2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-30-ra kikapott kedden a középdöntőben a szlovénoktól, és már biztosan nem juthat az elődöntőbe a szerbiai Európa-bajnokságon.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-30-ra kikapott kedden a középdöntőben a szlovénoktól, és már biztosan nem juthat az elődöntőbe a szerbiai Európa-bajnokságon.

A vereséggel a magyarok visszacsúsztak a csoport negyedik helyére, és tegnapi lapzártánk után a már biztos elődöntős horvátokkal találkoztak a középdöntő utolsó fordulójában.

Azzal, hogy korábban a horvátok legyőzték a franciákat, a magyar csapatnak az elődöntős álmok életben tartásához most pontot kellett szerezniük.

A szlovénoknak volt törlesztenivalójuk, hiszen a tavalyi vb-re éppen az egymás elleni, drámai körülmények között elveszített selejtezős párharc miatt nem jutottak ki, és így csak erről a tornáról szerezhettek indulási jogot az áprilisi olimpiai kvalifikációs viadalra. A magyarok – akiket ismét több ezer néző kísért el Újvidékre – a vb-hetedik helyük miatt nem voltak ilyen kényszerben.

A nagy tét miatt több hiba is előfordult a találkozó elején, s egy ideig a két fél felváltva lőtte a gólokat. Ilyés és Zubai kiállítása alatt mindez megváltozott, s a 12. percben már 6-3 volt a szlovénok javára. Dolenec büntetésekor csökkent ugyan a különbség, de Skof továbbra is remekül védett, így azonos létszámban 9-5-re módosult az állás. Mocsai Lajos a 25. percben, 12-9-nél kért időt, ami segített, a szünetben így csupán egygólos volt a szlovén előny.

Fordulás után nem sokkal Puticsot félpályánál elkövetett gáncs miatt állították ki, s 19-14-re elhúzott az amúgy ekkor kifogástalanul védekező és támadásban a jobb szélen Gajicot sokat foglalkoztató rivális. A „harcoljatok!” buzdítás közepette több poszton frissített a kapitány, Krivokapics nyolcperces gólcsendet tört meg, de egyre kilátástalanabbnak tűnt magyar szempontból a mérkőzés, melynek 40. percében, 20-15-nél ráadásul Ilyés megkapta a végleges kizárást érő harmadik büntetését.

A szlovénok ezután nem sokkal elcserélték magukat, az emberelőnyben pedig meglódult a magyar együttes. Putics ugyan ziccert is rontott, de ezzel együtt negyedórával a vége előtt 23-20-at mutatott az eredményjelző.

Puticsnak nem ment el a kedve, és „vele tartott” a másik lövő, Krivokapics is. Kilenc perccel a lefújás előtt 27-26-ra jött fel a szurkolóktól hajtott magyar sereg, a szlovénok pedig időt kértek. A pihenő jót tett az ellenfélnek, gyorsan szerzett három góllal ellépett Császáréktól, s végül begyűjtötte a két pontot.

Szlovénia-Magyarország 32-30 (14-13).