2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azonnali hatállyal hívták össze a marosvásárhelyi tanács tegnapi közgyűlését, amelyen 20 képviselő online vett részt. A testület a három napirendi pont közül kettőt vita nélkül fogadott el, ezek közül egyik a 2021. szeptember 30-i 311. sz. helyi tanácsi határozat 8. cikkelye módosításáról szólt, azaz a Somostető, valamint Állatkert-igazgatóság átszervezésére, valamint az Állatkert és Somostető Igazgatóság Közszolgálat létrehozására vonatkozott a személyzeti felépítés megfelelő módosításával, míg a másik a 2021. december 21-i 405. sz. helyi tanácsi határozat 3. cikkelye kiegészítésére, amely a marosvásárhelyi fizetős közparkolók kezelésének a közterület-kezelő közszolgálatnak való közvetlen odaítéléséről szól. Ez utóbbival kapcsolatosan Kelemen Márton ülésvezető hangsúlyozta, gyakorlatilag a fizetős parkolók régi szabályzatát hosszabbították meg, mindaddig ez marad érvényben, míg az újat a testület elfogadja. 

Több tanácsos szólt hozzá ahhoz a tervezethez, amely szerint Marosvásárhely polgármesterét megbízzák azzal, hogy a bíróságon Marosvásárhely helyi tanácsát képviselje. Bár Pui Sebastian javasolta, hogy a tanácsot egy jogi végzettségű képviselő vagy egyik alpolgármester képviselje a perekben, Radu Bălaş pedig az olyan múltbéli esetekre hívta fel a figyelmet, amikor a tanács a polgármesteri hivatallal pereskedett, a közgyűlés végül jóváhagyta a tervezetet. 

A gyűlés végén Claudiu Maior interpellált, aki a közösségi médiában terjedő hírekre alapozva 5 napon belül vár írásban választ arra, hogy a polgármesteri hivatal mely alkalmazottainak tett fel kérdéseket egy sajtóorgánum, mik voltak a kérdések, és milyen szabálytalanságokkal voltak kapcsolatosak? A második kérdése a hulladékkezelésre vonatkozott, bírálta a jelenlegi szolgáltató munkáját, és arról érdeklődött, hogy mi a helyzet az utcai takarításra kiírt licittel.