2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fokozottan odafigyelnek a tisztaságra

A marosvásárhelyi temetőkben lévő sírok nagy része már a hét végén virágba borult, a világítás napja előtt a hozzátartozók kitakarították, és virágot helyeztek el az örök nyughelyekre. Ebben az időszakban a városi és az egyházi sírkertekben is a megszokottnál gyakrabban szállítják el a sírtakarításból származó hulladékot. 

A múlt heti, valamint a hétvégi napsütéses időt kihasználva sokan kisétáltak a temetőkbe, hogy rendbe tegyék szeretteik örök nyughelyét. A tegnapi borús idő ellenére is már a kora délelőtti órákban sokan voltak a marosvásárhelyi református temetőben, egyesek akkor takarították a sírokat, mások már virágokkal érkeztek, hogy elhelyezzék az előzőleg rendbe tett sírhelyre. Ottjártunkkor a szemeteskocsi éppen nagy mennyiségű hulladékot szállított el. 

Nemes István, a református temető gondnoka elmondta, pénteken mintegy öt tonna sírtakarításból származó hulladékot szállíttattak el, viszont a hétvégén ismét óriási, a pénteki mennyiségnél is több gyűlt össze, ezért tegnapra újra odarendelték a szemeteskocsit. Hozzátette, november 1-re is kérni fogják a kocsit, ellenben nem biztos, hogy sikerül majd elszállítani a hulladékot, ugyanis már tegnap igen nehezen tudott behajtani a leparkolt autók miatt. – Tonnaszámra gyűjtjük össze a faleveleket, de nem győzzük. Ennek a temetőnek a szépsége, ugyanakkor hátránya is a sok fa, hiszen rengeteg a növényi hulladék – mutatott rá Nemes István. 

Fotó: Nagy Tibor


Mint mondta, a napokban a református temető irodájában reggel 8-tól este 6 óráig, meghosszabbított az ügyfélfogadás, november 1-jén pedig este 8-ig várják az ügyintézés végett hozzájuk fordulókat. Sokan vannak, akik külföldön élnek, és évente egyszer jönnek el a temetőbe, hogy rendbe tegyék szeretteik sírját. Sajnos évről évre egyre több az elhagyott sír. Összesen hétezer sír van a református sírkertben, elég, ha abból 200-300 elhagyott, az már rontja a temető képét – jegyezte meg a gondnok, aki szerint évekbe telik, és előzőleg értesítik a bérlőt, mielőtt újra bérbe adnák ezeket a sírhelyeket. – Például ha 2019-ben kell megváltani egy sírhelyet, akkor a 2020-as év türelmi idő, 2021-ben küldünk értesítést, és leghamarabb 2022-ben adjuk újra bérbe a sírt – fejtette ki. Jelenleg mintegy 200 olyan sírhely van, amelyeket 2018. december 31-ig meg kellett volna váltani, ebből hetet tudnak felajánlani olyan személyeknek, akiknek szükségük van rá.

A városi temetőkben is különös figyelmet fordítanak ebben az időszakban a tisztaságra, a felgyűlt hulladékot igyekeznek naponta elszállíttatani – tudtuk meg Mircea Moldovantól, a temetőkért felelős szakosztály vezetőjétől. A napokban a jeddi sírkertbe látogattunk el, ahol példás tisztaság uralkodott mind a járdákon, mind a sírok közötti részen. Gaznak, szemétnek nyoma sem volt. A sírok gondozottak, a többségükön már ott voltak a virágok és a gyertyák. 

Érdeklődésünkre, hogy vannak-e szabad sírhelyek a városhoz tartozó sírkertekben, az igazgató kifejtette, problémát jelent a helyek hiánya, ezért a jeddi és a remeteszegi temetőknél terjeszkedni szeretnének, a Marosszentgyörgy határában lévőn erre nincsen lehetőség. 


Virágtenger a főtéren és a napipiacokon

A világítást megelőzően valóságos virágözön van Marosvásárhely főterén, a napipiacokon, néhány napja pedig a temetők bejáratánál is. Az árak átlagban 5-25 lej között mozognak, lehet válogatni szín, méret alapján is. A kisebb cserép krizantémot öt lejért, a nagyobbakat 10-20 lejért kínálják, a rendkívül dús, esetenként háromszínű virágért átlagban 25 lejt kérnek. A napipiacokon már az elmúlt héten is rendkívül gazdag volt a választék, és az árak is előnyösebbek voltak, esetenként 10 lejért lehetett megvásárolni például azt a virágot, amiért most 15 lejt kérnek az árusok. Medve garázdálkodott a szentháromsági temetőben

Világítás napja előtt igen kellemetlenül érintette a szentháromságiakat, hogy a napokban medve garázdálkodott a helyi katolikus temetőben, a nagyvad egy sírt bontott ki, amelybe alig egy hete helyeztek örök nyugalomra egy idős férfit. Egy helybéli pedagógus lapunknak elmondta, sajnos a temető igen elhanyagolt, ugyanis a környéken idén többször láttak medvét, így a helybéliek nem merészkednek a közelébe. Míg régebb évente többször felsétáltak a sírkertbe a falubeliek, hogy rendben tartsák elhunyt szeretteik örök nyughelyét, az utóbbi időben egyre kevesebben merik ezt megtenni, akadnak, akik csoportosan, autóval mennek fel a sírhelyekig.