2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Még mielőtt bármi rosszra gondolnának az olvasók, tisztázzuk: ez egy párt nevének a román nyelvű rövidítése. A Nemzeti Egység a Demokráciáért, Emberségért, Tiszteletért (Uniunea Naţională pentru Democraţie, Omenie, Respect – UNDOR) elnevezésű politikai alakulatot az USR (Mentsük Meg Romániát Párt) egy csoportja hozta létre, olyanok, akik úgymond kiábrándultak Dan Barna pártelnökből. 

A román nyelvű rövidítés, az UNDOR állítólag azt jelenti, hogy a kiábrándultaknak is – mint mindenkinek – van egy álma, azaz „un dor”, vagyis az, hogy megszabaduljanak a szervezet jelenlegi elnökétől, és egy olyan formációt hozzanak létre, amely az igazságosságra és az emberségességre épül. A minap alakult párt elnöke Cătălin Badiu, aki kijelentette, politikai programjukat a közeljövőben ismertetik.

Az első közleményükben azt állítják, hogy az elmúlt 30 évben a romániai politikusok és politikai pártok „mindent elrontottak, amit csak el lehetett rontani, és eljött az ideje a változásnak”. 

Fő célkitűzéseik között szerepel a korrupció elleni harc, a „büntetőügyesek” nélküli közélet megteremtése, az igazságügy, az oktatás, a környezetvédelem, az egészségügy, a kultúra és az infrastruktúra fejlesztése. 

De térjünk vissza a címhez. Egy nemrégi tanulmány szerint az undor a túlélésünket segíti: „a gusztustalan kukacoktól, romlott hústól, szivárgó gyennyes sebek látványától keletkező kellemetlen érzés megvéd minket az élősködőktől. Távol tart attól, hogy romlott ételt fogyasszunk vagy hogy higiénia nélkül éljünk”.

 Az undor a túlélésünk egyik alapja, írja Valerie Curtis londoni kutató a Philosophical Transactions a Royal Society című szaklapban. Szerinte már a fonalférgek is képesek „undorodni”. Ők a Petri-csészébe helyezett parazita baktériumokat tartják undorítónak. Ezeknek az apró szervezeteknek mindössze 302 neuron elég az undor érzetéhez. Az undor ezek szerint ősi és egyetemes, tehát nem tanult. Curtis szerint nálunk, embereknél az undorról való gondolkodás lehet az erkölcs alapja.

Nos, azt tudjuk, hogy az új párt kitalálói saját vágyukat próbálták megjeleníteni a névadásban, ám ki nem mondottan is ott van benne saját pártelnökük iránt érzett undoruk.

A párt nevét jelző betűszó magyarul még inkább sokatmondó. Igazi röntgenképe a társadalom viszonyulásának a politikumhoz, kormányhoz és mindahhoz, ami jelenleg ebben az országban történik. Az egyszerű emberek megundorodtak attól, hogy manipulálják őket, hogy csupán négyévente fontosak a politikusok számára. Undorodnak attól, ami az egészségügyben vagy az oktatásban történik és hogy nincs gazdasági jövőkép.

Akik kitalálták az új párt nevét, igencsak ráhibáztak a lényegre.