2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sípályakörkép

A sízés kedvelői bosszúságára az idei síszezon eddig nem volt kedvező, mert kevés hó hullott, az enyhe időjárás miatt inkább eső esett. Ezért Szovátán, a Bucsin-tetőn nem tudták elindítani a felvonókat, pénteken még a meteorológusok által beígért havat várták. Pénteken a közelben levő sípályák üzemeltetőit kerestük meg, hogy képet kapjunk arról, hol nyitották meg a pályákat, hol vannak síelésre megfelelő körülmények. 

Szovátán zárva, a Bucsinon előkészítették a pályát

Szovátán a Répás panzió és sípálya üzemeltetője, Hârşan Anamaria elmondta, hogy a felvonó nem üzemel, mert nem hullt elég hó, nem lehet sízni. Nagy kiesést jelent ez nekik, mert a vakációban egyáltalán nem volt forgalom. Hasonló a helyzet a Bogdánon, a hó hiánya miatt egyelőre állnak a felvonók, a Facebook-oldaluk szerint január 15-én nyitják a síszezont. 

A Bucsin-tetőről készült, szép, havas tájakat ábrázoló képeket osztottak meg a kirándulók, amiből arra következtettünk, hogy itt biztosan működik a felvonó. Balázs Ferenc, a Bujdosó panzió és sípálya tulajdonosa elmondta, hogy péntekig sajnos a hóréteg vastagsága nem volt elegendő a sízéshez. Hóágyúzásra sem volt lehetőség, hiszen nem volt elég alacsony a hőmérséklet, hogy a hó megmaradjon. Csak 20 cm-es volt a hóréteg, s a sízéshez legalább 40 cm-re van szükség. 

Pénteken délután elkezdett havazni, ezért nekifogtak a pálya előkészítésének. A tulajdonos szerint szombaton (ma) beindul a síszezon. 

Madarasi Hargita  

Forrás: Facebook  


Borszéken és Maroshévízen síznek

A borszéki Reménység síközpontban elég nagy a mozgás, itt működik a felvonó. Síznek a Reménység pályán, viszont a másik két pálya, a Verőfény és a Prücsök nem elég havas ahhoz, hogy működhessen. Cristina Cotrigăşanu a helyi turisztikai irodából elmondta, karácsonytól sítáborokat is szerveznek, van élet Borszéken, és továbbra is várják a síelőket. 

Maroshévízen a Magyaros és a Fenyő sípálya is üzemel, a hóréteg itt sem vastag, de hóágyúval rásegítenek. 


Igazi tél a Madarasi Hargitán 

A Madarasi Hargitán igazi téli viszonyok várják a síelőket, vastag hó borítja a tájat, a fenyveseket. És az utakat. 

– Teljes gőzzel üzemelnek a sípályák. Rengeteg az ember, mert a környékbeli sípályákon nem megfelelőek a hóviszonyok. A zsúfoltság elkerülése érdekében próbáljuk figyelmeztetni az embereket, hogy tartsák be a távolságot, viseljenek maszkot – tájékoztatott Ruszuly Emese, a síközpont egyik vezetője. 

Sokan arra panaszkodtak, hogy a síközpont felé vezető utak csúszósak, jegesek, nehezen lehet feljutni, több baleset történt. 

– Havas hegyi utakról, téli útviszonyokról van szó. Nem csak a kemény télhez szokott Hargita megyeiek igyekeznek a síközpontba, hanem sokan a déli megyékből is, akik nincsenek hozzászokva, s ezért nem készülnek fel kellőképpen a hegyi útviszonyokra. A főúttól a tetőig nagy a szintkülönbség, élesek a kanyarok, ezért a havas úton csak 4x4-es meghajtású, lánccal és jó téli gumival felszerelt járművel lehet feljutni. Aki nem alkalmazkodik ehhez, az első kanyarban elakad, s elzárja az utat – mondta Ruszuly Emese, aki arról is beszámolt, hogy a Madarasi Hargitán található összes panzió foglalt. 

Azok, akik saját gépkocsival nem vállalják az utat a síközpontig, a szállítási vállalkozók segítségével tudnak feljutni. Ilyen vállalkozást üzemeltet a Pethő panzió a Hargita Trans révén, amely Székelyudvarhelyről szállítja a sízőket, illetve az ivói Fáradt Bakancs panzió. 

Reménykedjünk, hogy a cikk megírását és megjelenését követően havas, téli hangulat uralja tájainkat, hegyeinket, s a természet-, a sízést kedvelők kellemes órákat tölthetnek a szabadban. Az érdeklődők valamennyi sípályán webkamerák segítségével követhetik, hogyan alakulnak a hóviszonyok, hol sízhetnek.

Borszéki sípálya

Forrás: borszéki turisztikai információs iroda