2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Apple esetében egyáltalán nem új keletű dolog a különcködés. A vállalatnak ez mostanra már bizonyos értelemben a névjegyévé vált, hiszen szakemberei soha nem követik a megszokott trendeket, hanem valami teljesen más megoldást keresnek, ami egyes esetekben jobb, más esetekben viszont sokkal rosszabb. Évekkel ezelőtt még tudtak azzal védekezni, hogy a piac követi őket, illetve, hogy ők olyan dolgot kínálnak, amire a fogyasztóknak szükségük van, azonban ezt még nem is tudják. Valóban voltak ilyen megoldásaik, hiszen az első iPhone, amit 2007-ben mutattak be, teljesen formabontó volt. Azelőtt senki nem gondolt arra, hogy egy teljesen érintőképernyős telefont használjon. Mostanra pedig már az összes telefon érintőképernyős, és ezt a forradalmat az Apple kezdte el. Bár voltak az iPhone 2G előtt is érintőképernyős készülékek, azok korántsem működtek annyira jól, mint az almás vállalat eszköze. Hasonló volt az iPad is, amely lényegében elindította a táblagépek sorozatát. Az már egy másik kérdés, hogy ez a szegmens – többek között a telefonok méretnövekedésének köszönhetően – haldoklik. Szintén az Apple hozta be divatba az Apple Watchcsal az okosórákat, az iMackel az egy képernyőből álló számítógépeket és a MacBook Airrel a nagyon vékony laptopokat, amelyeket napjainkban ultrabook néven emlegetünk. 


USB C és Lightning csatlakozók De voltak az Apple-nek komoly különcködései is, és a sok jó dolog nem teszi ezeket semmissé. Ilyen például, hogy a cupertinói cég eszközei csak egymás között hajlandóak kommunikálni. A 2010-es években, amikor a Symbian operációs rendszert futtató Nokia telefonok vagy az összes androidos készülék tulajdonosa boldogan küldözgetett egymásnak képeket vagy zeneszámokat, addig az iPhone-tulajok csak néztek, hiszen az ő esetükben ez nem volt megoldás. Ez pedig ma is jelen van, hiszen az Apple Watch az egyetlen okosóra, amely csak iPhone-nal hajlandó kommunikálni. De ez még valahogy magyarázható. Azonban az Apple fő bűne, most is és a régi időkben is, a kábel. Ezzel homlokegyenest mást csináltak, mint a világ többi része, és erre mindig is büszkék voltak. Azonban talán elérkezett az a pillanat, amikor ennek vége szakad. Viszont, mielőtt erre kitérnénk, nézzük meg az Apple kábeltörténelmét.

 Kábelek tekintetében is mindig szembement az almás vállalat a piaccal. Az iPhone-ok, illetve iPadek esetében az első néhány évben egy sajátos csatlakozót használt, ami akkor még nem volt akkora gond, hiszen ebben a periódusban a piac összes szereplőjénél másak voltak a kábelek. Szinte az összes gyártónak megvolt a sajátja, és ezek nem is voltak kompatibilisek. Aztán megjelent a mikro-USB-csatlakozó, amit egyre több gyártó kezdett el használni. Ezzel egyidőben, egész pontosan 2012-ben, az Apple bevezette a Lightningot, ami egy sokkal jobb megoldás volt, mint a mikro-USB. Egyrészt sokkal kényelmesebb, mert mindkét oldala megegyezik, így mindegy, hogy milyen irányból nyomjuk be a készülékbe, másrészt jóval gyorsabb adatátvitelt eredményezett, mint a mikro-USB. Természetesen az Apple jól kitalálta ezt a megoldást, hiszen egy különleges chipet is elhelyezett az eredeti kábelekben, így a telefon ki tudta szoftveresen szűrni a hamisított kábeleket és azokról nem engedélyezte sem az adatátvitelt, sem a töltést. Valamivel később megjelent az MFI (Made for iPhone – iPhone-nak gyártva) szabvány. Ez azt feltételezi, hogy egyes kábelgyártók fizetnek az Apple-nek, hogy az általuk gyártott kábeleket fogadják el az iPhone-ok, azaz a szoftver ne tiltsa le a töltést vagy az adatátvitelt. Mostanra a Lightning esetében három kábel alakult ki: a nagyon drága eredeti, a közepesen drága MFI szabvánnyal rendelkező kábel és az olcsó hamisítvány, amelyik esetében kérdéses, hogy meddig is fog működni.

 Azonban nemcsak az iPhone kábelei esetében volt különc az Apple, hanem a laptopok esetében is. Egészen 2016-ig ott is egy külön csatlakozót használtak, ami a MagSafe nevet viselte. Ezt váltotta 6 évvel ezelőtt az USB Type C. Tehát elmondható, hogy a laptopokkal napirendre kerültek, ott rendben van a csatlakozó. Azonban a laptopoknál a váltás egy másik kényelmetlen szituációt idézett elő, mégpedig, hogy akkoriban még az iPhone-okhoz USB A (klasszikus USB) – Lightning kábelt adtak. Azaz a méregdrága telefonunkat csak egy adapterrel tudtuk hozzácsatlakoztatni a még drágább laptopunkhoz. Vagyis nem volt elég több mint 1000 eurót kiadni egy telefonra, és több mint 2000 eurót kiadni egy laptopra, még egy adaptert is kellett venni, ami persze nem sok pénz, de idegesítő, hogy egy ekkora kiadás után nem megy minden egyből. 2019-ben orvosolták ezt a problémát is, hiszen az iPhone 11 család már USB C – Lightning kábellel érkezett.

 Mindeközben az iPadek esetében is áttértek az USB C-re, vagyis úgy nézett ki, hogy elindultak a szabvány irányába. Az iPhone-ok esetében viszont nem tették meg ezt a lépést, ami érthető, hiszen az Apple legeladottabb terméke éppen az iPhone, és a felhasználók még vásárolnak pluszban is kábelt, ami pluszprofitot jelent az almás vállalatnak. Az USB C fölött pedig nem tudnának akkora uralmat kialakítani.

 Összességében tehát az iPad- és MacBook-felhozatal esetében nagyrészt áttértek az USB C-re, az Apple Watchnak külön töltője van – ami a piacon levő többi okosóráról is elmondható –, de az iPhone (és az Airpods névre keresztelt vezeték nélküli fülhallgató) marad a Lightning kábellel. Viszont úgy néz ki, hogy ennek hamarosan vége.


USB C csatlakozóval szerelt iPhone-koncepció
  Forrás: MacRumor Bár idén még nem, jövőre már elképzelhető, hogy végre megérkezik az USB C-vel szerelt iPhone, legalábbis a Bloomberg információi szerint az Apple már teszteli az ezzel a csatlakozási lehetőséggel szerelt iPhone-okat. Persze ez még nem jelent semmit, hiszen az elmúlt években is számos pletyka látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az Apple váltani fog, de eddig nem történt semmi. Maradtak a Lightningnál. Most, hogy újra terítékre került a téma, felmerül a kérdés, hogy az Apple eddig makacsul ragaszkodott a Lightninghoz, de akkor most miért akar váltani. A kérdés hátterében pedig potenciálisan ott áll az Európai Unió.

 Az EU ugyanis tervez egy olyan jogszabályt, amely megkövetelné az Apple-től (és más gyártóktól is), hogy az USB C technológiát használja a teljes termékpalettáján. Ez a jogszabály egyelőre még elfogadásra vár, azonban, ha ez megtörténik, akkor az összes Európában értékesített készüléket USB C porttal kell felszerelni. Vagyis ebben az esetben az Apple-nek két választása lesz: teljesen átáll USB C-re világszinten, vagy csak Európában áll át, és kétféle iPhone-t fog gyártani. Utóbbinak a gyártási költségei viszont jóval magasabbak lennének és nem biztos, hogy a kábelekből származó profit képes lenne ezt ellensúlyozni. Arról nem is beszélve, hogy az Apple számára Európa is egy nagy piac, és már vesztettek vitát itteni kormánnyal. Franciaországban például kötelesek továbbra is fülhallgatót és töltőfejet adni az iPhone-ok mellé, amit a világ más részén lespóroltak.

 Előnye is származhatna az Apple-nek abból, hogy átáll USB C-re, hiszen ez gyorsabb töltési sebességet és adatátvitelt kínál. Szintén a Bloommberg információi szerint, ha az iPhone 15 széria esetében áttérnek az USB C-re, akkor az Apple gyártani fog egy olyan adaptert, amely lehetővé fogja tenni, hogy az USB C csatlakozóval érkező iPhone-ok képesek legyenek csatlakozni a lightningos kiegészítőkhöz, vagyis érkezik majd egy USB C – Lightning adapter.

 Jogosan merülhet fel egy másik kérdés is. Mégpedig, hogy eddig akkor miért nem érkezett USB C-vel szerelt iPhone. Az egyik ok a már említett extraprofit megszerzése. A másik oka a csere halogatásának az lehetett, hogy az USB C szabvánnyal alacsonyabb vízállóságot lehet elérni, legalábbis Ming-Chi Kou Apple-elemző szerint. Továbbá azt is fontos szem előtt tartani, hogy az iPhone 12-es szériával bemutatták a MagSafe-et is, ami szintén része az Apple ökoszisztémájának. Ennek kapcsán is sok pletykát lehetett hallani, például azt, hogy ennek köszönhetően fogjuk tudni tölteni az iPaddel az iPhone-t vagy egyik iPhone-nal a másikat. De az is felröppent, hogy az Apple teljesen el fogja tüntetni a csatlakozót, és csak a vezeték nélküli MagSafe marad. Ez utóbbi még mindig játékban van, hiszen minden bizonnyal az Apple hosszú távú célja a teljesen csatlakozómentes telefon kiadása. Erre azonban még várni kell. Biztosan nem idén vagy jövőben fog megérkezni.