2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A rendezvény egyik hiányossága: a szétszórt helyszínek

– jelentette ki a rendezvény utolsó napján egy rádióinterjúban Portik Vilmos főszervező, aki hétfőn sajtótájékoztatón is megerősítette: a Liget már nem alkalmas helyszín egy ilyen jellegű és méretű rendezvénynek. Annak ellenére, hogy a szervezők szerint mintegy 30 ezer embert sikerült megmozgatnia a Vásárhelyi Forgatag hetedik kiadásának, a hétfői záró sajtótájékoztatón a szervezők a pozitívumok mellett több olyan dologra is őszintén rávilágítottak, amelyek valószínűleg a látogatók egy részében is keserű szájízt hagytak. 

– Az idei évben bebizonyosodott, hogy meg kell húznunk egyfajta vonalat, és újra kell gondolnunk a rendezvény megvalósítását – jelentette ki Portik Vilmos főszervező. Mint mondta, hét évvel ezelőtt egy Maros-parti, mondhatni nagyobb falunapként kezdték, majd eljutottak a Ligetbe úgy, hogy az első évben kínált 150 programot feltornázták 350-re, és az első évi, kevesebb mint 200 ezer lejes költségvetésről 600 ezer lejt meghaladó költségvetésű rendezvénnyé nőtte ki magát a Forgatag. A nehézségekről szólva rámutatott, a tavalyi évhez képest idén 250 ezer lejjel kisebb összegből gazdálkodhattak, ami meglehetősen sok pénz, és amikor megszületett a döntés, hogy idén tíznapos lesz a Forgatag, ezzel az információval még nem rendelkeztek a szervezők. Ugyanakkor az elmúlt évben ismét a rendezvény politikai meghurcolását kellett megtapasztalniuk, utolsó pillanatban sikerült csak írásban rögzíteni a polgármesteri hivatallal a megállapodást a helyszínt illetően, annak ellenére, hogy a szervezők már áprilisban a politikum segítségét kérték, hogy elköltöztessék a Ligetből a rendezvényt, hiszen a tavaly is tapasztalták, hogy ez a helyszín már nem alkalmas erre. 

– Akkorára nőtt a Forgatag, hogy teljesen egyértelművé vált számunkra, hogy ezen a helyen nem tudjuk többé megszervezni, úgy érezzük, hogy ez  inkább visszafog, semhogy lehetőséget teremtsen a fejlődésre. Egyrészt a külleme, másrészt a szűkössége, hiszen olyanfajta zsúfoltságot tapasztaltunk, ami nem szolgálja a rendezvény javát. Ugyanakkor a város vezetésével minden évben egyfajta küzdelem folyik azért, hogy elfogadják a rendezvényt. Ha nem tudunk az elkövetkezőkben változtatni ezen, ha nem változik meg a város hozzáállása, akkor megfontolandó, hogy a rendezvényt meg tudjuk-e ebben a formában Marosvásárhelyen szervezni – jelentette ki a főszervező. Kérdésünkre, hogy mi volna alkalmas helyszín, Portik Vilmos hangsúlyozta: a rendezvény egyik hiányossága, hogy az egyes helyszínek szét vannak szórva a város különböző részein, nem lehet pár perces sétával eljutni egyik helyről a másikra. Ezen kellene javítani. Mint mondta, elképzeléseik szerint a vár, illetve Vár sétány lenne a megfelelő helyszín, ugyanis közel van a városközpont, pár perces sétára a borudvar. Már idén kérték a városvezetés engedélyét, hogy a várban tarthassák a Forgatagot, viszont kezdeményezésük nem járt sikerrel.

Fotó: Nagy Tibor


A rendezvény „sötétebbik” oldala

A záró sajtótájékoztatón a szervezők nyíltan beszéltek azokról a negatív tapasztalatokról is, amelyek miatt talán a látogatók egy részében keserű szájízt hagyott az idei Forgatag. Portik Vilmos elmondta, sok pozitív visszajelzés érkezett az elmúlt tíz nap során, de emellett 

számos negatívum is megfogalmazódott, az egyik a csütörtök estére, illetve péntek reggelre vonatkozott, amikor nem tudták a tisztaságot megfelelőképpen biztosítani. Ugyanakkor idén először fordult elő, hogy a Forgatag helyszínéhez közel, a stadion, illetve az ócskapiac környékén a sötétség leple alatt tinédzsercsoportok „garázdálkodtak”, arra járókat bántalmaztak, sajnos tettlegességre is sor került. Mindemellett, amit szintén nem tapasztaltunk az előző években, idén viszont igen – és ezt a szervezők is elismerték –, hogy főként az esti órákban olyan társadalmi rétegek képviselői is megjelentek, akik eddig nem fordultak meg a Forgatagon, és esetenként ittason hangoskodva, trágár szavakkal botránkoztatták meg a körülöttük lévőket. 

A főszervező ugyanakkor beszámolt egy, az utolsó napon történt sajnálatos szervezési hibáról, ami miatt elmaradt a Vásárhelyi Forgatag programjában meghirdetett Navarra Dance gyermektánccsoport fellépése, ami a szülők felháborodását váltotta ki, a gyerekek pedig csalódottan vették tudomásul, hogy a fellépésre, amire annyira készültek, végül nem kerül sor. A tánccsoport közösségi oldalán fellelhető bejegyzésben értesítik a szülőket, hogy elmarad a fellépés: – Sajnálattal közöljük, hogy a Vásárhelyi Forgatag programjában meghirdetett Navarra Dance-fellépés tőlünk független okok miatt elmaradt. A szervezőcsapat figyelmen kívül hagyta a technikai feltételeket, és minket is utolsó percben tájekoztattak erről. Valójában felajánlottak egy alternatívát, viszont ezt mi a jelenlegi helyzetben nem tudtuk volna vállalni. Elnézést kérünk a nézőktől, a táncolni vágyó gyerekektől és nem utolsósorban a szülőktől az erre rászánt idő és energia miatt – áll a bejegyzésben. 

Az eset kapcsán Portik Vilmos úgy fogalmazott: – Kénytelenek voltunk lemondani egy, a nagyszínpadra hirdetett gyerektánccsoportnak az előadását, helyesebben fogalmazva: az időpontot szerettük volna módosítani, azaz, hogy ne 6 órától kezdődjön, hanem a két koncert között kapjon lehetőséget a csoport a fellépésre, illetve egy alternatív helyszínt is felkínáltunk, azonban megértettük és elfogadtuk a tánccsoport vezetőjének a döntését, hogy nem fognak föllépni. Ez teljes mértékben szervezési hiba volt, amelynek a felelőssége minket, szervezőket és főszervezőként engem terhel – ismerte el. 


Harmincezren „forgatagoztak”

A rendezvényt némiképpen beárnyékoló tényezők mellett Molnár Imola a pozitívumokról beszélt, amiből volt jócskán a több mint egy hét alatt. Mint mondta, örömmel nyugtázták, hogy a tíz nap alatt minden helyszínen telt ház volt, becsléseik szerint pénteken, illetve szombaton is mintegy hétezren látogattak el a különböző programokra, vasárnap pedig nyolcezerhez közelített a résztvevők száma. A teljes rendezvény alatt mintegy harmincezren „forgatagoztak”. Minden eddiginél sikeresebbeknek bizonyultak a családi és gyerekprogramok, az Egészségforgatagba bekapcsolódott orvosok sátrainál pedig folyamatosan sorok kígyóztak.