2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Míg olyan országokban, mint például az Egyesült Királyság, bizonyítottan fertőzött, de intenzív ellátásra nem szoruló koronavírusos betegeket online közölt utasítások alapján jobbára az otthonukban kezelnek, Romániában a túlbuzgó „jóakarat” vagy a statisztikai adatok feltupírozása érdekében átesnek a ló túlsó oldalára. Olyan veszélybe sodorva egészséges embereket, ami akár az életükbe is kerülhet. Ezúttal a marosvásárhelyi Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 31 alkalmazottjáról van szó, akik igazságügyi eljárást indítanak téves kórismézés, ok nélküli kórházi beutalás és anyagi kár miatt. 

A járvány kitörését követően a gondozottak védelme érdekében elrendelték, hogy a gondozók két hetet a szociális eseteket ellátó otthonban, majd egymást felváltva két hetet otthoni elkülönítésben töltsenek. Ezt követően tesztelik őket, és negatív teszteredménnyel újabb két hétre bevonulnak az otthonokba. Mint arról beszámoltunk, az első teszt elvégzéséért sokan közülük Szászrégenig kellett hogy utazzanak, ahol annyian gyűltek össze, hogy órákig várakoztak az utcán, amíg sorra kerültek. Legnagyobb megdöbbenésükre az eredményről akkor értesítették őket, miután visszamentek dolgozni újabb két hétre. Akkor nem számított, hogy pozitív eredmény esetében megfertőzhetik a gondozottakat.

A következő teszt meglepő eredménnyel járt. Mielőtt az otthon töltött két hét után újra munkába álltak volna, 31 gondozónak pozitív lett az eredménye. Bár egyikük sem észlelte a koronavírus-fertőzés tüneteit, és családtagjaik sem, megüzenték, hogy csomagoljanak, mert kórházba viszik őket. Éjszaka szedték össze a mentősök mind a 31 személyt, akik reggel már fertőzöttek között ébredtek a kórházban. Onnan néhány nap után a szakszervezet által megbízott jogi képviselő vagy a családorvos beavatkozására mehettek haza, miután a kérésükre elvégzett szerológiai teszt eredménye negatív lett, azaz nem találtak antitesteket a szervezetükben. 

A Megyei Klinikai Kórház szerint azért lett két-három nap után negatív az eredményük, mert a betegség végén jártak, a gondozók viszont úgy vélik, hogy hamis eredmény alapján utalták kórházba őket. 

A szociális gondozók erkölcsi és anyagi kártérítést kérnek, egyrészt azért, mert a valóságnak nem megfelelő eredmény miatt szándékosan tették ki őket a fertőzés veszélyének, és mivel napokra kimaradtak a munkából, kevesebb lett a bérük. Az elszenvedett lelki sérelem és az anyagi veszteség miatt határozták el, hogy szakszervezeti támogatással jogi úton szereznek érvényt igazuknak. 

Ügyüket az ombudsmani hivatal is támogatja. Amint Molnár Zsolt, a nép ügyvédjének helyettese a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozta, az eljárás törvénytelen volt, ugyanis egyetlen európai uniós országban sem kezelnek tünetmentes személyeket kórházban. Ezért felhívja az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, hogy azokat a személyeket, akiknek nincsenek tünetei, ne kényszerítsék arra, hogy kórházba feküdjenek. Ezzel a lépéssel a megfertőződés veszélyét növelik, és megnehezítik a valóban beteg páciensek kórházi ellátását, akiknek nem marad hely a fekvőbeteg-ellátásban.