2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

E korántsem könnyű feladat előtt állunk valamennyien, de távlatokban gondolkodva az egyik legnehezebb teher a tanárok vállára nehezül. Természetesen a szülőkére és nevelőkére is, akiknek gyökeresen új szemlélet és módszerek segítségével kell összekuszálódott, ijedt jelenünkben átvezetniük a diákságot a ki tudja meddig tartó válságon úgy, hogy sem tudásban, sem lélekben ne sérüljenek. És azt a közösségi élményt se romboljuk le bennük, amelyet az óvodától az egyetemig az oktatás lépcsőfokai lehetővé tettek számukra a munka, a barátság, az együtt szórakozás, a pálya- és párválasztás terén.

Sok mindent összevetve lett az idei, október 5-i nemzetközi pedagógusnap mottója a „…vezetni a válságban, újragondolni a jövőt!¨ Ami arról szól, hogy világválság idején az összekavarodó oktatási formákhoz igazodva, a személyes kapcsolatot a távoktatással, a kép-ernyővel helyettesítve kellene ugyanolyan eredményt elérni, mint amikor 15-25 rászegeződő szempár tükrében látja a pedagógus, hogy szavai megértésre találnak-e vagy sem. 

A hajdani tanítók napját felváltva, a világ több mint 200 országával együtt ünnepeljük október 5-én a pedagógusok világnapját, annak emlékére, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Művelődési Szervezete (UNESCO) a Nemzetközi Munkajogi Szervezettel (ILO) közösen 1966-ban elfogadta pedagógusok jogait tartalmazó 150 pontból álló határozatot. Sajnos ennek főbb pontjai azóta sem valósultak meg maradéktalanul mindenütt, ezért érdemes emlékeztetni, hogy a határozat a pedagógusok megbecsülésének szükségességét hangsúlyozza, ingyenes továbbképzésüket és ugyanakkora jövedelmet, mint a velük egyenértékű képesítésben részesült szakemberek. (?)

Az új koronavírus-járvány közepette meg kell szokni a bizonytalanságot, azt, hogy az iskolában folyó oktatásról egyik napról a másikra át kell térni a távoktatásra, gondoskodni arról, hogy az új ismeretek a rászorulókhoz is eljussanak. Nem könnyű, hogy a kép-ernyő előtt hamar elfáradó kis- és nagyobb diák érdeklődését fenntartsák, s a begyakorlás feladatát se hárítsák át a délután is ugyanott rostokoló tanulóra, aki gyakran a szülők felügyelete mellett sem boldogul. Bokros tananyaggal, európai uniós mintára átírt tantervekkel és tankönyvekkel egyik fél számára sem könnyű a feladat. Mégis vannak olyan pedagógusok, akik az új helyzethez kidolgozott új megközelítéssel megtalálják a diákok eszéhez és szívéhez vezető utat, és példát mutatnak, hogy a világjárvány okozta kihívások ellenére is lehet eredményesen dolgozni.

A pedagógusnak tiszteletére a Párizsban tegnap (hétfőn) kezdődött egyhetes ünnepségen osztották ki a 300.000 dolláros UNESCO–Hamdan-díjat három olyan pedagógusnak, akik a három legjobb projektet dolgozták ki a tanárok teljesítményének és eredményességének növelésére. Világviszonylatban gondolkodva nem lehetett könnyű a zsűri dolga.