2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Piaci rést tölt be a Blondy

Közel másfél évtized ,,paprikás” múlt után szó szerint kivirágzott a Blondy Románia cég Marossárpatak hatá-rában működő kertészete. Pár esztendővel korábbi látogatásunkkor a csípős, hegyes, tölteni való és egyéb ínyencségek birodalmában már helyet kaptak a színükkel, illatukkal hódító növények, mára pedig teljesen átvették az uralmat a hatalmas fóliasátrakban és a kültéri területen.

Bejelentés nélkül érkeztünk a kertészetbe, amelynek tulajdonosa, Kluzsán Attila éppen házon kívül volt. A ,,vidékébresztés” céljával 2001-ben indított létesítmény jelenéről, jövőjéről régebbi terepszemlénken vele és Sógor Eszter kertészmérnökkel beszélgettünk. A cég alkalmazottja ezúttal is készségesen állt rendelkezésünkre. 

Fotó: Nagy Tibor 


Jövedelmezőbb a paprikánál

– Mi indokolta a váltást, és hogyan ment végbe? 

– 2016-tól fokozatosan tértünk át a paprikatermesztésről a virágpalánták előállítására és nevelésére. Úgy tapasztaltuk, hogy ez utóbbi jövedelmezőbb, a termelés mennyisége szempontjából mindenképpen jobban megéri. A paprikapalántákat februárban kell elültetni, és hónapokba telik, mire termést hoznak. A szedéshez sok munkásra van szükség, főleg a kinti területen, így nőnek a költségek. A virágpalánták előállításához külföldről hozzuk a gyökér nélküli dugványokat; a gyökeresítés három hetet vesz igénybe, ezután jöhet a következő széria. Így egy idényben jelentős mennyiségű palántát tudunk nevelni. Ugyanakkor, míg kész növényekkel sokan foglalkoznak, virágpalánták előállításával jóval kevesebben, ez ugyanis nagy precizitást és speciális berendezést igényel, tehát elég nagy beruházásnak számít. Nekünk például saját vetőgépünk és hűtőházunk is van. Egyes virágmagok – közöttük az árvácska – kicsírázásához 18 C-fokos hőmérséklet kell, ennél melegebb helyen egyáltalán nem vagy hiányosan kel ki, a fóliasátrakban, 40 C-fokon tehát ezt nem lehetne megoldani.

Részben változott a berendezés

– Milyen átalakításokat kellett elvégezni a fóliasátrakban a virágpalánták számára?

– A fóliasátrak tíz úgynevezett hajóra vannak felosztva. Az első hármat, amelyek kimondottan virágpalánták termesztésére valók, tologatós műanyag asztalokkal láttuk el, a többiben házilag készített asztalok vannak, de azokat is szándékunkban áll profi berendezésre cserélni. A paprikát tőzegpaplanban termesztettük, ezt fel kellett szednünk, a dísznövényeknél ugyanis nem hasznosítható. A szellőző- és öntözőrendszer megmaradt. A kinti terület egyik részén, ahol korábban kizárólag paprikát termesztettünk, most pedig nagy cserepekben krizantémokat nevelünk, csepegtetőtűvel oldjuk meg az öntözést. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a növények ki vannak téve a természeti viszonyoknak, jégesőnek, korai fagynak, az elmúlt három évben azonban ilyesmi egyszer sem fordult elő.

– Beszéljünk kicsit a kínálatról. A krizantémok mellett mi minden található még a marossárpataki kertészetben? 

– Télen az egynyári palántákkal kezdünk, ezzel egy időben muskátlipalántákat is nevelünk. Ennek a növénynek a leghosszabb a szezonja.  Az egynyáriak után a krizantémpalánták következnek, amelyeknek most járt le az idénye. A megmaradt palántákat kész növényként neveljük. Az egynyári virágokból – petúniából, bársonyvirágból, verbénából – is mindig maradnak el nem adott palánták, amiket mi nevelünk tovább. Azonban, mint említettem, a hangsúly nem ezen, hanem a palánták előállításán van. Az évelő növények között említhetem az árvácskát, aminek ősszel van a legnagyobb keletje. A három legfontosabb növénypalántánk tehát a muskátli, a krizantém és az árvácska. Emellett tölcsérjázmin (Mandevilla) is kapható nálunk.

– Mennyire széles a piac?

– Megrendelésre az ország minden részébe szállítunk virágpalántát, illetve kész növényt.

Ráijesztett a kertészekre a járvány

– Érintette-e a kertészetet a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet?

– A szükségállapot idején, attól való félelmükben, hogy ha bezárnak a piacok, nem fogják tudni értékesíteni az áruikat, a kertészek sok rendelést visszamondtak. Így a kész palánták ránk maradtak. A kertészetünk azonban egy percre sem zárt be, ha csökkentett létszámmal is, de végig dolgoztunk. A növényeket nem lehet magukra hagyni, folyamatosan gondozni, öntözni kell őket, ezért nagyon bíztunk benne, hogy nem születik olyan intézkedés, ami elkerülhetetlenné teszi a munka leállását. Ez hatalmas veszteséggel járt volna. Szerencsére nem került rá sor, mi több, a szükségállapot után volt egy időszak, amikor több vásárlónk lett, mint máskor. Főleg a kész növényekre volt kereslet akkoriban. Aztán elkezdődött a krizantémszezon, ami tovább javított a helyzeten.