2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ-es sportminiszter a minap rettenetesen felborzolta a nacionalista kedélyeket. Napok óta  szajkózzák, hogy „sikerült botrányt kavarnia”, miután David Popovici, a tizenhét éves „csoda” aranyérmet nyert a budapesti Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. 

A miniszter „bűne” az volt, hogy a közösségi oldalán közzétett kétnyelvű gratulációban, miután román nyelven azt írta, hogy egész Románia szíve dobogott benne, és adott neki erőt, a magyar nyelvű üzenetbe már nem írta be az ország nevét, hanem úgy fogalmazott: „Ma minden gondolatunk erőt adott neki”! 

Ettől ugrottak a plafonig egyesek, és kommentálták nagy vehemenciával a „világméretű baklövést”. Jó alkalom volt arra, hogy kritizálják az RMDSZ miniszterét, akinek – szerintük – hosszú a bűnlajstroma. Akinek ha az utóbbi hónapokban produkált teljesítményét nézik, „tátva marad a szájuk” a sorozatos baklövések miatt, amit főként az online térben követett el. 

Felemlegették ugyanakkor az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK csapatának kupadöntőjét a bukaresti Rapid giuleşti-i stadionjában, ahol a székelyföldi szurkolók elénekelték a székely himnuszt. Most pedig – szajkózzák – egy boldog pillanatból kavart botrányt. 

Az önérzetükben sértett nacionalisták azonnali magyarázatot kértek a minisztertől, aki annyit mondott, hogy nem tükörfordításról van szó, és hagyják abba az értelmetlen spekulációkat.

Ezenkívül minden a megszokott mederben folyik az országban: a koalíciós partnerek marakodnak, nem tudnak megegyezni semmiben, ami a választópolgárok javát szolgálná, a szociáldemokraták mindent megígérnek, és semmit nem tartanak be, a liberálisok még csak nem is ígérnek.

„Megnyugtató”, hogy az európai projektek minisztere, aki három évet tanult a teológián, és pappá is szentelték, jó kereszténynek tartja a miniszterelnököt. Ám a kormány többi tagjáért nem tenné tűzbe a kezét, nem tudja, megtartják-e a tízparancsolatot. Azt állítja, hogy a papi reverenda szebb, mint a miniszteri, de úgy érzi, (politikai) küldetése van.