2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mintha máris választási kampányban lennének a pártok, úgy zajlik az élet a belpolitikában. A liberális Cîţu a múlt heti iszapbirkózásban „legyőzte” a szociáldemokraták elnökét azzal, hogy bemutatta ugyan a parlamentben a több mint 29 milliárd eurós nemzeti helyreállítási tervet, de nem hagyta, hogy szavazzanak róla. Ezzel a nyert csatával indul a párt belső választásán. És legyőzheti a jelenlegi, komoly politikai tapasztalattal rendelkező elnököt a szeptemberi kongresszuson. Ugyanis köztudott, hogy a kormányfőt az államelnök „diszkréten”, a kolozsvári polgármester és az erdélyi liberálisok meg nyíltan támogatják. És országos szinten azok az elégedetlenek, akik nem lesznek hajlandók felsőbb utasításra szavazni. Pedig liberális források szerint Ludovic Orbannnak az álma, hogy egy újabb pártelnöki mandátum elnyerése után azonnal „visszaül” a miniszterelnöki székbe. Kemény harc várható tehát, hiszen Emil Boc már arról beszél, hogy Cîţu „Románia jövője”. Valójában szeptemberben derül ki, ki lesz ténylegesen a jövő embere. A jövő a politikusok fejében 2024-et jelenti.

De nemcsak a liberálisok mossák a szennyesüket a nyilvánosság előtt. Sokkal durvább az USR PLUS belső háborúja. Ez a formáció is tisztújításra készül még ebben az esztendőben. A két egymásnak feszülő pártvezér egyike a DNA-s ügyei miatt nem lehet igazi „líder”, míg a másik brüsszeli tartózkodása miatt, illetve azért, mert támogatója, Macron nem biztos, hogy győztesen kerül ki a jövő évi elnökválasztáson. Máris több nevet emlegetnek a pártelnöki tisztségre, és mind gyakrabban merül fel az európai ügyész, volt DNA-igazgató neve a 2024-es elnökválasztásra. 

A nagy rivális, a Szociáldemokrata Párt az idén nem tart tisztújítást. Mégsem nyugodt Ciolacu – akinek minden jel szerint nagyon „fekszik” a hatalom, – hiszen az újból erőre kapó Gabriela Fireával és holdudvarával, illetve a helyi bárókkal kell megküzdenie, nem beszélve Mircea Geoanăról, akinek szintén régi álma az államelnöki funkció.

Több mint három év van még a parlamenti és az elnökválasztásig. Ám a politika sötét bugyraiban, zavaros mélységeiben egyre inkább felerősödnek a harcok. És – bár még nem csengett le a koronavírus-járvány – teljes gőzzel folyik a durva választási előjáték.