2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Túl vagyunk a karácsonyon, a szeretet ünnepén, nem kell már alakoskodni,

mondta tegnap egy ismerősöm. Azt hiszem, nem kell csillagjósnak lenni ahhoz, hogy kitalálják: politikusról van szó. Aki az ünnep másnapján sürgősen levetkőzte a nagy erőfeszítéssel magára erőltetett kedvességet, és ismerőseitől megszokott formáját hozva pocskondiázta, sőt fenyegette vélt vagy valós ellenségeit (értsd: politikai ellenfeleit). Annyira, hogy egész „otthonosan” érezhette magát mindenki a társaságában.

Pár órával később két „hittérítő” akart meggyőzni, hogy térjek be a szektájukba, mert itt a világvége, jó lesz felkészülni rá. És szemmel láthatóan őszinte volt a felháborodásuk, amikor látták, nem igazán érdekel az ügy. Még annyira sem, mint a szép emlékű Hofi anyósát, aki halomszámra gyűjtötte a konzerveket, hogy legyen mihez nyúlni, ha jön a világvége. Mert a boltok, ugye, zárva lesznek!

Nos, már „témában” is vagyunk. Mert közben egy amerikai lap szerint egy „apokaliptikus szekta” vezetője bejelentette, hogy 2019. február-márciusára várható a harmadik világháború kitörése. Ennek világos jeleit ő már tisztán látja. Amint azt is, hogy a világháború kitörése után Krisztus azonnal visszatér a Földre. A „próféta” szerint ez napra pontosan 2019. június 9-én fog megtörténni. Aztán meggondolja magát, és azt mondja, hogy talán mégis 2020 lesz Krisztus eljövetelének éve. Véleménye szerint azért fog a háború kitörése után azonnal eljönni, hogy azt megállítsa. Jogos lenne a kérdés? Miért nem előtte, hogy megakadályozza?

Más látnokok azt „tudják”, hogy Amerikában városok egész sora tűnik el 2019-ben a föld színéről egy „megahóvihar” nyomán, hogy egyre több repülő csészealj fog „meglátogatni”, valóságos UFO-invázióra kell számítani. És azt is, hogy 2020 novemberében Trumpot újraválasztják. De ha ez nem lenne elég, tudni vélik, hogy az időutazás valós dolog, az amerikai kormány él is vele, csak titkolja az emberek előtt. Sőt, 2028-ban Martin Luther King unokája, a jelenleg 10 esztendős Yolanda Renee King lesz az USA elnöke. Ami azt jelenti, hogy alig 20 évesen választanák meg, holott az amerikai alkotmány szerint az elnökjelöltnek legalább 35 évesnek kell lennie. 

A jóslatok skálája igen széles, nem fér be egy „aktuális” rovat keretébe. De ahogy ezeket olvasom és hallgatom, rá kell jönnöm, hogy ezekhez képest itthon alig történik valami. A Iohannis-féle rögeszmés kormányleváltási kísérletek, az ellenzék vérszegény bizalmatlansági kezdeményezései mind arra mutatnak, hogy itt egyelőre „igazán” nagy dolgok nem fognak történni. Hacsak nem lehet – és természetesen nem lehet – szenzáció, hogy a PNL az ombudsmanhoz (a nép ügyvédje) fordul az adóügyi intézkedések miatt, követelve, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a dokumentum ellen. Szerintük a rendelet olyan „terrorista intézkedéseket tartalmaz a romániai vállalkozói szférával szemben”, amelyek negatív hatással lesznek a lakosság életére.