2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mintegy százfős testvértelepülési küldöttség részvételével zajlik a héten európai polgári találkozó Jedden, ahol egyrészt a baráti kapcsolatok ápolását tűzték ki célul, de néhány európai kérdésben is kifejtik nézőpontjukat.

A magyarországi Kamond és Karakószörcsög küldöttsége mellett Felvidékről Szap község jelentkezett, a kárpátaljai palágykomoróciak idén nem tudtak Erdélybe utazni. A testvértelepülések idén is a Négy ország – egy nemzet címszó alatt találkoznak, látogatásukat és fogadásukat egy 14 ezer euró értékű európai projekt tette lehetővé, amelyet Jedd nyert meg az Európa a polgárokért kiírás keretében. 

A testvértelepülések polgárai közvitákon és műhelymunkákon vesznek részt, amelyeken szó lesz Románia tizenkét éves EU-tagságáról és az ezzel járó előnyökről, a megszorításokról, az idei európai parlamenti választások eredményeiről és várható hatásairól, a bevándorlásról és a bevándorlók helyzetéről, a kultúrák közötti párbeszédről és általában Európa jövőjéről. Bátorítani szeretnék az európai polgároknak a közéletben való demokratikus részvételét, de a testvértelepülési kapcsolatok jövőjéről, a további együttműködésről is tárgyalnak, és cselekvési tervet állítanak össze. 

Ugyanakkor nemcsak komoly kérdések megvitatása szerepel a hét programjában, hanem számos kötetlen alkalom is, amelyek során minden küldöttség bekapcsolódhat sportrendezvényekbe, megkóstolhatják a hagyományos ízeket, meglátogatják a községet, beterveztek számukra egy szászföldi kirándulást is, majd Marosvásárhely turisztikai értékeit is szemügyre veszik a vendégek, akik vasárnap indulnak haza. 

Negyedik éve találkoznak rendszeresen a négyes kapcsolat küldöttei

Fotó: Gligor Róbert László (archív)