2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Áprilistól eper, szeptembertől paradicsom

A maroskeresztúri Czili Sándor az eper- és paradicsomtermesztésben találta meg számításait. A szorgalmas fiatalember 2014-ben vásárolta meg a volt pártgazdaság melletti, 56 ár földterületet, ahol barátai biztatására külföldi példát követve kezdett gazdálkodni.

– Tizenegy ár területen fóliasátrat állítottam fel, először hármat, röviddel azután pedig a negyediket. Eleinte csak epret ültettem, majd amikor elindult a paradicsom-termesztési támogatási program, ez irányban bővítettem a kínálatot. Eperből a fóliákban egy–másfél tonna, paradicsomból 5–6 tonna szokott lenni. Az epret áprilistól kezdem árulni egészen júliusig. A paradicsomot egy-két héten belül szedem le, és szeptember közepétől decemberig árusítom – mondta a fiatal gazdálkodó, akitől azt is megtudtuk, hogy a paradicsom számára különösen jó év volt az idei.

– Hogyan értékesíti a terméket? – kérdeztük.

– Régebb bejártam Marosvásárhelyre, a November 7. piacra, de mivel még kicsik a gyermekeink, a 7 éves kisfiam és az egyéves lányom igényli a jelenlétemet, piacolás helyett három vásárhelyi zöldségkereskedésbe – a November 7. és a Tudor lakónegyedbe, illetve Meggyesfalvára – viszem az árut. Az epernek áprilisban van igazán nagy keletje, amikor még mindenhol importtermék kapható. A paradicsomot akkor éri meg a leginkább eladni, amikor nyár végén az oltyánok elmennek. Télen spenótot, retket, zöldhagymát kínálok eladásra.

Czili Sándor azt is elárulta, hogy igyekszik vegyszermentesen gondozni a palántákat, neki valóban bioepre és -paradicsoma van. A fóliák melegítéséhez télen villanyáramot és fát is használ, áramot szívesebben, mert olcsóbb. Sándor és felesége teljesen önerőből irányítja a vállalkozást, az elkövetkezőkben azonban pályázni is szeretnének egy új, professzionális üvegház megvásárlásához. Ha álmuk megvalósul, télen is el tudnák látni eperrel és paradicsommal vásárlóikat.