2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Azomureş tájékoztató kampánya

A marosvásárhelyi vegyi kombinát közel hat évtizedes fennállása alatt a régió legnagyobb gazdasági egységeként vált híressé, de ugyanakkor az időnkénti légszennyezése mellett állandó veszélyforrást jelent a gyártás során keletkező rendkívül veszélyes anyagok és a raktározott műtrágya miatt. Az Azomureş vezetősége a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséggel közösen tájékoztató anyagot állított össze a lakosság felkészítése céljából az esetleges rendkívüli helyzetekre. A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón dr. Raed Arafat belügyi államtitkár, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Mara Togănel prefektus és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármesterének jelenlétében mutatták be a 67 ezer háztartásba küldött tájékoztató füzetet.


 Fotó: Karácsonyi ZsigmondA kombinát szakemberei elismerték, hogy a műtrágyagyártás magas kockázattal járó ipari tevékenység, ahol nem lehet kizárni a műszaki baleseteket, de a technológiai folyamatok korszerűsítése, a megfelelően képzett szakembereknek, valamint a megelőző védekezésnek köszönhetően a minimálisra lehet csökkenteni a nagy balesetek (katasztrófák) valószínűségét. Az Európai Unió 2012-ben elfogadta az ún. SEVESO direktívát, amely előírja, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztatni  kell a fennálló veszélyekről, a balesetek esetében a védekezés módját is ismernie kell. Amint Raed Arafat hangsúlyozta, nagyon fontos az emberek korrekt, hiteles tájékoztatása. A tények elhallgatása találgatásokra, pánikkeltésre adhat alkalmat. Ezért is számít jelentős lépésnek ez a tájékoztató füzet, amelyet országos viszonylatban is premierként könyvelhetünk el. De nem elég a tájékoztató anyagok szórása, hanem rendszeres gyakorlatokon, a veszélyhelyzetek szimulálásával kell felkészíteni mind a katasztrófa elhárításában részt vevő szakosított egységeket, helyi és megyei parancsnokságokat, mind a környező települések lakosait. Sok esetben a lakosság bizalmatlan, a gyakorlatok láttán összeesküvés-elméleteket sző. Az emberek feltételezik, hogy valamit tudnak a hatóságok, de eltitkolják előlük. Ezért kell nyíltan és őszintén tájékoztatni őket a valós helyzetről.

Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán évek óta kampányolt a vegyi kombinát környezetszennyezése ellen. A sajtótájékoztatón a városvezető elismerően szólt az ipari óriás erőfeszítéséről ezen a téren (sz.m.: az Azomureş 2012 után 250 millió eurót fektetett a gyártási berendezések korszerűsítésébe, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátás), de továbbra is kiállt a zéró határérték betartása mellett. Annak tudatában, hogy az Azomureş jelentős gazdasági szereplő a megye és a város életében, igen a fontos a lakosság biztonsága is, partnerségre szólította a cég vezetőit, arra buzdítva őket, hogy vegyenek részt a város környezetvédelmi terveinek megvalósításában. Egyébként a megye prefektusa, Mara Togănel hasonló elképzelésekkel egészítette ki a Soós Zoltán által mondottakat.

A Népújság kérdésére, hogy a biztonság javítása és az esetenként előforduló látványos légszennyezés megszüntetése érdekében folytatják-e a korszerűsítési munkálatokat, Ovidiu Maior, az Azomureş szóvivője kifejtette, hogy erre törekednek az európai irányelveknek megfelelően, figyelembe véve a céldátumokat. Ugyanakkor nem tudják kizárni a januári regionális áramkieséshez  hasonló rendkívüli eseteket, amikor valóban nagyobb mennyiségű káros anyag került a levegőbe. De az esettel kapcsolatban akkor is törekedtek az állampolgárok hiteles, gyors informálására.

A tájékoztatási kampány ezen a héten kezdődik azzal, hogy 67 ezer marosvásárhelyi, maroskeresztúri és marosszentkirályi háztartás postaládájába juttatják el a tájékoztató füzetet kétnyelvű levél kíséretében, amelyben felhívják a lakosok figyelmét arra is, hogy a magyar és az angol nyelvű tájékoztató füzet elérhető az Azomureş honlapján, illetve igénylésre ingyen postázzák.