2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tavasszal, a meleg időjárás megérkezésével sokan elővették a kerékpárt. Ennek számos előnye van, hiszen egyrészt szinte semmiféle anyagi ráfordítást nem igényel, nem szennyezi a levegőt, hamarabb lehet haladni vele, mint gyalog, és még a napi testmozgás is megvan, illetve a vírus miatt szempont lehet az is, hogy nem kell felülni a tömegközlekedési járművekre, ahol megvan az esély rá, hogy fertőzött vagy kontaktszeméllyel találkozzunk. Összességében tehát a kerékpározás jó dolog, azonban nem veszélytelen.

Marosvásárhely sajnos nem a bicikliút-hálózatáról híres, és be kell látni, nem egyszerű kiküszöbölni ezt a problémát, hiszen ahhoz útszélesítésre lenne szükség. Így a kerékpárosoknak két lehetőségük marad: megpróbálnak a járdán, a gyalogosokat kerülgetve haladni, vagy lemerészkednek az úttestre, az autók közé. Sokan a második opciót választják, különféle okokból. Azonban az autósok nagy része nincs tekintettel a biciklisekre. Sok esetben látni, hogy a gépjárművezető rádudál a kerékpárosra, vagy nagyon közel megy hozzá. Előbbiből szerencsére keveset látni, de még mindig van, utóbbi pedig adódhat abból a gondból is, hogy sok az autó, és keskenyek az utak. Ezért is lenne jó, ha többen közlekednének kerékpárral.

De nem a felsoroltak a legnagyobb veszélyforrások. A két keréken közlekedők legfőbb ellensége a kicsapódó kocsiajtó. Számos sofőr, miután leparkol, nem néz bele még egyszer a tükörbe, hanem reflexből kinyitja gépjárművének az ajtaját. Ennek pedig egy kerékpáros láthatja a kárát, aki nincs felkészülve arra, hogy előtte kinyílik egy ajtó, és már nincs ideje megállni. Maga az esés is nagyon fájdalmas lehet, és már ez önmagában súlyos egészségi gondokat okozhat egy idősebb ember számára, de van ennél rémítőbb forgatókönyv is. Mivel sok az autó, és mindenki gyorsan próbál haladni, nem kizárt, hogy a biciklis után még jön egy autó, amely szintén nem tud megállni, és elgázolja. Mindez egy egyszerű ajtónyitás következménye lehet.

Értelemszerűen nem mindig az autós a hibás. A kerékpárosok is megszeghetik a szabályokat. A bicikliseknek sötétben vagy településen kívül viselniük kell a láthatósági mellényt és elöl-hátul valamilyen fényszóró kell legyen a kerékpáron. Amennyiben nincs ilyen, sokkal inkább ki van téve a veszélynek, hiszen a gépjárművezető lehet, hogy belenéz a tükörbe, de a sötét miatt nem látja, hogy közeledik valami. Azt sem szabad elfelejteni, hogy más okok miatt is bekövetkezhet az esés, ezért is fontos a védősisak használata.

Tehát az autósok kiszállás előtt győződjenek meg arról, hogy nem jön biciklis az autó mellett, és csak ezt követően nyissák ki az ajtót. A biciklisek pedig ne felejtsék el a láthatósági mellényt, a lámpákat, és ami talán a legfontosabb, a bukósisakot. Egy egyszerű sisak sok esetben életet menthet.

Figyeljünk egymásra a közlekedésben is!

Illusztráció

(Forrás: www.player.hu)