2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eddig sem volt gyerekhiány

Közel a Nyárádremetén épülő óvoda átadásának időpontja. Nem tudni, szeptembertől hogyan zajlik majd az oktatás, de mindenki várja, hogy birtokba vehessék az új, tágas termeket.

Érdeklődéssel várják a szülők, hogy gyermekeik beköltözhessenek a korszerű, európai elvárásoknak megfelelő új óvodába – értesültünk a községi Dr. Nyulas Ferenc általános iskola igazgatójától, Kacsó Zsuzsánna Tündétől. Tudomása szerint új bútorzatot is kapnak, ha ez megérkezik, az csak egy plusz, ha nem, a meglévővel rendezkednek be. A lényeg, hogy az apróságok elfoglalhassák új birodalmukat, a szülőknek is javára válik, ha gyerekeik minden körülménynek megfelelő óvodába járnak. Szeretnék, ha a tervezet szerint napköziként is működne az épület. Itt minden óvónő szakképzett, címzetes és helybeli, sohasem volt gond, minden körülmény között feltalálták magukat, az új épületben ez csak fokozódni fog – véli az intézményvezető.

Az utolsó simításokat végzik a kétszintes épületen, hamarosan átadják használatra

Fotó: Gligor Róbert László


Megszűnnek a teremgondok

Ha elkezdődhet szeptemberben az iskolai oktatás, az új épületben első lépésben hat termet foglalnának el: négy óvodai csoport és két előkészítő osztály. Az óvodában és az iskolában hosszú évek óta tanteremhiánnyal küszködnek. A négy óvodai csoportban ősztől 80 kisgyerek tanulna és játszana. Deményházán kevés a gyerek, ott nem működhet csoport, az a néhány gyerek is Remetére jár, ezután ők is élvezni fogják az új intézmény kényelmét. Nyárádremetén, Nyárádköszvényesen, Mikházán és Vármezőben nincs gond a létszámmal, ezért az igazgatónő mindenkit megnyugtat: az új, tágas óvoda nem azt jelenti, hogy a falvakból beköltöztetnék ide az óvodásokat – minden óvoda ezután is megmarad. Az épületet még nem vette át az iskola az önkormányzattól, de a gyerekek izgatottan várják, hogy birtokba vehessék. Egy olyan község számára, ahol sok a gyerek, valóságos kincset jelent egy ilyen és ekkora óvoda – összegzett az igazgató.


Már csak a pénz akadály

Tágas, világos a kétszintes épület – győződhettünk meg róla, amikor a polgármesterrel bejártuk. Akkorák a termei, hogy a régi óvodában három csoport működött egy teremnyi felületen – mondta el Magyari Péter. A munkálatokat lassan befejezték, már csak apróbb simítások vannak hátra, az udvart rendezték, de a játszóteret már csak tavasszal fogják felszerelni, hogy addig az új gyep megerősödhessen. Folyamatban van az intézmény belső javaira, bútorzatára kiírt közbeszerzési eljárás – mutatott rá az elöljáró, aki szerint néhány héten belül át is vehetik a vállalkozótól az épületet, hogy majd átadják használatra az iskolának. Az óvodát már az új tanévre ide költöztetnék, viszont a napközi elindítása egyelőre kérdéses, mert engedélyeztetése hosszasabb. 

A polgármesternek inkább az okoz fejfájást, hogy egyelőre nincs amiből kifizesse a munkálatok végértékét. A cég eddig kilenc kifizetési kérelmet tett le, ebből az utolsó nincs még kifizetve, lassan két hónapja. Ugyanis ezt az önkormányzat kell állja, majd visszakapja az összeget a finanszírozótól. Ha a legutóbbi számlát is kifizeti a vállalkozónak, kilencszázezer lejt kell visszakapjon. Márpedig a községben jelenleg több beruházás van folyamatban, nagyon sok pénz van kifizetve azokra, a megtérítésükre vár az elöljáró, hogy fizetni tudjon az óvodaépítőnek. A községi csatornázási projektnél hárommillió lejt fizettek ki, az ülepítőnél el kellett végeztetni az automatizálást, most igényeltek vissza az utcák aszfaltozása során kifizetett kétmillió lejt, az a vállalkozó is számlázni szeretne, hogy megkapja a pénzét, és tovább dolgozhasson – mutatott rá az elöljáró. Véleménye szerint az ilyen kérdésekre kellene odafigyeljen a kormány, hogy pénzt osszon az önkormányzatoknak, hogy a beruházásokat végző vállalkozók se fulladjanak adósságba vagy ne hagyják ott a munkatelepeket. Vagy előlegezzék meg az önkormányzatokat egy indulótőkével, amit a végelszámoláskor visszakapnak, hogy az intézmény forgótőkével rendelkezzen, tudja idejében kifizetni az építők által benyújtott számlákat.