2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem kapkodják el a politikai válság megoldását a döntéshozók, eddig arról sikerült dönteni, hogy a bizalmatlansági indítvány szavazásával kivárják az alkotmánybíróság döntését. Nem hallják közben az egyre gyakoribb vészcsengőket.

Nem fordult elő túl gyakran az utóbbi évtizedekben, hogy az üzleti szféra pontosan célzott üzenettel jelezze: megtelt a hócipője a politikai cirkuszokkal. Most az egyik befolyásos vállalkozói szervezet az elnöknek címzett egy nyílt levelet, amelyben finoman, de emlékeztette, hogy elmulasztott eleget tenni alkotmányos kötelezettségének, miszerint egyeztetnie kellett volna a pártokkal a politikai krízis megoldása érdekében. Ez a jelzés egyszerre jött az egyik tekintélyes nemzetközi hitelminősítő elemzésével, amely részletekbe menően fejtegeti, hogy a kormányválság ronthat az ország adósbesorolásán.

Ezek a jelek pontosan mutatják, hogy a gazdasági döntéshozók már le is tárgyalták és el is fogadták a maguk bizalmatlansági indítványát a kirúgott bankár kabinetjét illetően, csak az a kérdés, hogy az államelnöki palota alapból nem különösebben gyors felfogású lakójának mikor esik le a tantusz. Mert alig lesznek túl a liberálisok a maguk tisztújító kongresszusán, máris jön az október, és vele együtt a határidő, amikor az említett hitelminősítő közzé kell tegye az ország adósságkockázati osztályzatát. Ennél a minősítőnél az ország adósosztályzata jelenleg a még éppen befektetésre ajánlott szint. Ezen a szinten még lehet kölcsönökért oldalogni a nemzetközi befektetőkhöz. Ez alatt már csak az egyszerűen bóvlinak nevezett kategória van; amelyik országot oda sorolják be a minősítők, az kilincselhet kölcsönért, legfeljebb udvarias mosolyokat fog kapni, pénzt nem. És szép hazánk államháztartásának jelenlegi állapotában, amikor a költségvetési bevételek alig fedezik az állami béreket és a szociális juttatásokat, a hitelcsap elzárása egyenértékű lenne egy gyors katasztrófával. Ami az adófizetők szintjén a múlt évtized elején megélt megszorító intézkedéseket jelent. Amúgy, ha ilyen iramban folytatódik az adósság halmozása, hosszabb távon ugyanaz lesz a végeredmény. Ezért kellene a kormánypalotából is kiadni a menlevelét a néhai bankárnak, aki a költségvetés-kiegészítéssel is rászolgált erre. A legnagyobb mértékben a tartalékalap keretét növelte meg, ahonnan közvetlen utalással lehet pénzt adni, például azoknak az önkormányzatoknak, ahonnan majd a küldöttek szavazatait várja a pártkongresszuson. 600 millió lej volt a tartalékalap eredeti kerete az egész évre, most közel 2,4 milliárd lejre, négyszeresére növekedett. Így nem nehéz győzelemre készülni a kongresszuson. A számla majd nekünk jön erről is, vagy nagyon hamar, ha a hitelminősítők úgy gondolják, vagy később.