, és 118.912 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. Ez idáig 2.681.588 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel. Ezek közül 10.051-et az elmúlt 24 órában végeztek el, 6605-öt az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 3446-ot pedig kérésre. Az ezer lakosra vetített koronavírus-fertőzöttségi mutató Bukarestben, valamint Fehér, Vâlcea, Iaşi, Bákó, Neamţ, Teleorman, Szilágy, Szeben, Krassó-Szörény, Kolozs, Brassó, Temes és Vaslui megyében haladja meg az 1,5-ös szintet – tájékoztatott hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport.


24 órás ügyelet a kolozsvári járványkórházban

A Covid–19-esetek számának növekedése miatt a kolozsvári járványkórházban, amely a koronavírusos betegeket kezeli, 24 órás ügyeletet tartanak a radiológiai és orvosimagisztikai rendelőben. Az ügyeleten elvégzik mind a kórházba beutalt, mind a járóbeteg-rendelésre küldött koronavírus-fertőzött személyek egészségügyi állapotának a felmérését – tájékoztatott hétfői közleményében Kolozs Megye Tanácsa, amelynek alárendeltségébe tartozik a járványkórház. A rendelőben hétköznapokon 24 órás lesz az ügyelet, szombaton és vasárnap pedig két váltás lesz. Az intézkedés meghatározott időre szól, egészen addig, ameddig a járványhelyzet ezt szükségessé teszi. Az intézkedés előtt a laboratórium naponta egy váltásban, hétfőtől vasárnapig 8 és 14 óra között biztosított szakrendelést. (Agerpres)


A családorvosokat is bevonnák a járvány elleni küzdelembe

A koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében Romániában eleve a családorvosok gondjaira bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését – erősítette meg hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

Jelenleg a járványkórházakba irányítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ahol – az új karanténtörvény szerint – még a tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tarthatják 48 órán keresztül. A kormányfő szerint úgy módosítanák a törvényt, hogy a fertőzöttek állapotának felmérését ne bízzák az amúgy is túlterhelt kórházakra, ha egyébként a páciens nem kéri ezt és a családorvos sem látja indokoltnak.

Az egészségügyi miniszter már vasárnap felvázolta, hogyan akarják bevonni a járvány elleni küzdelembe a családorvosokat, miután a média rendszeresen arról számolt be: immár olyan sok koronavírusos fertőzöttet visz a mentő a kórházakba, hogy a betegfelvételnél sokszor többórás sorban állás alakul ki.

A családorvosok aggályosnak tartják az elképzelést, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel és fertőtleníthető járművekkel. A családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy „sajnos közülük is meghalnak néhányan”. A szakmai szervezet megjegyezte: a katonákat nem puszta kézzel, hanem felfegyverezve küldik háborúba, és úgy értékelte, hogy az ilyen „cinikus, együttérzés nélküli” ember nem méltó semmilyen köztisztség viselésére.

Romániában két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban átlagosan 50 fertőzött veszti életét naponta, az ismert aktív fertőzöttek száma hétfőn megközelítette a 33 ezret. Közülük 9365-öt kezelnek kórházban, 628-at intenzív terápián.

Országos szinten a Covid–19-ben szenvedő súlyos betegek számára előkészített intenzív terápiás ágyak 60 százaléka foglalt, de Bukarestben és az ország több másik fertőzési gócában már beteltek a helyek, ezért az újabb súlyos eseteket innen a kevésbé zsúfolt megyékbe szállítják. (MTI)


Egyre több iskolában online oktatás

Országszerte 517 tanintézetben zajlik kizárólag online az oktatás – tájékoztatott hétfőn a tanügyminisztérium.

A megyei tanfelügyelőségek által hétfő délig közölt adatok értelmében az ország 11.966 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes jelenléttel zajlik a tanítás, 5143-ban a sárga forgatókönyv, azaz a hibrid oktatás zajlik, 517 tanintézetben pedig a vörös forgatókönyv alapján, kizárólag online folyik a tanítás.

A szaktárca megjegyzi, hogy 214 iskolában a tanulók és tanárok körében jegyzett koronavírusos megbetegedések indokolják a digitális tanrendet, 303 tanintézetben pedig részben a településen regisztrált magas esetszám, részben pedig javítási munkálatok miatt tértek át az online oktatásra. 

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az iskolák igazgatótanácsa egyrészt a járványhelyzet alakulása, másrészt a tanintézet infrastruktúrája és a rendelkezésre álló erőforrások függvényében tesz javaslatot az alkalmazandó forgatókönyvre, illetve ennek esetleges módosítására. 

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete értelmében a forgatókönyv kiválasztásakor a fő járványügyi szempont az adott településen az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve. (Agerpres)