2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kolozsvári Iuliu Haţieganu Egyetem III. éves orvostanhallgatói számára ősztől kötelező tantárgyként vezetik be az ultrahangképzést.


A kolozsvári Iuliu Haţieganu Egyetem III. éves orvostanhallgatói számára ősztől kötelező tantárgyként vezetik be az ultrahangképzést – nyilatkozta a Népújságnak a hét végén dr. Radu Badea, az egyetem szenátusi tagja, a Román Ultrahangtársaság elnöke. Ezáltal kívánják egyrészt vonzóbbá tenni az egyetem orvosi karát, másrészt ultrahang-jártasságot biztosítani a végzősöknek.
A 14. ultraszonográfia-konferenciát Marosvásárhelyen a hét végén szervezte meg a Román Ultrahangtársaság. A rangos rendezvényt az Euroson School elnevezésű tanfolyam előzte meg, amelynek mintegy 150 résztvevője volt, a képzés elsősorban a lágyrészek echográfiájára vonatkozott. A konferencia fő szervezője, dr. Gliga Mirela lapunknak elmondta, több mint 400 résztvevője volt a rendezvénynek, több külföldi szaktekintély is előadott. Hangsúlyozta, az ultrahangvizsgálat veszélytelen, könnyen alkalmazható eljárás és fontos szerepe van a kórisme felállításában. A távechográfia is teret hódít, hiszen az internet lehetővé teszi, hogy a kevésbé tapasztalt szakorvos helyett, vagy olyan esetekben, amikor nincs e szakterületen képzett orvos, távoli településen dolgozó szakember állítsa fel a diagnózist.
A konferencián jelen lévő dr. Radu Badea egyetemi tanár, a Román Ultrahangtársaság elnöke elmondta, elsősorban a rákgyanús betegek (főként az emlődaganat, petefészekrák, májdaganat, pajzsmirigydaganat és emésztőszervi tumorok) esetében jelent nagy segítséget a „betegbarát” ultrahangos vizsgálat, amely a fejlett technikának köszönhetően akár szövettani vizsgálat elvégzésére is alkalmas. „Míg egy CT ára 700 ezer euró körül van, egy performans ultrahangkészülék ára 100 ezer euró körüli. Ha egy 50.000 lakosú területet ellátó kórház ezt nem engedheti meg magának, akkor azt a kórházat nem jól menedzselik” – jelentette ki a professzor. Hozzátette, Romániában kevés az ultrahang szakvizsgával rendelkező szakember, a rezidensek sem fektetnek elég hangsúlyt a gyakornoki évek során megszerezhető szakképesítésre.
A kétnapos előadás-sorozat a Kultúrpalotában, a megyei tanács nagytermében illetve a Grand Hotel konferenciatermében zajlott, előadások hangzottak el az orvosi műhibákról az ultrahangvizsgálat során, a magzat ultrahangos vizsgálatáról, a méh- és petefészekrák ultrahangos szűréséről, a gyermekek hasi daganatainak ultrahangos vizsgálatáról, a távechográfiáról. A legújabb technikát e szakterületen a Medist GE mutatta be a Kultúrpalota előcsarnokában szervezett kiállításon.