2024. july 6., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfő éjjel véget ért Marosvásárhely talán legrangosabb idei kulturális rendezvénye: a régi fényében tündöklő Kultúrpalota virágokkal díszített nagytermében átadták a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) díjait.

Tompa Gábor, Kelemen Hunor és Gáspárik Attila (Fotó: MTI)


Hétfő éjjel véget ért Marosvásárhely talán legrangosabb idei kulturális rendezvénye: a régi fényében tündöklő Kultúrpalota virágokkal díszített nagytermében átadták a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) díjait. Az idén huszonkettedik alkalommal megszervezett gálaestre harmadszor került sor Bukaresten kívül: eddig csupán Nagyszeben és Jászvásár láthatta vendégül az ország legrangosabb díjkiosztó ünnepségét. Marosvásárhelyre harminchárom jelölt, tíz díjazott és több mint félezer vendég érkezett, az ünnepi esemény este kilenc órakor vette kezdetét. És magyar, illetve magyar, valamint marosvásárhelyi vonatkozású sikerekben sem szűkölködött.

Ion Caramitru (színművész, rendező, a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója, 1990 óta UNITER-elnök, ezen estén ceremóniamester) a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagjainak játéka közben lépett a Kultúrpalota színpadára, ahonnan a huszonkettedik díjkiosztó gála telt házas közönségét üdvözölte. Röviden ismertette a Kultúrpalota történetét, kitért a Székely Színházra, és bemutatta az előzsűri (Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa és Ionuţ Sociu), illetve a zsűri (Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea, Ion Parhon) tagjait, majd az est sorrendben első díjának átadása következett. Az UNITER debütdíját Tompa Klára, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színművésze adta át Lucia Mărneanunak és Leta Popescunak Parallel című előadásukért.

A Gáspárik Attila által rendezett gálaest dramaturgiája szerint a kiosztandó díjakat egy-egy neves színházi személyiség, illetve egy támogató cég, szervezet képviselője adja át, a már díjazott alkotókat (például az életműdíjak esetében) a díj átadása előtt pedig méltatják is a meghívottak. Ezen forgatókönyv szerint a legjobb rádiószínházért járó díjat Diana Mihailopol érdemelte ki két Bulgakov-novella dramatizálásáért és az előadás rendezéséért. Az est első életműdíját a marosvásárhelyi Dobre-Kóthay Judit adta át kollégájának, Anca Pâslaru díszlettervezőnek, majd a legjobb díszletért járó UNITER-díj átadása következett – amelyet a marosvásárhelyi Bartha József képzőművésznek ítélt a neves ítésztestület a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László által rendezett Hamlet című előadásának díszletéért. Bartha József Laurenţiu Damian rendezőtől vette át a díjat, és a családjának, Bocsárdinak, illetve a színház műszaki személyzetének egyaránt megköszönte azt, hiszen utóbbiak nélkül még a legjobb díszlettervet is lehetetlen színpadra alkalmazni.

Raluca Rădulescu az UNITER különdíját nyerte el K. Sz. Sztanyiszlavszkij színészoktatásban nélkülözhetetlen alapművének, A színész munkájának román nyelvű újrafordításáért, majd a Kolozsvárról elszármazott, jelenleg Franciaországban ünnepelt színművésznőként és énekesnőként is ismert Szilágyi Enikő énekelt a capella a Kultúrpalota színpadán.

A legjobb hazai dráma díját 2006-tól a román királyi házzal partnerségben adja át a színházi szövetség. Ez évben a marosvásárhelyi Alina Nelega drámaíró vehette át a kitüntetést În trafic című darabjáért. A díjat Miklós román herceg adta át, méltatóbeszédében a hazai drámairodalom ékességének nevezte a művet, Alina Nelega pedig hozzátette: nagyon boldog, hogy szülővárosa Kultúrpalotájának színpadán veheti át az ország legnagyobb múlttal rendelkező drámaírói díját, majd magyarul is megköszönte a kitüntetést.

Az est első felvonását a marosvásárhelyi filharmónia játéka zárta, második részét pedig Molnár Tünde orgonaművésznő fellépése nyitotta. Ezt követően Szilágyi Enikő adta át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Valer Dellakeza színművésznek, a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház tagjának az intézmény Örkény István Tóték című előadásában Tótként nyújtott alakításáért. Valer Dellakeza köszönetében mindössze annyit mondott, magyarul: „Szeretlek, Örkény!” A legjobb női mellékszereplő díját a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója, Gavril Cadariu adta át Nicoleta Hâncu színművésznőnek a bukaresti Metropolis Színház Tartuffe című előadásában nyújtott alakításáért, majd a legjobb dokumentum-színházi produkciónak járó díj kiosztása következett. Utóbbit a (leginkább a 20/20 című előadása kapcsán) Marosvásárhelyen is ismert Gianina Cărbunariu, a román színházi élet ifjú fenegyereke, a dramAcum műhely alapítója nyerte Tipografic Majuscul című tanulmány-előadásával.

Újabb, marosvásárhelyi vonatkozású díj átadása következett: Fodor Zénó színikritikus életműdíjat vehetett át a Kultúrpalota színpadán. Tevékenységét Valentin Marica író méltatta, aki elmondta: Fodor Zénó dramaturg, publicista, fordító, egykori színházigazgató és tanár, a színház szerelmese, aki életének nyolcvan évéből hat évtizeden keresztül szolgálta Tháliát.

A legjobb színikritikusnak járó idei díjat Sorin Crişan, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora adta át Mircea Morariunak, aki meghatódva köszönte meg a díjat első írása megjelenésének harmincadik évfordulóján. A legjobb táncszínházi előadás díját idén Andreea Gavriliu és Ştefan Lupu vehette át Zic-Zac című előadásukért. A két ifjú művészt egykori tanáruk, Bács Miklós méltatta, aki beszédében Lohinszky Loránd életművének szellemiségét is idézte.

Az UNITER idei kiválósági díját a romániai színjátszás legendás személyisége, Victor Rebengiuc színművész vehette át. A díj átadását megelőzően Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke beszélt a Kultúrpalota százéves évfordulóját ünneplő rendezvénysorozatról, aki elmondta: a sikeres projekt teljessé vált azzal a szinte hihetetlen ténnyel, hogy Marosvásárhely vendégül láthatta az UNITER-gálát. Victor Rebengiucot a közönség fölállva fogadta, az ünnepelt pedig a vele együtt 1956-ban végzett kollégákra, az „aranygeneráció” kiváló képviselőire emlékezett.

A néhai nagyszerű hazai színművészeknek emléket állító kisfilm levetítése után újabb életműdíjat adtak át: színművészi munkájának elismeréseképpen Petru Ciubotaru, 256 karakter színpadi életre keltője vehette át a kitüntetést, aki Petre Ispirescu népszerű meséjének címét parafrazálva búcsúzott: Ifjúság öregedés, és színház halál nélkül.

A legjobb férfi főszereplő díját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának művésznője, Monica Ristea adta át (mint kiderült, első színpadi partnerének) Cornel Răileanunak, a Kolozsvári Nemzeti Színház előadásában nyújtott alakításáért, majd a legjobb tévészínházi produkcióért járó kitüntetést vehette át Dominic Dembinski, a Hedda Gabler című produkció rendezője.

A British Council, Nagy-Britannia Oktatási és Kulturális Intézete 1998 óta partnere a Romániai Színházi Szövetségnek, és hagyományosan a kultúraszervezés, valamint művészeti menedzsment területén kiemelkedő szervezeteknek adja át az UNITER díját, amelyet ez évben a Bukaresti Kulturális Központ érdemelt ki. A díjat az idén 18 éve alapított központ képviseletében Mihaela Păun vette át. A legjobb női főszereplőnek járó díjat a marosvásárhelyi 74 Színház igazgatója, Nicu Mihoc adta át Alexandra Fasolă színművésznőnek, a Bukaresti Állami Zsidó Színház Yentl című előadásában nyújtott alakításáért, majd az UNITER mecénásdíját ismertették, amelyet tizenkettedik alkalommal Carmen Palade Adamescu, az Unirea Shopping Center elnöke érdemelt ki. Virginia Itta Marcu színművésznő életműdíjat vehetett át, majd Ion Caramitru az UNITER elnökének különdíját adta át Eusebiu Ştefănescu színművésznek, aki egy Nichita Stănescu-idézettel köszönte meg az elismerést.

A gálaest utolsó felvonásaként a két „fődíj”, illetve egy további életműdíj átadása következett. Az UNITER legjobb rendezőnek járó díját idén Maia Morgenstern adta át Bocsárdi Lászlónak, a Tamási Áron Színház igazgatójának a Hamlet című előadás rendezéséért.

A rendezői életműdíj nyertesét pedig a szintén többszörös UNITER-díjas Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és rendezője méltatta.

– Nagyon izgatott vagyok, hiszen a Székely Színház idején ezekben a páholyokban nőttem fel, és itt van édesanyám is, aki több mint hatvan éven keresztül szolgálta a színházat. Az életműdíjat ez évben a hazai színházi élet talán legösszetettebb és legsokoldalúbb személyisége, a világhírű rendező, író, költő, prózaíró, több kötet szerzője, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem és a kaliforniai Irvine egyetem professzora nyeri, akinek rendezéseiről öt könyvet írtak eleddig, és a legszeretettebb színházi rendezőként tartják számon országszerte – mondta Tompa Gábor, majd a színpadra hívta a díj nyertesét, Mihai Mănuţiut, aki hozzátette: nem őt, hanem azt a kilencven társulatot illeti a díj, amelyek tagjaival pályafutása során együtt dolgozhatott, ő csak a kivételezett, aki átveheti azt.

Végül az idei UNITER-gála legrangosabb díjának, a 2013 legjobb előadásának járó kitüntetés átadása következett: az elismerést a Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című, Roger Vitrac szerezte és Silviu Purcărete rendezte produkciójának ítélte a grémium. A díjat Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a gálaest Vásárhelyre hozatalának ötletgazdája, valamint Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter, az RMDSZ elnöke adta át. Gáspárik Attila a hazai színjátszás négy nyelvén köszöntötte a jelenlévőket, és elárulta: olyan embereket lát a Kultúrpalota nagytermében, akikről nem gondolta volna, hogy ebben az órában is mosolyogva ülnek egymás mellett – a színház mint terápia mindig beválik. A kolozsvári intézmény immár nyolcadik legjobb előadásért kapott UNITER-díját a rendező távollétében Tompa Gábor vette át, majd a gála hagyományos záróakkordja következett: Verdi Traviatájának Brindisi-áriáját a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara és vegyes kara adta elő Trózner Kincső és Szabó Levente közreműködésével, Vasile Cazan vezénylete alatt.

A számos zenei-színházi közjátékkal gazdagított, hajnalba nyúló, de mindvégig jó hangulatú, rangos esemény végén pedig a résztvevők, meghívottak, díjazottak, valamint a közönség tagjai együtt bontottak pezsgőt, a filharmónia zenekara pergő dzsesszmuzsikával fokozta az ünnepi, de a színházi szakmához méltóan derűs hangulatot. A Kultúrpalota gálaesti díszkivilágítása pedig színesre festette a sötétszürke hétfői eget, miközben a város lassan aludni tért.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató