2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt vasárnap lezajlottak a helyhatósági választások, az ország nagy részében rendben ment minden, megvannak az új polgármesterek, tanácselnökök, helyi és megyei tanácsosok. Ám Romániában semmi sem mehet simán, botrányokról, csalásról, agresszióról is beszámoltak a hírek.

Legnagyobb visszhangja természetesen a bukaresti 1. kerületi szavazatlopás körüli botránynak volt, de az sem semmi, hogy a frissen megválaszott főpolgármester a tévében hahotázva röhögte ki „a hülyéket, akik rá szavaztak”.

Egy Argeş megyei faluban a polgármester 24 éves lánya nyerte meg a  választást. A polgármester lánya, aki nemrég még babázott és rajzfilmeket nézett, prioritásának az apja irodabútorzatának kicserélését tartja és azt, hogy egyetlen mandátum alatt fellendítse a helyi turizmust. Szerinte egy, maximum két mandátumra kellene megválasztani a polgármestereket.

Olt megyében a szavazatszámláláskor kiderült, hogy az USR-PLUS jelöltje egyetlen szavazatot sem kapott: sem a saját szavazata, sem a családjáé nem volt benne az urnában. Talány, mi történt a voksokkal.

Ennél is érdekesebb, hogy egy jászvásári szavazókörzetben egyetlen szavazópolgár sem jelent meg, holott a választási névjegyzéken 1693 név szerepelt.  Ráadásul még az iroda tagjai sem szavaztak. Az 1693 „szavazópolgár” ugyanazon a lakcímen szerepelt.

Prahovában az embereket hamis Ro-alert üzenetekkel riogatták, miszerint a szavazóirodákben megfertőződtek a szavazók. Brassóban egy csendőrre kutyát uszított egy férfi, az  ijedtében a levegőbe lőtt; voltak, akik kétszer szavaztak, ezért bűnvádi eljárás indult ellenük, egy polgármestert lefilmeztek, miközben a szavazóknak azt mutatta, hová kell ütni a pecsétet;  másokat azért büntettek meg, mert megtagadták a maszk viselését, vagy pénzt ajánlottak fel a szavazóknak. Egy Brassó melletti településen azért nem tudtak szavazni az emberek, mert a személyijüket a kocsmáros visszatartotta  az adósságuk fejében.

Persze nem csak Romániában történnek furcsaságok. A BBC nemrég hozta le a hírt, hogy egy oroszországi faluban egy takarítónő nyerte meg a polgármester-választást. Ugyanis az éppen fungáló faluvezetőnek nem volt kihívója, pedig  a törvény értelmében legalább két jelöltnek kell indulnia a helyhatósági választásokon. A polgármester ezért megkérte a takarítónőt, legyen a „politikai ellenfele”. Arra egy pillanatig sem gondolt, hogy elveszítheti a választást. Ám a falu másként döntött, és 62%-os bizalmat szavazott a polgármesteri hivatal takarítónőjének, aki hamarosan leteszi a hivatali esküt.