2021. június 22., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megújult a SZISZ

Megújult vezetőséggel és új tervekkel vágott neki az idei esztendőnek a Szovátai Ifjúsági Szervezet (SZISZ). Az egész városi fiatalságot megcélzó szervezet új arculatot is ígér.

Gál Kriszta egy éve próbálja újjáéleszteni a szervezetet, ez a munka eddig gyakorlati szinten valósult meg. Igyekeztek minél több programot szervezni, új eseményekkel gazdagítani a szovátai fiatalok életét, és ez sikerült is az elmúlt évben. Nem rugaszkodtak el a valóságtól, öt-hat sikeres eseményről számolhatnak be – derült ki a mérlegkészítéskor. Az egyévi tapasztalat birtokában elméleti és jogi szempontból is felrázzák a szervezetet, törvényesen is újjászervezik, hiszen a működéshez szükséges anyagi alapok megszerzéséhez tiszta lapra van szükség.


Felvállalják az érdekképviseletet

A szervezet 2012-ben alakult, ám azóta változtak az elnökök, cserélődtek a vezetőségi tagok, de mindezek törvényszéki eljárása nem volt lefolytatva, ezért a szervezet pályázni sem tudott, rendezvényeihez „kéregetnie” kellett. A jogi újjászervezés első lépéseként összehívták a közgyűlést, ahol az egykori vezetők újabbaknak adták át a helyüket, december végén pedig a segesvári bíróságra bízták a végzést – mondta el lapunknak az új elnök, akinek munkáját további hét lelkes elnökségi tag segíti. Együtt dolgozták ki az idei tervet, a rendezvények naptárát, rendeltek mellé költségvetési tervet, és próbálnak pályázati forrásokat keresni. Továbbra is közösségi tevékenységeket szeretnének szervezni a fiataloknak, de nem rendezvényszervezési entitásként, inkább a fiatalokat akarják jobban megismerni. A szervezet egy bizonyos társadalmi csoport érdekeit szolgálja, az általános iskolásoktól a 30-40 éves korosztályig határolják be a tágan értelmezhető fiatalság fogalmát. Ahhoz, hogy ezen réteg érdekeit felvállalhassák, meg kell ismerniük az ő problémáikat. Ezt a célt szolgálják elsősorban a rendezvények, hogy feltérképezzék a helyzetet. Továbbá minden lehetséges csatornán szeretnék közzétenni, hogy a szervezet megújult, és bármikor bármilyen kérdésben hozzájuk fordulhatnak a fiatalok.

A nyolc alapító tag mellett a Domokos Kázmér középiskola lelkes diákjai önkéntesként csatlakoztak a szervezethez, most együtt dolgoznak, ötletelnek, terveznek és próbálnak anyagi forrásokat szerezni. Örömmel tapasztalták, hogy Szovátán sok a fiatal, egy hullámhosszon vannak, így sok időt töltenek együtt, a közös decemberi programok is összehozták őket, és ennek híre újabb fiatalokat csábított oda, akik eddig sehová sem tartoztak. Az új, lelkes személyek csatlakozását mindenki örömmel fogadta – számolt be a tapasztalatokról az elnök.


Gazdag év volt

Programok szempontjából nem volt szegény év a tavalyi, hiszen a SZISZ gazdag kínálattal fordult a tagság és a város felé. Februárban Hófesztet szerveztek, amelynek az a célja, hogy az egykori Szovátai Téli Játékokat visszahozzák a köztudatba, és ne csak nyári programok, városnapok és tökfesztivál szerepeljen a kínálatban, hanem télen is legyen egy fesztiválhétvége. Március végén karnevált rendeztek, április 11-én a költészet napját jól sikerült verses villámcsődülettel ünnepelték meg. A városnapok egyik programja a diákságnak szól, évek óta a SZISZ szervezi, ahogyan a tökfesztivál diákvetélkedőit is a szervezet dolgozza ki és bonyolítja le. Color-on néven új rendezvény jelent meg a palettán, de a ritkább nyári programok nem lazsálást jelentenek, hiszen a triatlon-Eb egyik része Szovátán zajlott, és ezen harminc fiatal dolgozott. A szervezet részt vett az őszi Európai Mobilitási Hét akcióiban, a kerékpáros felvonulásban és a zumbás villámcsődületen, ott voltak az adventi vasárnapokon is szervezni és teát osztogatni a résztvevőknek. Az elmúlt évben tehát saját akcióik mellett az önkormányzat munkájában is részt vettek – sorolta fel dióhéjban a tavalyi rendezvényeket az elnök.


Új tervek, új arculat

Az idei programról egyelőre visszafogottan nyilatkoznak, de az biztos, hogy a tavalyi rendezvényeiket idén is megszervezik. Remélik, hogy lesz hó a Hófeszten, bár új forgatókönyvön és helyszínen gondolkodnak. A tavaly a Color-ont a középiskola diáktanácsa kezdeményezte, az önkormányzat és az ifjúsági szervezet felkarolta, de az egy délelőttös tavaszi futóversenyt idén szeretné a SZISZ kiegészíteni, s a Color-on rendezvényével egynapossá bővíteni, színesebbé tenni.

A SZISZ elnökségében van könyvelő, művész, középiskolás, pedagógus, az elnök az összekötő kapocs a szervezet és az önkormányzat között, így számos tevékenységi területet lefednek. Nemcsak érdeklődési körük és munkájuk tekintetében különbözőek, de más-más korosztálybeliek is, ezért más-más baráti társaságokat vonzanak a szervezet körébe, így lassan az egész szovátai fiatalságot át tudják fogni.

Szeretnének az idén új arculatot adni a szervezetnek a közösségi és internetes oldalakon, az év eleje erről is szól. Továbbá az év első részében szeretnék börzére hívni a vállalkozókat, hogy a fiatalok is lássák, egyrészt, hogy milyen szezonális munkalehetőségek vannak helyben, másrészt, ha a továbbtanulás után hazatérnek, milyen munkára van igény, mert egyelőre nincs ilyen kommunikáció a felek között. Ugyanezt az általános iskolákban is megszerveznék, hogy a diákok úgy válasszanak középiskolai osztályt vagy szakmát, hogy hosszú távra tervezzenek – taglalta Gál Kriszta a terveket, hozzátéve, hogy minden kezdeményezésükben támogatja őket az önkormányzat, így jó kilátásokkal néznek az év elébe.

Megújult szervezet, új elnökség, új tervek és kilátások  

Fotó: Szovátai Ifjúsági Szervezet