2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az éves inflációs ráta 2022 augusztusában 15,3% volt. A fogyasztói árak átlagos változási üteme az elmúlt 12 hónapban (2021. szeptember – 2022. augusztus) az előző 12 hónaphoz (2020. szeptember – 2021. augusztus) viszonyítva 11,0% – áll az Országos Statisztikai Hivatal (INS) minapi közleményében.

A legnagyobb áremelkedés a gáz, a burgonya és az olaj esetében volt: a gáz 70,64%-kal, a burgonya 54,34%-kal, az étkezési olaj ára  49,68%-kal nőtt.

Az INS adatai szerint a harmonizált fogyasztói árindex 2022 augusztusában 2022 júliusához képest 100,44%.

Az intézmény kiemeli, hogy a harmonizált fogyasztói árindex (IAPC) alapján számított éves infláció 2022 augusztusában 2021 augusztusához képest 13,3% volt. 

A Román Nemzeti Bank (BNR) 13,9 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését, jövő év végére pedig 7,5 százalékos inflációt jelez. 

2022 májusában a BNR 12,5%-os inflációt becsült az év végére, és 6,7%-ot 2023-ra. 

Az egyszerű emberek rémálma az energiaárak utolérhetetlen galoppja. 

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az egész világot átfogó áramkimaradásokat tapasztalhatunk a jövőben. Nyugat-Európa egész évben energiahiánnyal küzdött, a nyári hőség csak súlyosbította a problémát. Bénító hőhullámok sújtották Nagy-Britanniát, Spanyolországot, Portugáliát és Franciaországot, a rekordmagasságú hőmérséklet hatalmas tüzeket és több ezer ember halálát okozta.

A Business Insider szerint kevés az azonnali megoldás, de az éghajlatváltozás folytatódásával egyre erősebb a törekvés a villamosenergia-hálózatok megújuló energiával és hatékony energiatárolással történő megerősítésére.

Az árampazarlás csökkentésére szólította fel a lakosságot szombaton Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Mint mondta, egyelőre nincs műszaki megoldás, ezért fordulnak felhívással a lakossághoz, hogy csökkentse a pazarlást. Klaus Iohannis államfő azt mondta, hogy a miniszterelnök és az energiaügyi miniszter is biztosította őt arról, Románia rendelkezik a szükséges gáztartalékokkal ahhoz, hogy átvészelje a telet. Kell spórolni, de senki sem akarja, hogy az intézményekben hidegben üljenek vagy hogy otthonaikban dideregjenek – mondta az államelnök.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pénteken kijelentette, nem kérheti senkitől, hogy az áramfogyasztás csökkentése érdekében kapcsolja le a villanyt. Ő élt a kommunizmusban, tudja, mit jelent ez, nem szeretne visszatérni azokba az időkbe. 

Ám vannak bizonyos jelek világszerte, amelyek arra mutatnak, hogy akár vissza is fordulhat a történelem kereke.