2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Transparency International legutóbbi jelentése szerint a román állampolgárok 80 százaléka szerint a politikai-kormányzati korrupció komoly probléma. Ennek ellenére 53 százalékuk szemet hunyna felette. Így Románia az egyetlen európai uniós ország, ahol a korrupció szinte „lételem”. A jelentés szerint Európa második legkorruptabb rendőrsége is országunknak van. 

A Transparency International A globális korrupciós barométer című felmérésével, amely 40 ezer uniós állampolgár megkérdezésével készült, azt vizsgálta, hogy az emberek hogyan vélekednek a korrupcióról. Az EU lakosságának közel egyharmada gondolja azt, hogy országában nagyon súlyos probléma a kormányzati korrupció. A válaszadók 7%-a mondta, hogy az utóbbi évben csúszópénzt adott, hogy könnyebben hozzáférjen közszolgálatokhoz. A válaszokból az is kiderült, hogy európai szinten a kenőpénz használatánál jóval elterjedtebb az ismerőshöz való fordulás.

Az egyes államok között jelentős különbségek vannak: Dániában, Finnországban és Svédországban 1% alatt használtak kenőpénzt. Romániában 20 százalék élt vele. 

Tehát ebben is „elsők” vagyunk. A sorban utánunk következik Bulgária 19%-kal, Magyarország és Litvánia 17%-kal. A romániai megkérdezettek 11 százaléka nyilatkozta, hogy az állami iskolák kapcsán kellett használnia kenőpénzt, 9 százaléknak valamilyen személyi okmány megszerzéséhez, 7 százalék rendőrségi ügyben, 36% kórházi-egészségügyi okok miatt élt a kenőpénz lehetőségével. Az európai átlag ez utóbbi esetben 6%. 

Az EU lakosságának többsége úgy érzi, állama kormánya nem kezelte a pandémiát átlátható módon. A román állampolgároknak csak 25%-a gondolja, hogy a kormány rájuk is gondol, mikor döntéseket hoz, és 66% úgy véli, a korrupció elleni intézkedések végrehajtása nem megfelelő. A román állampolgárok szerint legkorruptabb a parlament (51%), a kormánytisztviselők (40%), a miniszterek (37%), az elnöki hivatal alkalmazottai és a helyi közigazgatás képviselői (33), a bankok (28), a rendőrök (24), illetve a bírák és ügyészek (22). A romániaiak 45 százaléka szerint az utóbbi évben nőtt a korrupció mértéke, 32 százalék szerint eddig is ilyen rossz volt a helyzet. 

Az európaiak közül csupán a román állampolgárok 53%-a nyilatkozta azt, hogy érthető és elfogadható a korrupció, 49 százalék azt hiszi, ha jelentené a korrupciót, ő járna rosszul. 

Ez a helyzet a koronavírus-járvány második évében. Jut eszembe: miközben árvizek pusztítanak az országban, több száz honatya követeli vissza peres úton a speciális nyugdíját. Köztük Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga…