2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Várják a javaslatokat, véleményeket

A vízgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok értelmében hat-évente aktualizálják a Románia területén levő vízgyűjtők menedzsmenttervét, ami elsősorban a helyhatóságoknak, a környezetvédelmi ügynökségeknek, a vízfelhasználóknak és a fogyasztóknak fontos vízgazdálkodási dokumentum. 


Fotó: Maros Vízügyi HatóságA fontosabb fejezetek a többi között tartalmazzák a vízgyűjtők hidrográfiai jellegzetességeit, felleltározzák a felszíni és a talajvízkészleteket, elemzik a vízfelületek (patakok, folyók, tavak stb.) szennyező forrásait, a hidromorfológiai veszélyeket (partszakaszok állapota stb.), a vízminőség alakulását, a klímaváltozás hatását a vízre, ugyanakkor azokat a programokat, amelyekkel a különböző helyen felmerült gondokat orvosolják. És természetesen az ehhez rendelt kiadások, illetve költségvetési források is megjelennek. 

A vízügyi szakemberek által kidolgozott intézkedések célja az, hogy 2027-ig teljesüljenek az EU vízgazdálkodásra vonatkozó környezetvédelmi követelményei, ugyanakkor ezáltal akadályozzák meg a vízminőség romlását, és biztosítsák a hozzáférést a megfelelő ivóvízforrásokhoz. (Sz.m.: ez elsősorban a patakokra, folyókra, tavakra, mesterséges gyűjtőtavakra vonatkozik.) A 2021-es helyzethez igazodó menedzsmentterv biztosítja azt a keretet, amelynek alapján alkalmazzák az ivóvízkészletekre vonatkozó uniós előírások, a vízügyi keretirányelvek betartását, s ezen belül a nagyobb projektek finanszírozását uniós forrásokból is. 

A 2021-es menedzsmenttervet román nyelven a következő internetes elérhetőségen lehet tanulmányozni: http://mures.rowater.ro/consultarea-publicului/directiva-cadru-apa/materiale-utile/ A javaslatokat e hónap 30-ig a következő elérhetőségen közölt kérdőív alapján lehet megfogalmazni: //mures.rowater.ro/consultarea-publicului/directiva-cadru-apa/chestionar/, ugyanakkor az idcue@dam.rowater.ro e-mail-címre is várják az észrevételeket. A javaslatokat a szakértők elemzik, és amennyiben szükségesnek tartják, ezekkel kiegészítik a következő hat év vízgazdálkodási munkálatait is meghatározó tervet. A közös cél az, hogy az elkövetkezendő időszakban is biztosítsák a jó minőségű vízhez való hozzáférést, illetve tartsák tisztán a folyómedrek, tavak, talajvízforrások környezetét – áll a Maros Vízügyi Hatóság által a szerkesztőségbe elküldött közleményben.