2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folytatják a 151B és 142-es megyei utak korszerűsítését

Március 15-e után kezdték újra a munkálatokat a Nyárádtő–Mikefalva–Vámosgálfalva–Dicsőszentmárton közötti megyei úton. A kivitelező cég a szerződésben szereplő időpontnál korábban, ez év végéig szeretné befejezni a felújítást.

Hétfőtől, április 19-étől Dicsőszentmártonban a vasúti átkelő közúti szakaszát újítják fel, ezért ott kisebb forgalomelterelésre kell számítani. Májusban kerül sor a vámosgálfalvi vashíd elbontására, ott is mellékutcába terelik a forgalmat, és az ideiglenesen épített hídon lehet majd átkelni a Kis-Küküllőn. 

A Maros Megyei Tanács fejlesztési igazgatóságának osztályvezetőjét, Călin Suciut a munkálatok üteméről kérdeztük. Amint a szakember elmondta, jelenleg Csergeden és az ideiglenes körforgalomtól Mikefalva felé vezető szakaszon dolgoznak, azt követően Szőkefalván kell az alapréteget leteríteni, ugyanakkor a Vámosgálfalván megépülő új híd miatt lesz nagyobb beruházás a megyei út korszerűsítése keretében. A Csergedi-tetőn jelenleg a vízelvezetésen dolgoznak, és szakszerű megoldásokat alkalmazva betonalapra helyezett tám-falak révén akadályoznák meg az állandó problémás domboldal talajmozgását. Ezen a földcsuszamlásos szakaszon egy 500 m hosszú tartófalat építettek, és mintegy 120-130 oszloppal is megerősítették a talajt. Egyelőre a felújítás alatt lévő szakaszon az útburkolat alaprétegét 70%-ban terítették le. Az utolsó réteg, a kopóréteg leterítésére a munkálatok utolsó fázisában kerül sor – tájékoztatott a szakember. 

Fotó: Nagy Tibor


Új hidak, átereszek, útkereszteződések kiépítése

Maros megye egyik legfontosabb és régóta várt uniós finanszírozású projektjének kivitelezését kezdték el tavaly ősszel a megye legrosszabb állapotban lévő, kátyúkkal tarkított, helyenként toldott-foldott útszakaszán. A Nyárádtő–Mikefalva–Dicsőszentmárton közötti 151B és 142 jelzésű megyei utak korszerűsítését uniós alapokból valósítja meg a Maros Megyei Tanács a 2014–2020 közötti regionális operatív program keretében nyert támogatásból. A kivitelező a Beszterce megyei Dimex 2000 Company Kft. által vezetett cégtársulás, az építők hozzáállásával az érintett települések polgármesterei igencsak elégedettek. A projekt magában foglalja a tervezést, az útszakasz teljes felújítását, a műszaki ellenőrzést, két új híd építését, ugyanakkor 60 átereszt építenek újjá, 123 útkereszteződést korszerűsítenek, 780 lakóház bejáratát is felújítják, több mint 4000 négyzetméter járdát építenek, és 29 autóbusz-megállót alakítanak ki a távolsági járatok számára. A régi útburkolatokat teljesen eltávolították, a műszaki követelményeknek megfelelő szilárdságot és teherbíró képességet pedig teljesen új alapozással biztosítanak. A beruházás értéke több mint 141,9 millió lej, és nemcsak az övezet lakói számára fontos, hanem az átutazóknak is, mivel ez jelentős tranzitútvonal. Az útépítő cég képviselője a munkálatok megkezdése előtt ígéretet tett arra, hogy a legjobb műszaki megoldásokat használják fel arra, hogy megerősítsék azokat a szakaszokat, ahol állandó gondot jelentett a földcsuszamlás. 


Dicsőszentmártonban felújítják a vasúti átkelőt

Ezen a héten megkezdték a 142-es megyei út 0+655 kilométerszelvényének, illetve a 320-as, Balázsfalva – Parajd vasútvonal 38+421-es kilométerszelvényének a kereszteződésében a felújítási munkákat. Amint értesítették az érintetteket, 2021. április 19. – május 3. között módosították a forgalmat a 142-es megyei út Dicsőszentmártonon áthaladó szakaszának egy részén. A Szőkefalva irányából Dicsőszentmártonba tartók számára az 1918. December 1. úton a vasúti átjáró előtt a forgalmat a CFR utcára terelik, amelynek végén a Hadsereg útról lehet Dicsőszentmárton központja felé haladni. Dicsőszentmártonból Szőkefalva irányába a 14A jelzésű országúton a körforgalom után a Victor Babeş útra kell rátérni, majd a vasúti átjáró után balra, a CFR utcán lehet kerülni. 


Kamionok számára forgalomelterelés

Amíg a munkálatok tartanak, a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású járművek nem közlekedhetnek a felújítás alatt lévő útszakaszon. A kamionok számára forgalomelterelést vezettek be, az ennél kisebb járművek közlekedhetnek, termé- szetesen sebességkorlátozások vannak. 

A finanszírozási szerződés szerint a munkálatokat 2022. december 31-ig kell befejezni, de az ütemterv szerint – amit a kivitelező cég nyújtott be – 2022 augusztusáig tartanának a munkálatok. A kivitelező cégnek szándékában áll befejezni és átadni az útszakaszt a 2021 végéig. Az uniós finanszírozású szerződést már 2018-ban aláírták, a munkálatok sajnos csak tavaly szeptemberben kezdődhettek el, mivel a beruházásra kiírt versenytárgyalás eredményét megóvta az egyik pályázó cég, és a per miatt több hónapot késett a projekt kivitelezése. A munkálatok kivitelezője a Dimex 2000 Company cég által vezetett cégtársulás, amelynek tagjai az OPR Asfalt Kft., az Oblas Publicas Y Regadios Rt. és az Explan Kft. A felújítási projekt összértéke 141.984.801,06 lej, ebből a vissza nem térítendő uniós támogatás 135.470.899 lej, a megyei tanács hozzájárulása pedig 6.513.901 lej. Az eddig elvégzett munkálatokra a szerződés értékének 40%-át kifizette a megyei önkormányzat.