2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mezőgazdasági termelők újszerű támogatása

A magyar kormány által az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében finanszírozott pályázati rendszer lebonyolítója, a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány ügyvezető elnökét, Kozma Mónikát két olyan projektről kérdeztük, amely a mezőgazdasági termelők és a fogyasztók számára egyaránt rendkívül előnyösnek ígérkezik.

A vissza nem térítendő pályázatok egyszeri támogatása mellett fontosnak tartják a mezőgazdasági ágazat hosszú távú fenntarthatóságának a támogatását is – hangsúlyozta Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke.

Mindenekelőtt a támogatást nyert gazdákat szeretnék olyan előnyökhöz juttatni, amelyek révén biztosítottá válik a megélhetésük. Ennek érdekében létrehoztak egy kétnyelvű (magyar/román) weboldalt, amely virtuális piactérben támogatná a termelőket termékeik könnyebb értékesítésében. Jelenleg a honlapon a fogyasztók közvetlenül léphetnek kapcsolatba a termelőkkel, és rendelhetnek például tejterméket, sajtot, mézet, hústerméket, zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, virágot stb. 

A járványügyi megszorítások feloldásával a jogi hátteret szeretnék megteremteni, azt követően pedig webshoppá alakulna át a jelenlegi platform. A vásárlók részéről egyre nagyobb igény mutatkozik egy olyan virtuális piacra, ahol a gazdák helyi termékeket kínálnak, és megrendelésre házhoz is szállítják. Ebből a meggondolásból kiindulva született az ötlet, hogy egy internetes felületen népszerűsítsék a mezőgazdaság minden területén tevékenykedő kistermelőket. Ez a kezdeményezés több mint a közösségi oldalak és honlapok értékesítési platformja. A székelyföldi gazdák online piacaként működő www.agro-mania.ro honlapon mindenekelőtt azokat a gazdákat regisztrálják, akik már támogatást nyertek, és akikkel az alapítvány szorosabb kapcsolatban van, de bárki regisztrálhat. Az elképzelés mögött hosszú távú projekt állt, amelynek a következő lépése egy online szövetkezet létrehozása lenne.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Online szövetkezeti közösség 

Az online szövetkezetet olyan közösségi formának tervezik, amely révén bizonyos előnyöket biztosítanának a regisztrált tagoknak. A rendszerhez csatlakozó termelők idővel komplex, a mezőgazdaság minden területét átfogó felvásárló és értékesítési szövetkezet haszonélvezőivé válhatnak. Az online közösség sok kistermelőt, nagybani felvásárlót és feldolgozóüzemet szeretne összehozni olyan közösségi kapcsolatba, amely mindenik fél számára előnyössé válhatna. 

A mezőgazdasági termeléshez szükséges fogyóanyagokhoz, vetőmagokhoz, agrárhitelekhez, mezőgazdasági gépekhez vagy tenyészállatokhoz a tagok éppúgy kedvezményesebben juthatnak majd hozzá – de a nagybani értékesítés is kifizetődőbb lehet számukra –, mintha piacon értékesítenék termékeiket, ezért nem az egykori kollektív gazdaság mintájára kell gondolni – mondta az alapítvány ügyvezető elnöke. Az AgroMania koncepció egy olyan minőségi fórumnak a létrehozását célozta, ahol a gazdák és szakemberek megoszthatják tapasztalataikat, választ kaphatnak kérdéseikre, és információt szerezhetnek a mezőgazdasági technológiák legfrissebb vívmányairól, illetve – nem utolsósorban – elősegíthetik a termékek hatékonyabb kereskedelmét – fejtette ki az alapítvány elnöke. 

A www.agro-mania.ro honlap kínálataiból is tallózgattunk:

„A Vitafruct Ribes saját termékeket kínál, melyeket saját feketeribiszke-ültetvényén termeszt… A vállalat vezetője Koronka Illa, aki a marosvásárhelyi kertészettudományi karon végzett és szakosodott a fekete ribiszke termesztésére. Az ültetvény Maros megyében, Ákosfalva községben található.” 

„Makkai Zsolt 2012 óta foglalkozik méhészkedéssel, kezdetben 25 családdal, amit szaporítással és további családok megvásárlásával bővített. Jelenleg 90 méhcsalád van a tulajdonában. A mézet jelenleg piacokon és vásárokban értékesíti.” 

„A csíkkozmási Fitosic Farm Kft. termékei: burgonyavetőmag, búzavetőmag, étkezési burgonya, gabonavetőmag, hagyma, sárgarépa. Burgonyatermesztés: a feldolgozóipar igényeihez mérten választhatunk a chips, a püré és pehely előállítására alkalmas fajták közül, valamint az asztali – vagy primőrnek szánt – krumplinak, illetve a hasábburgonyának valók köréből. Az átalakult vásárlói szokások miatt csökkent ugyan a kereslet, de a minőségi elvárások növekedtek…”

„Gyopár Kft.: Cégünk már két és fél évtizede működik, melynek fő tevékenysége mindig is a virág szeretetén és tiszteletén alapult. Kuriózumnak számít az országban egyediként hivatalosan termesztett havasi gyopárunk. Az elmúlt öt évben kezdtünk el egy olyan folyamatot, amely során nagyobb mennyiségben belefogtunk ennek a növénynek a termesztésébe. Ez a termesztés csak hegyvidéki körülmények között lehetséges. Ehhez ideális környezetet biztosít a jura időszakban képződött mészkő üledékes kőzetekből kialakult Egyes-kő is, amely a Hagymás-hegységben található…”